Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich

Z uwagi na fakt iż najbliżej mam kolegę Krzysztofa K. Ktory jest przedstawicielem Garmina i ma wszystkie aktualne modele na stanie które mozna dotknąć,odpalić,pomacać, poprztykac guziczkami, lub pomiziać paluszkami po ekranie na miejscu, a do tego dostaniemy jeszcze kilka wskazówek za i przeciw, wybrałem sie na wycieczkę do Grudziądza i ..............

Wróciłem bogatszy o Garmina 70dv i lżejszy o kilka banknotów 200 i 100 zł -)))

Nie będę mówił czy jest lepsza czy gorsza od 71 czy 91 czy moze 721xs, po prostu wziolem ten ktory uważałem i na który było mnie jeszcze stać, a jak za 5 miesięcy lub szybciej ktoś zrobi mi prezent i kupi boxa z bocznym to bedzie juz miód malina, i tu przetocze słowa które gdzies tu czytałem " ale pewnie pasków na grzbiecie okonia nie zobaczę "

Z pozdrowieniami.

• 0

Może Ty nie , Ja też nie zobaczę tych pasków , ale pewnie nasze wnuki już będą widziały.  I wtedy zarzucą wędkę z konsoli ...

A tak na poważnie sonda to duży wydatek, tym bardziej zakup i myśl, że za rok lub dwa będzie już przeżytkiem i trzeba myśleć o zakupie nowej.

Gadzet, ale fajnie go mieć nie łowi ryb , ale bardzo pomocna.

• Like 1

• 0

Dokładnie, we wszystkim trzeba miec umiar.....

Co nie wejdę tu na portal to albo zobaczę nowy kołowrotek, przynety, a juz o patykach jakie tu koledzy kręcą i pokazują to szkoda gadać, co zobacze cos fajnego to zaraz bym kupił i wszystkie je chciałbym mieć -)))

- ale ile mozna i skąd siano brać na te nasze wszystkie gadżety ?

• 0

Panowie czy ktoś z was jest w stanie podać konkretne modele urządzeń , które są kompatybilne z przetwornikiem GT-40 i jego bocznym sonarem bez black boxa  . Rozmawiając z infolinią Garmina uzyskałem informacje , że modele 93 i 95 działają z tym przetwornikiem . Czy ktoś już tego próbował . I czy może znacie kogoś kto w Polsce ma przedstawicielstwo i wiedzę na temat elektroniki wędkarskiej Garmina . Namiary jakie dostałem z infolini dotyczą raczej elektroniki samochodowej . 

Z góry dziękuję . 

• 0

Panowie czy ktoś z was jest w stanie podać konkretne modele urządzeń , które są kompatybilne z przetwornikiem GT-40 i jego bocznym sonarem bez black boxa  . Rozmawiając z infolinią Garmina uzyskałem informacje , że modele 93 i 95 działają z tym przetwornikiem . Czy ktoś już tego próbował . I czy może znacie kogoś kto w Polsce ma przedstawicielstwo i wiedzę na temat elektroniki wędkarskiej Garmina . Namiary jakie dostałem z infolini dotyczą raczej elektroniki samochodowej . 

Z góry dziękuję . 

mam kolegę który jest przedstawicielem garmina Krzystof Kacprzak jest użytkownikiem forum ( producent łodzi fox boat ) ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem echa Garmin 91 sv

• 0

Numer do Pana Krzysztofa jest ogólnie dostępny . Niestety pozostaje tylko rozmowa telefoniczna gdyż jestem z drugiego krańca PL . Może znacie kogoś bliżej wschodu ewentualnie stolica chciałbym pomacać  . Chodzi mi o informacje na temat przetwornika GT-40 i funkcji Chirp w skanowaniu   Down i Side . Nie wszystkie moduły obsługują tą funkcję pomimo , że są w wykazie urządzeń kompatybilnych . I jest zonk . I oczywiście chodzi o budżet bo moduł za 1200 czy 2000 euro to różnica . Moduł interesujący mnie to 9 cali . 

• 0

Paprykarz dzięki za odpowiedź  . Może mógłbyś pomócm i odpowiedzieć mi na pytanie jakie odbiorniki są kompatybilne z przetwornikiem GT-40 a dokładniej z funkcją Cirp Down i Side . I czy np modele echomap 93 , 95  lub GPSmap 7408xsv są na miejscu do obejrzenia . Dzięki .

• 0

Proponuję skontaktować się bezpośrednio z Garminem Polska, który jest pod tym samym adresem (biura piętro wyżej).
Telefony można odnaleźć ale nie zawsze odbierają  :rolleyes: .

7408 xsv był na ściance prezentacyjnej. Natomiast 93,95 nie widziałem ale to było na koniec października. Może coś się zmieniło.

• 0

Model 95sv ...na rynek Australia i Nowa Zelandia, ...   Model 93sv ...na USA z wgranymi jeziorami....to są wszystko te same urządzenia (91 i 92 też) z wgranym innym oprogramowaniem z zależności od kraju sprzedaży i obsługiwanych przetworników.... i 92 sv nie działa z tym przetwornikiem.

U nas na GT40TM działa  echoMap 91sv i 71 sv .....i czyta down i side i tradycyjny ...i to bardzo fajnie czyta.

• 0

Te urządzenia nie mają trybu CHIRP. To, że przetwornik obsługuje, to nie znaczy, że obsługuje urządzenie. Np. GT-40 ma częstotliwość 800kHz, a urządzenie już niekoniecznie. Z GT-40 kompatybilne są echa z końcówką nieparzystymi - 71,73,75 , z GT-41- z parzystymi 72,74

Edytowane przez psulek

• 0

Czy może ktoś z was dysponuje materiałami porównawczymi  z sonaru bocznego wykonanego w standarcie i technologii Chirp . Albo czy mógłby się ktoś wypowiedzieć jakie są to różnice . Jakie są plusy technologii Chirp . Mowa oczywiście o praktyce a nie filmikach marketingowych z  YT.  Czy jest ona warta dodatkowych 1000 euro . 

• Like 2