Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mimo tego że przetwornik oferuje częstotliwość 455/800 to nigdzie nie można zmienić na 800. Dlaczego?

Szukam i szukam w echo możliwości przestawienia częstotliwości z 455 na 800 i nigdzie nie mogę znaleźć dajcie znać gdzie w ustawieniach można to przełączyć obecnie latam na 455 chciałbym sprawdzić 800 jak ten zakres robi

Pytałem o to i nikt nic nie wie. Według mnie przetwornik obsługuje 455/800 a urządzenie nie.

• 0

Odnośnie tych stożkow Panowie . To w instrukcji nie ma nic o tym ?? Czy też jej nie posiadacie. Znalazłem w ang instrukcji " Sonar Views

The sonar views available vary depending on the type of

transducer and optional sounder module connected to the

chartplotter. For example, you can view the Split Frequency

view only if you have a dual-frequency transducer connected" czyli przetwornik musi obsługiwać dwie czestotliowsci to raz a do tych modeli jest jeszcze jakiś opcjonalny modol ?

Edytowane przez siarq

• 0

Mógłbyś napisać coś więcej o kamerze jakiej używasz? Masz spieta z echem ? Czy jako osobne urzadzenie+ekran ? I na czym opuszczasz pod wodę - sztyca jakas czy poprostu na przewodzie/lince

Kamerka to OPTICAM dv4000 zamontowana w wodoszczelna obudowę (do 30m)spuszczana na plecionce z wedki w dol.Material oglądam,przetwarzam później na PC z racji tego ze pomimo ze kamerka posiada WI-FI to i tak sygnal gubi po zanurzeniu w wodzie.Kamera nie posiada wyswietlacza(jest widoczna na zdjęciu zamieszczonym przeze mnie w dziale okonie 2015)

Edytowane przez rafalc

• 0

Odnośnie tych stożkow Panowie . To w instrukcji nie ma nic o tym ?? Czy też jej nie posiadacie. Znalazłem w ang instrukcji " Sonar Views

The sonar views available vary depending on the type of

transducer and optional sounder module connected to the

chartplotter. For example, you can view the Split Frequency

view only if you have a dual-frequency transducer connected" czyli przetwornik musi obsługiwać dwie czestotliowsci to raz a do tych modeli jest jeszcze jakiś opcjonalny modol ?

Przetwornik GT40 obsługuje 455/800. Tak jest w instrukcji.

• 0

" 1

From a sonar view, select MENU > Sonar Setup > 

Installation > Transducer Type.

2

Select an option:

• If you have a 200/77 kHz, dual-beam transducer, select 

Dual Beam (200/77 kHz).

• If you have a 200/50 kHz, dual-frequency transducer, 

select Dual Frequency (200/50 kHz).

• If you have another type of transducer, select it from the list "

• 0

Gdzie tylko możliwe zajrzałem i 800 nigdzie nie można włączyć, chyba że tak jak z Huminbirdem 798 były dwa modele jeden posiadał 800 a drugi niestety nie. No nic szukamy dalej , chyba że kolega @Paprykarz dowiedział się coś więcej na szkoleniu i uchyli nam rąbka tajemnic . :) :)

• 0

Gdzie tylko możliwe zajrzałem i 800 nigdzie nie można włączyć, chyba że tak jak z Huminbirdem 798 były dwa modele jeden posiadał 800 a drugi niestety nie. No nic szukamy dalej , chyba że kolega @Paprykarz dowiedział się coś więcej na szkoleniu i uchyli nam rąbka tajemnic . :) :)

Humminbird 798ci SI zawsze miał tylko jeden przetwornik skanujący - XNT 9 SI T o mocy 500W i nigdy nie wykorzystywał 800 kHz.

800 kHz było dostępne w przetwornikach 1kW XHS 9 HDSI 180 T ( oraz w 1kW ThruHull ). 

A co do Garmina to 91SV oraz 71SV nie obsługują częstotliwości 800kHz. To trochę tak jakby do 798 podpiąć przetwornik 1kW który ma możliwość korzystania z 800khz ale samo urządzenie 798 nie jest w stanie generować tej częstotliwości.  

• 0

Humminbird 798ci SI zawsze miał tylko jeden przetwornik skanujący - XNT 9 SI T o mocy 500W i nigdy nie wykorzystywał 800 kHz.

800 kHz było dostępne w przetwornikach 1kW XHS 9 HDSI 180 T ( oraz w 1kW ThruHull ). 

A co do Garmina to 91SV oraz 71SV nie obsługują częstotliwości 800kHz. To trochę tak jakby do 798 podpiąć przetwornik 1kW który ma możliwość korzystania z 800khz ale samo urządzenie 798 nie jest w stanie generować tej częstotliwości.  

Nie sprzeczam się ale na rynku niemieckim 798 miało w opisie obsługę 800 kHz.

A co do Garmina to już wszystko wyjaśnione.

Edytowane przez maweric

• 0

Nie sprzeczam się ale na rynku niemieckim 798 miało w opisie obsługę 800 kHz.

A co do Garmina to już wszystko wyjaśnione.

Czasami są to powielane błędy. Żeby było śmieszniej to znalazłem takie nawet na stronie Humminbirda. Najczęściej jest wynik powielania opisów metodą kopiuj - wklej

• 0

Wszystko ladnie pieknie, ale w instrukcji jest napisane, ze jesli przetwornik jest 450/800 to sie przlaczamy miedzy czestotliowsciami... swiadome wprowadze uzytkownikow w blad , a co za tym idzie towar nie zgodny z opisem

Z tego co mi wiadomo to przetwornik jest kompatybilny z urządzeniami Garmin 74xsv które obsługują czestotliwość 800 kHz , a Garmin 91 sv obsługuję wyłącznie 455 kHz więc nie wykorzystuje pełnego potencjału przetwornika gt 40 

• 0

Wszystko ladnie pieknie, ale w instrukcji jest napisane, ze jesli przetwornik jest 450/800 to sie przlaczamy miedzy czestotliowsciami... swiadome wprowadze uzytkownikow w blad , a co za tym idzie towar nie zgodny z opisem

Mam instrukcje i nie mogę tego znaleźć. Która strona?