Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

A to nie wiedziałem że kolega otworzył pracownię. Bo o takim kiju tu jest mowa. Szacun. Chyba że sie mylę.

Bardziu, o co Ci chodzi? :huh:  Bo mi o to, że za taką kwotę można sobie kupić komponenty na wyżej wymieniony kijek - tak jak napisał Hubertus, a nie zamówić w pracowni gotową wędkę, jednak uważam, że używka na tym blanku z pracowni tyle mogłaby kosztować.

Jak nie wierzysz, że to kwota osiągalna za komponenty to Ci wyliczę ile zapłaciłem.

Blank udało się załatwić za 100zł.

Reszta komponentów z rodmas.pl

Przelotki minima (M16, M10, M6, M4L i do końca 5sztuk minim 3W + na szczycie Fuji pmcst 4rka) Koszt o ile pamiętam razem ze szczytową pmcst 63zł-polecam mają fajne zestawy minim w rewelacyjnych cenach
Uchwyt Fuji DPS black 17 po rabacie dla forumowiczów 30zł
11plastrów burnta i 3 korkogumy 47zł po rabacie
Tuleja pod uchwyt jakieś 9zł.

Zaczep na przynętę 4zł
Przesyłka całego szpeju, nie pamiętam dokładnie, ale było coś koło 10zł(najlepiej spytać bezpośrednio Łukasza Masiaka)

Wychodzi 260zł z groszem, mam nadzieję, że pomogłem :)

Edytowane przez apioo

Jak by nie patrzeć to PCMST jest przelotka do castingu a nie do spinningu. Taki mały niuans. Zdaje się że bez rabatu w BRC jest taniej. Widzę że kolega za daleko szuka. I to nie w zestawie a wybierając dowolnie elementy.

Zresztą to nie istotne bo cały czas wydaje mi się że gubicie główne zapytanie kolegi. Czyli wędka z pracowni a nie wędka zrobiona samemu.

Edytowane przez bardziu
  • Like 1

A czy wędka robiona przez kogoś kto nie ma pracowni a mu to wychodzi będzie spełniała wg Ciebie wymogi ?? Czy potrzeba Ci paragonu ??

Proszę Cię. Każdy próbuje rozwiązać to jak najlepiej najlepiej w tej kasie. Idź do pracowni i powiedz ze masz 300 na kij i zobaczysz co powiedzą

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

A czy wędka robiona przez kogoś kto nie ma pracowni a mu to wychodzi będzie spełniała wg Ciebie wymogi ?? Czy potrzeba Ci paragonu ??

Proszę Cię. Każdy próbuje rozwiązać to jak najlepiej najlepiej w tej kasie. Idź do pracowni i powiedz ze masz 300 na kij i zobaczysz co powiedzą

No jak to co !?

Na zaliczkę w sam raz! :)

Ciezki temat za 3 paki ogarnąć, przed chwilą poszedł fajny kij za 410 z przesyłka, hand made na blanku muchowym.

Czyli prawie da się kupić :)

Jak nie chcesz bawić się w samodzielne składanie, bądź nie masz czasu śledzić giełdy pozostaje zakup seryjnego kija, choćby sprawdzonego Konger WCH Iri Lucky 305cm, 3-10g

• Like 2

Odpowiem ci pytaniem na pytanie. A jaką masz gwarancję na wędkę robioną u kogoś kto to nawet robi przyzwoicie? Jaką gwarancję na to że przy pierwszym lepszym problemie nie zostawi cię ze złamaną wędką nad wodą i powie żebyś sobie ją w buty wsadził? To jest właśnie różnica która odróżnia wędkę z dobrej pracowni a wędkę zrobioną kątem u kolegi. Dobrą pracownię stać na to żeby dać ci nową wędkę lub zaproponować inne rozwiązanie (inny blank, lub inna wędka). W 90 procentach przypadków nie sądzę żeby na takie rozwiązanie stać było kogoś kto sobie kręci w wolnym czasie wędki.

W większości przypadków to nie jest zabawa za 300zł. I w razie problemów zawsze możesz dochodzić swoich praw w urzędach do tego przeznaczonych (w przypadku ostatecznym). Taki jest mój punkt widzenia.

Odpowiem ci pytaniem na pytanie. A jaką masz gwarancję na wędkę robioną u kogoś kto to nawet robi przyzwoicie? Jaką gwarancję na to że przy pierwszym lepszym problemie nie zostawi cię ze złamaną wędką nad wodą i powie żebyś sobie ją w buty wsadził? To jest właśnie różnica która odróżnia wędkę z dobrej pracowni a wędkę zrobioną kątem u kolegi. Dobrą pracownię stać na to żeby dać ci nową wędkę lub zaproponować inne rozwiązanie (inny blank, lub inna wędka). W 90 procentach przypadków nie sądzę żeby na takie rozwiązanie stać było kogoś kto sobie kręci w wolnym czasie wędki.

W większości przypadków to nie jest zabawa za 300zł. I w razie problemów zawsze możesz dochodzić swoich praw w urzędach do tego przeznaczonych (w przypadku ostatecznym). Taki jest mój punkt widzenia.

Nie przemawia do mnie to co piszesz... ja mam inne zdanie na ten temat... za 300 możesz szukać kija z gwarancja na poziomie savage gear albo kongera. ale przy pomocy kolegi możesz zbudować coś
  • Like 2

Przecież MHX ma dożywotnią gwarancję na blank, niezależnie czyje ręce go ukręciły :P

No w przeciwieństwie np do takiego "feoniksa" , tam reklamacja Panie to razem z odciskami palców robuildera

i tomy akt, nie mylić z @Tomy

:)post-49358-0-67231800-1418130136_thumb.jpeg

Edytowane przez Baars
  • Like 1

Chlopaku, dobrze ci doradzaja a ty sie trzymasz rekami i nogami aby z tej rady nie skorzystac.Jezeli mowisz ze reklamacja jest drozsza od blanku to kup blank za 700zl, wtedy bedzie tansza.Chcesz wydac 300 zl na wedke zrobiona w pracowni (dobrej renomowanej pracowni) za te pieniadze taka pracownia skreci ci kijek jezeli u niej kupisz komponenty(komponenty rzecz jasna osobno) do tego dolicz czas i byc moze nie/zadowolenie.wtedy napiszesz ze koszt wykonania przekracza cene blanku.Chlopaki krecac dla siebie i pod siebie wiedza co i jak ukrecic, czyta sie duzo ze niektore kije z pracowni nie spelniaja do konca oczekiwan, byc problem polega na tym , ze pracownia ma wiele zlecen i jak nie zbroili jakiegos blanku to zbroja tak jak im sie wydaje.Taki domowy zapaleniec moze wyciagnac z kija wszytsko co sie da, bo ma czas i wielka przyjemnosc.Przezbrajalem kijek seryjny ( w minimach i piance) i zaplacilem 2x tyle co ty chcesz wydac na wedke.Oczywiscie gwarancji nie mam :) Za czyjes doswiadczenie i czas tez sie placi.

Edytowane przez grunwald1980
  • Like 1

Chlopaku, dobrze ci doradzaja a ty sie trzymasz rekami i nogami aby z tej rady nie skorzystac.Jezeli mowisz ze reklamacja jest drozsza od blanku to kup blank za 700zl, wtedy bedzie tansza.Chcesz wydac 300 zl na wedke zrobiona w pracowni (dobrej renomowanej pracowni) za te pieniadze taka pracownia skreci ci kijek jezeli u niej kupisz komponenty(komponenty rzecz jasna osobno) do tego dolicz czas i byc moze nie/zadowolenie.wtedy napiszesz ze koszt wykonania przekracza cene blanku.Chlopaki krecac dla siebie i pod siebie wiedza co i jak ukrecic, czyta sie duzo ze niektore kije z pracowni nie spelniaja do konca oczekiwan, byc problem polega na tym , ze pracownia ma wiele zlecen i jak nie zbroili jakiegos blanku to zbroja tak jak im sie wydaje.Taki domowy zapaleniec moze wyciagnac z kija wszytsko co sie da, bo ma czas i wielka przyjemnosc.Przezbrajalem kijek seryjny ( w minimach i piance) i zaplacilem 2x tyle co ty chcesz wydac na wedke.Oczywiscie gwarancji nie mam :) Za czyjes doswiadczenie i czas tez sie placi.

To ja pisałem że reklamacja akurat tego modelu PF1082ML-MHX jest droższa niż sam blank. Blank kosztuje około 25-27 usd. A reklamacja 25usd plus koszty wysyłki kawałków uszkodzonego blanku do USA. Pomijam koszty celne itp.

Taki blank kolega kupił na wyprzedaży w Polsce za 82 czy 83zł.

Edytowane przez bardziu

To kup taki blank, niech ci ktos uzbroi jak sie polamie to sciagniesz przelotki i uzbroisz sobie drugi :) zanim sie zlamie to pewnie polowisz.Kazdy kijek z drugiej reki ktory ma x lat badz stare kolowroki jakze chodliwe tez nie posiadaja gwarancji.Tak to jest, albo chce sie lowic fajnym sprzetem bez gwarancji albo innym (czasami tez fajnym) ale z gwarancja.Tak czy inaczej, nie mozliwe jest kupienie kija w pracowni za 300zl (okolice tej kwoty to cena za uzbrojenie) . Musisz miec wiecej pieniedzy, albo kupic uzywke bez gwarancji (gdzie podczas urazu kija lezysz i kwiczysz ) albo uzbroic jakis tani blank i w razie urazu kupic jeszcze jeden (jak sam pisales tani jak sól).

P.s

z nowym blankiem mniejsze prawdopodobienstwo urazu, kto wie jak "szanowana" byla uzywka. 

Spider,

Ja na blaszki nie łowię, ale numery 0-1 ogarnie bez problemu nawet w górskiej rzece ze znacznym uciągiem, bo bawiłem się nim także z kleniami na Popradzie, bynajmniej nie ze smużakami. Tego boniciaka 2,5cm ogarnie bez problemu, do smużaków sprawdzi się znakomicie, z większym boniciakiem też sobie poradzi, ale komfort łowienia już będziesz miał mniejszy. Ja jestem zakochany w malutkich wobkach z tzw. jajem - ich waga to 1,2-1,6 grama o dość żywej pracy.  Przy żyłce 0,14 poślesz już takiego 1,5 gramowego malucha na 15-20 metrów. Pamiętaj, że to dość szybki kij i nie warto go spowalniać. Pisali to już inni i trzeba go delikatnie ubrać, czyli w grę wchodzą minimy Pacific Bay srebrne lub te ciemne powlekane tytanem, dobrym rozwiązaniem powinien też być system KR Fuji, które będą minimalnie cięższe (taki mam w swoim). Absolutnie odpadają alconity, bo zgasisz pracę wędki. Zresztą na tutejszym forum jest mnóstwo znakomitych rodbuiderów z ogromną wiedzą i na pewno Ci doradzą co i jak. To delikatniutki kijek, powinien być idealnie wyważony. Ja swojego składałem w FC w Warszawie, ale we Wrocławiu masz bardzo dobrego rodbuildera - Sergiusza Kasprzyka z Fishing Rod i ta pracownia składa Batsony jak najbardziej. Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna. Część osób uważa ją za zbyt sztywnawą, ale to naprawdę parabolic z przewagą akcji fast. Według mnie nie brakuję jej miękkości do jazia a będzie jeszcze lepsza do klenia.  Trzeba do niej dobierać z głową przynęty. Parę osób polecało tu Ci Blaasa XF 966-2. Znakomity blank, z przykrością stwierdzam, ale lepszy od mojego Batsona i na pewno wart rozważenia. Troszkę sztywniejszy niż Batson, ale z delikatną szczytówką i pięknym progresywnym ugięciem - po prostu jaziowo-kleniowa szpada. Fantastycznie się też ładuje w dolnym c.w. Zanim zamówisz powinieneś te kije, albo przynajmniej same blanki obejrzeć na żywo w pracowni.    

• Like 1

Właśnie kupiłem blank muchowy XLS 3.05 #5 ... myślę że będzie z tego fajna kleniowka. Trochę ponad 300 myślę że wyjdzie. Z tym ze blank kupiony okazyjnie a przelotki juz mam ...

Jak widać sprawa jest do załatwienia. Trzeba tylko szukać okazji

Spider,

Ja na blaszki nie łowię, ale numery 0-1 ogarnie bez problemu nawet w górskiej rzece ze znacznym uciągiem, bo bawiłem się nim także z kleniami na Popradzie, bynajmniej nie ze smużakami. Tego boniciaka 2,5cm ogarnie bez problemu, do smużaków sprawdzi się znakomicie, z większym boniciakiem też sobie poradzi, ale komfort łowienia już będziesz miał mniejszy. Ja jestem zakochany w malutkich wobkach z tzw. jajem - ich waga to 1,2-1,6 grama o dość żywej pracy.  Przy żyłce 0,14 poślesz już takiego 1,5 gramowego malucha na 15-20 metrów. Pamiętaj, że to dość szybki kij i nie warto go spowalniać. Pisali to już inni i trzeba go delikatnie ubrać, czyli w grę wchodzą minimy Pacific Bay srebrne lub te ciemne powlekane tytanem, dobrym rozwiązaniem powinien też być system KR Fuji, które będą minimalnie cięższe (taki mam w swoim). Absolutnie odpadają alconity, bo zgasisz pracę wędki. Zresztą na tutejszym forum jest mnóstwo znakomitych rodbuiderów z ogromną wiedzą i na pewno Ci doradzą co i jak. To delikatniutki kijek, powinien być idealnie wyważony. Ja swojego składałem w FC w Warszawie, ale we Wrocławiu masz bardzo dobrego rodbuildera - Sergiusza Kasprzyka z Fishing Rod i ta pracownia składa Batsony jak najbardziej. Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna. Część osób uważa ją za zbyt sztywnawą, ale to naprawdę parabolic z przewagą akcji fast. Według mnie nie brakuję jej miękkości do jazia a będzie jeszcze lepsza do klenia.  Trzeba do niej dobierać z głową przynęty. Parę osób polecało tu Ci Blaasa XF 966-2. Znakomity blank, z przykrością stwierdzam, ale lepszy od mojego Batsona i na pewno wart rozważenia. Troszkę sztywniejszy niż Batson, ale z delikatną szczytówką i pięknym progresywnym ugięciem - po prostu jaziowo-kleniowa szpada. Fantastycznie się też ładuje w dolnym c.w. Zanim zamówisz powinieneś te kije, albo przynajmniej same blanki obejrzeć na żywo w pracowni.    

Wielkie dzięki za wyczerpującą, pomocną opinię :) !

Co miałeś na myśli - ,,Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna,,

oraz tutaj - ,,Trzeba do niej dobierać z głową przynęty.,,?

,,Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna,, - masz na myśli, że wyłącznie pod klenie i jazie, właśnie takiej szukam :), specyficzna i selektywna tz. , jaka: poradzi sobie z kleniem i jaziem 40+cm i większym, jakie największe ryby jeżeli chodzi o wymiar i masę na nią wyholowałeś, oraz czy z przyłowem daje rade tj. boleń ???

,,Trzeba do niej dobierać z głową przynęty.,, - tak jak mówiłem blaszki obrotowe 0 -1 oraz woblerki od dajmy 1,5 cm - 2,5 cm - 3,5 cm max , natomiast wagowo przynęty od 1,5 g - 3,5 g - 4,5 g max :)... Da radę obsłużyć bez problemowo :) :) :) ???

Jak można spytać jaki kręcioł masz podpięty do tego BATSONA oraz rozmiar, aby go dobrze wyważyć - ( takie shimano twin power 2500  waga :  260 gram ) będzie okey?

Jeszcze raz Seb wielkie dzięki :) ! Pozdrawiam !

Edytowane przez Spider1987

Spider,

Pod słowem specjalistyczna i selektywna miałem na myśli, że to ściśle kij kleniowo-jaziowy. Nie miałem na niego ryby większej jak ponad kilogram a była to brzana jako przyłów wyciągnięta z Popradu przy okazji  kleniowania - hol na tym blanku bez problemu. Bolenia na tym blanku nie miałem, ale tak jak to pisał Pisarz z rybą kilkukilogramową trochę się już nagimnastykujesz, ale jak najbardziej do wyjęcia.  Wszystkie klenie i jazie jakie miałem były do kilograma - ich hol to czysta przyjemność. Poza tym mnóstwo białorybu - jelce, ukleje, płocie, trafił się nawet na jaziową pchełkę pół kilogramowy krąp. Co do woblerów dobieranych z głową mam na myśli to, że aby łowić komfortowo tym blankiem w moim przekonaniu ja nie przekraczam woba o dł  3cm. Ale jeśli Twoje woby mieszczą się do 5 gram wagi to ten Batsonik będzie ok. Numer wyższy, czyli ten 1142 to już bardziej blank na Pana Klenia, z bolkiem też sobie lepiej poradzi, ale jak dla mnie jest zbyt mocny pod wobki, którymi łowię. Tym batsonem o oczko mocniejszym -1142 oczywiście rzucisz blaszkami 0-1 i wobkami 2-2,5cm, ale 1141 będzie bardziej do tego finezyjne a i zapasu mocy w dolniku mu nie zabraknie, żeby wyciągnąć 3-kilowego kleniowego kabana. Kołowrotek wagowo masz jak najbardziej ok - 250-260g to optimum jeśli ten kij będziesz miał lekko uzbrojony. Ja używam Daiwy Infinity Customa w rozmiarze 2500 i 260g wagi.

Pozdrawiam

• Like 1

No to rewelacja :) jak dla mnie :) , wszystko okey. Wszystko mi pasuję, biorę tego batsona xst 1141f cw. 2 -10g 2,9m długości wnioskując po Twoim opisie tego blanku jako, że go użytkujesz :) . Nie zawszę jest niedziela dla wędkarza i nie zawszę łowi się te duże sztuki kleni i jazi, a jak sobie z takim również poradzi to właśnie wybrałem finezję - Batson RX8 xst 1141f :) :) :) ! Wielkie dzięki za pomoc w wyborze kija marzeń :).

Właśnie kupiłem blank muchowy XLS 3.05 #5 ... myślę że będzie z tego fajna kleniowka. Trochę ponad 300 myślę że wyjdzie. Z tym ze blank kupiony okazyjnie a przelotki juz mam ...

Jak widać sprawa jest do załatwienia. Trzeba tylko szukać okazji

Bedzie extra klenióweczka....się zastanawiałem czy kupić, czy nie kupić i dupa blada....do wiosny musze coś dla siebie ogarnąć ;)

Jestem przekonany Kolego Spider, że tej jazio-klenióweczki Batsona nie pożałujesz. Połowisz na nią i zobaczysz po sezonie czy spełnia Twoje oczekiwania i w którą stronę chcesz iść dalej. Ten Batson to 8lb - a może po roku powiesz - nie no fajny, ale bardziej pasował by mi kijek do 10lb. Ale to Ty sam będziesz mógł sobie po jakimś czasie łowienia na konkretny kij na wszystkie wątpliwości odpowiedzieć. Nawet najlepsze moje rekomendacje nie zastąpią Twoich odczuć i oczekiwań co do blanku. Musisz je sprawdzić, że tak powiem - w terenie na łowach osobiście. Wydaje mi się, że zgłębiłeś temat jak najlepszego wyboru blanku dla siebie już dostatecznie i ryzyko jakiejś koszmarnej pomyłki jest minimalne. Zazdroszczę Ci tej Odry, bo to podręcznikowe łowisko kleniowo-jaziowe, na które jeśli miałbym bliżej, to chyba bym odwiedzał parę razy w tygodniu. O takiej liczbie naturalnych ostróg, klatek, przykos i opasek to ja mogę tylko na Wiśle pomarzyć.

Pozdrawiam i daj znać jak tam już przetestujesz swój nowy patyk :) .

Edytowane przez Seb
  • Like 1

O takiej liczbie naturalnych ostróg, klatek, przykos i opasek to ja mogę tylko na Wiśle pomarzyć.

Panie, nad jakąś inną Wisłą w Warszawie Pan mieszkasz..???

Rybostanu "w mieście", to trochę, faktycznie, można się czepiać ale żeby "Odrzakom" zazdraszczać kleniojaziowych miejscówek, to grzeszysz Pan ciężko... :rolleyes: :lol: :lol:

• Like 1

Panie, nad jakąś inną Wisłą w Warszawie Pan mieszkasz..???

Rybostanu "w mieście", to trochę, faktycznie, można się czepiać ale żeby "Odrzakom" zazdraszczać kleniojaziowych miejscówek, to grzeszysz Pan ciężko... :rolleyes: :lol: :lol:

Oo tak grzeszy kolega ...wystarczy poszukać. Może, nie będą tam stały rekordowe klenie ,ale zapewniam , że są okazy całkiem przyzwoite  :)