Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chyba mój Garmin 71SV pójdzie na reklamację.

Jak włączę elektryka czy spalinę to sieje zakłóceniami aż miło. Taka tęczowa jasnozielona poświata. Pomaga obniżenie czułości ale wtedy przetwornik nie widzi chociażby gumy 12 cm zawieszonej bezpośrednio pod nim.

Do bani z tym. Może padł moduł antyzakłóceniowy?

Im dłużej uzywam tym bardziej chciałbym do HDS-a wrócić. Dużo lepsze odczyty tradycyjnego sonaru a tego najczęściej używam.

• 0

Nie pamiętam, sprawdzę . Ale jak ją testowałem na pewno ustawiałem na max. Mam taki sam silnik jak Ty , kotka  55 z maxymizerem i zero szumów , poświat itd.

Daj na serwis niech sprawdzą lub wymienią, bo jest to wkur.. na wodzie, miałem to samo w L , wymienili na nową.

• 0

Czy używając SV używacie tylko jednej częstotliwości 455khz bo się sprawdza czy jest to jedyna dostępna częstotliwość ?BTW Co daje 800khz?

Jak ocenicie działanie SV Garmina z Lowrance SC ?

Edytowane przez sucks_one

• 0

Używałem swojego 91sv na różnych łodziach, z silnikiem minn konta 55lb riptide i wszystko działa pięknie :)

Kolego jak ustawic taki obraz bo ja mam skan boczny z boku i ni w zab nie moge przestawic

U mnie przy 30km zadnych zaklocen.

np.

20150915000522.jpg

• 0

Garmin uaktualnił stronę. Nie ma żadnych róznić między 71/72 i 91/92. To te same urządzenia. Liczba waypointów jest identyczna. 

• 0

Garmin uaktualnił stronę. Nie ma żadnych róznić między 71/72 i 91/92. To te same urządzenia. Liczba waypointów jest identyczna. 

Z tych stron:

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/catalog/product/compareResult.ep?compareProduct=169421&compareProduct=515222

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/nawigacjagpszechosonda/echomap-72sv/prod169421.html

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/nawigacjagpszechosonda/echomap-71sv/prod515222.html

post-46028-0-44135000-1443700040_thumb.jpg

Wynika że nadal liczba waypointów jest inna

Chyba że masz jakieś inne źródło / strony

• 0

Ciekawe:

https://buy.garmin.com/en-ZA/ZA/catalog/product/compareResult.ep?compareProduct=169421&compareProduct=515222

Wygląda na to, że polska wersja jest słabo uaktualniania

Edytowane przez psulek

• 0

I jak tam @godski ? Masz jakieś nowe info odnośnie Twojego echo?

Przyznam, że Twój wpis trochę przystopował mnie z zakupem.

Ile wytrzymuje w praktyce to echo z 2x9?

@mario dzięki za porady, faktycznie teraz to nawet maluchy zasysają 3 cale w całości ;)

W praktyce moje echo 91sv trzyma 12h na 10ah i na ekranie wskazuje jeszcze 11,7 +-.Światełko ustawione na 90% i echo pracuje non stop.Nie miałem okazj być na wodzie dłużej

Wiec te 12 h to pewniak.

Sam jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.Bo po zakupie echa juz miałem zamawiać dodatkowe aku.

Ogólne wrażenie super

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 1

• 0

Ile wytrzymuje w praktyce  to echo z 2x9? 

@mario dzięki za porady, faktycznie teraz to  nawet maluchy zasysają 3 cale w całości ;)

Jeszcze nie wysłałem. Sezon w pełni.

Coś tam pokazuje a zamiennika brak.

Edytowane przez godski

• 0

Czy wszystkie mapy w formacie img powinny chodzić na echomap 71sv ?? Pobrałem mapę Polski z tego adresu http://www.raumbezug.eu/ag/internet/osmGarmin.htm i  wywala mi błąd że nieobsługiwany format mapy. Ktoś miał podobny problem ?? Mapa wgrana do folderu "Garmin " na karcie sd.

Edytowane przez symbio

• 0

Czy używając SV używacie tylko jednej częstotliwości 455khz bo się sprawdza czy jest to jedyna dostępna częstotliwość ?BTW Co daje 800khz?

Jak ocenicie działanie SV Garmina z Lowrance SC ?

800khz daje lepsza rozdzielczość . Ładniej widać jednak odbywa się to kosztem zasięgu sonaru . Z doświadczenia mego wynika ze 800khz to nie wiecej niz 1/2 "zasięgu" 455khz

Mimo tego że przetwornik oferuje częstotliwość 455/800 to nigdzie nie można zmienić na 800. Dlaczego?

Ile wytrzymuje w praktyce  to echo z 2x9? 

@mario dzięki za porady, faktycznie teraz to  nawet maluchy zasysają 3 cale w całości ;)

Chyba samo się naprawiło. Nie wiem jak.

Natomiast mam pytanie z innej beczki. Czy w momencie gdy ruszamy na silniku spalinowym tez macie taki niebieski pik na ekranie?

I co to może być na czwartym zdjęciu od góry?

post-48513-0-79796000-1445811977_thumb.jpg

post-48513-0-75318600-1445811983_thumb.jpg

post-48513-0-21764400-1445811991_thumb.jpg

post-48513-0-40071700-1445812000_thumb.jpg

post-48513-0-79143800-1445812006_thumb.jpg

• Like 1