Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie chodzi aby urwało d , czy było widać paski na okoniu . Tylko o to czy jest widoczna różnica , najbardziej interesuje mnie odległość na boki , nawet niewielka różnica może być znacząca . Lepiej zarysowane kształty , cienie , obrysy . Sonar tradycyjny nie ma większego znaczenia , może być bez Chirp . Chodzi też o możliwość szybszego mapowania a nie orania godzinami na sonarze tradycyjnym . 

I mam jeszcze jedno pytanie . Do przedstawicieli Garmina . Kiedy będzie w Polsce do kupienia zestaw echoMap Chirp 92sv + przetwornik GT52HW-TM . No i oczywiście za ile ? Bo tak już zrobiło się 11 stron i nikt o tym nie wspomina . 

Edytowane przez neor

• 0

. Chodzi też o możliwość szybszego mapowania a nie orania godzinami na sonarze tradycyjnym . 

Tylko do mapowania i glebokosci nie zbedny jest wlasnie tradycyjny sonar. na bocznym nie masz glebokosci a uksztaltowanie dna. Dane z bocznego sonaru podczas plywania wskaza Ci potencjalne górki dolki , ale to wymaga i tak naplyniecia , aby zobaczyc co jest grane. Na naszych wodach krajowych czytelny obraz z bocznego w moim przypadku konczyl sie na 60m. Zazwyczaj jest to okolo 45m. Tutaj jak pisal kolega wyzej, tez bym obstawial na moc przetwornika a nie chrip

• 0

Mam hds Lowrance i chodziło mi bardziej o Structure Map i tworzenie nakładki na batymetrię . Tak przynajmniej robię w DrDepth z plikami z HDS. Mam nadzieję że Garmin będzie miał podobnie - a może i nie  . Jeszcze do tego nie dotarłem ale jeżeli poruszamy ten temat to pytam czy w echosondach serii echomap czy gpsmap jest możliwość zapisu takich danych i robienie takich map na komputerze ? Hyba nie Garmin Quicdraw Contours ma możliwość tworzenia tylko izobatów . Szkoda . 

• 0

Póki co  przy lowrance i huminnbird , masz możliwość robienia czego chcesz z mapa przy pomocy dr depth czy reefmaster . . Póki nie wyjdzie oprogramowanie dla Garmina to można gdybać o jego funkcjach i możliwościach. Jeżeli zakończy się tylko na obróbce danych przez echo to słabo. Jeśli chodzi o zasięg . To sprawdź w karcie katalogowej przetwornika zasięg dla 250w i 500w i teoretycznie znajdziesz odp na swoje pytanie. Chrip dla mnie i wielu innych osób to marketing przy echosondach wędkarskich. 

• Like 1

• 0

U mnie na echomap 91 sv na płytkiej do 3 m, mętnej sandaczowej wodzie max zasięg gdzie jeszcze coś mogę zobaczyć to 25m.

Natomiast na wodzie czystej i przy głębokości 6-7m na 50m obrazuje pięknie widać wszystkie górki, dołki i inne pierdoły :D  szerzej nie próbowałem.

• 0

Garmin ma zakaz sprzedaży urządzeń echompa i gpsmap

Decyzją Komisji w sprawie DownVu firma Garmin otrzymała zakaz importowania, sprzedaży, reklamowania oraz wspierania lub wspomagania dystrybutorów i sprzedawców w dystrybucji produktów DownVu naruszających patent, włączywszy produkty echo, echoMAP i GPSMAP wraz z przetwornikami. W szczególności Komisja wydała nakaz zaprzestania działalności powstrzymujący firmę Garmin i jej dystrybutorów przed sprzedażą lub wspomaganiem innych w sprzedaży tych produktów oraz wydała nakaz wyłączenia zobowiązujący amerykańskie urzędy celne i ochrony granic do powstrzymania importu produktów.

Cos mi sie zdaje że ceny poleca mocno w dół. Kazdy bedzie chcial sprzedać swój zapas magazynowy żeby sie nie narazić...

http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/43929,16,produkty-garmin%C2%AE-naruszaja-patenty-firmy-navico-nakaz-wstrzymania-importu-i-sprzedazy-serii-downvu%E2%84%A2-

Edytowane przez flower

• 0

Dotyczy raczej rynku USA- zakaz na granicach kraju. Jednak wydaje mi się, ze Garmin będzie wolał zapłacić za licencję na używanie systemu niż zostać bardzo w tyle w stosunku do konkurencji. Ewentualnie jakoś udowodni, że jest to jednak inny system.

A właśnie nabyłem EchoMap...

Ciekawe co w takim razie będzie z programem do mapowania.

Edytowane przez karbusd

• 0

Wojenki patentowe to stały element w grze rynkowej. Z tego co pamiętam, to jeszcze niedawno podobna sytuacja była z Humminbird. Ceny raczej nie pójdą w dół, bo firmy się pewnie dogadają, a poza tym dotyczy to rynku US.

Jak kogoś interesuje:

http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-07-31/fishfinders-spark-patent-lawsuits-among-garmin-humminbird-others

Edytowane przez psulek

• 0

Chyba mój Garmin 71SV pójdzie na reklamację.

Jak włączę elektryka czy spalinę to sieje zakłóceniami aż miło. Taka tęczowa jasnozielona poświata. Pomaga obniżenie czułości ale wtedy przetwornik nie widzi chociażby gumy 12 cm zawieszonej bezpośrednio pod nim.

Do bani z tym. Może padł moduł antyzakłóceniowy?

Im dłużej uzywam tym bardziej chciałbym do HDS-a wrócić. Dużo lepsze odczyty tradycyjnego sonaru a tego najczęściej używam.

Jednak reklamacja . Sprawdzone na różnych silnikach. Na spalinie również. Co najgorsze przez pewien czas było dobrze a teraz znów. I kolejny obiecujący trollingowy wyjazd spiep... . :angry:

Poniżej zrzuty ekranu z opisami. Wszystko działo się jednego dnia. A jaka różnorodna kolorystyka zakłóceń. 

1. Ta luka w zakłóceniach to chwilowe wyłączenie elektryka.

post-48513-0-92626700-1451420062_thumb.jpg

2. Widać moment włączenia elektryka.

post-48513-0-96184800-1451420096_thumb.jpg

post-48513-0-26093100-1451420127_thumb.jpg

post-48513-0-23192300-1451420161_thumb.jpg

3. Typowe zakłócenia.

post-48513-0-33345700-1451420211_thumb.jpg

post-48513-0-57352800-1451420250_thumb.jpg

post-48513-0-01726700-1451420383_thumb.jpg

Edytowane przez godski

• 0

Czy elektryk i sondę masz na tym samym akumulatorze ?

Nie. Ale tak jak pisałem na spalinie jest to samo.

Poza tym przez chwilę brak zakłóceń a tu nagle zaczyna siać. Nie wiadomo dlaczego. Żadnego ruchu na pontonie i prędkość ta sama. Można szału dostać.

Po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy. Poziom zakłóceń max. Zabawa z czułością pomaga ale wtedy nie widać ryb.

Jak dla mnie poszedł czujnik przeciwzakłóceniowy w echu lub w przetworniku. Ale czemu raz zakłóca a chwilę później nie?  

• 0

Mam to samo do rozwiązania u znajomego  w innej sondzie z przetwornikiem tradycyjnym i HD ,,,,właśnie szykuje odpowiedni sprzęt elektroniczny żeby to posprawdzać.

Jak daleko od silników i po której stronie masz przetwornik.??

• 0

Dziękuję za chęć pomocy. Cztery przypadki:

1. Ponton 3,30 z pawężą. Przenośny uchwyt mocowany na pawęży + elektryk

2. Łódka 3,10. Elektryk na pawęży. Przetwornik na burcie. Im dalej od elektryka  tym lepiej

3. Ponton 3,20.  Pawęż doczepiana + elektryk. Przetwornik z boku zamocowany na wiosłach.

4. Ponton 3,30 z pawęża. Spalina 6 KM i przetwornik na pawęży.