Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podejrzewam, że przesunięcie zapisu dotyczy odsunięcia przetwornika względem GPS na urządzeniu na którym zapisujemy mapę, za to przesunięcie wyświetlania - to z kolei na urządzeniu na którym odczytujemy (np przy przenoszeniu echosondy z jednej łódki na inną). Ale na 100% to potwierdzimy jak się pojawi oficjalna instrukcja...

Przy małych jednostkach typu ponton, prawdopodobnie to będzie pomijalna kwestia

• 0

Podejrzewam, że przesunięcie zapisu dotyczy odsunięcia przetwornika względem GPS na urządzeniu na którym zapisujemy mapę, za to przesunięcie wyświetlania - to z kolei na urządzeniu na którym odczytujemy (np przy przenoszeniu echosondy z jednej łódki na inną). Ale na 100% to potwierdzimy jak się pojawi oficjalna instrukcja...

Przy małych jednostkach typu ponton, prawdopodobnie to będzie pomijalna kwestia

Moim zdaniem przesuniecie zapisu służy do czegoś innego. Zbieranie, zapisywanie i tworzenie mapki w czasie rzeczywistym mocno obciążałoby urządzenie.

• 0

Takie pytanko mam, bo jutro chcę potestować ten program. Czy ma być na karcie SD mapa BlueChart,czy tez ona jest zbyteczna?

Chyba zbyteczna. Ale ja mam ją na SD. Mam też mape bazową Garmina Open StreetMap czy cos takiego. I to się pewnie przyda do konturów.

Mam kontury pobliskiej żwirowni. Sprawdziłem.

• 0

Mam i nie mam, niby w pomieszczeniu ale gps łapie a wyskakuje zapis ze nie może nagrywać :( .A ja chciałem coś nagrać. :)

Cannot record Quick draw contours depth unknown

Próbowałem i na symulacji i normalnie .Napis wyskakuje za każdym razem.

Andrzej jak coś rozkminisz daj znak- sygnał należę do wahy. ;)

Jak nie mam trybu symulacji wyskakuje to samo co i u ciebie.  W trybie symulacji działa i nie generuje żadnych alarmów.

• 0

Chyba zbyteczna. Ale ja mam ją na SD. Mam też mape bazową Garmina Open StreetMap czy cos takiego. I to się pewnie przyda do konturów.

Mam kontury pobliskiej żwirowni. Sprawdziłem.

Czy możesz Andrzej podać linka do tej Open StreetMap bo ta którą pobrałem ze strony oficjalnej  nie działa u mnie

• 0

Mam i nie mam, niby w pomieszczeniu ale gps łapie a wyskakuje zapis ze nie może nagrywać :( .A ja chciałem coś nagrać. :)

Cannot record Quick draw contours depth unknown

Sadzac po opisie, krzyczy ze nie moze nagrac, bo jest nieznana glebokosc (czyli co niby ma nagrac). Może nad wodą zacznie działać, gdy przetwornik będzie w wodzie i wykryje glebokosc

To tylko moje domysły.

Ja zainstalowalem i w domu nie pojawiały mi się takie uwagi

• Like 1

• 0

Możliwe że to wina iż przetwornika nie widzi głębokości i pojawia się taki komunikat ze nie nagrywa.Bo w komunikcie pisze że brak głębokości więc coś z czyms☺

Myślę że nad woda rozwieje się choć trochę

niewiadomych

Ale u mnie to dopiero za miesiąc.

Edytowane przez kondzio 77

• 0

jaka jest różnica między echomap 71sv a striker 7sv ?? ten striker to jakaś mocniej okrojona wersja ?

patrząc na opis ze strony http://www.garmin.lodz.pl/pl/p/Garmin-STRIKER-7sv-010-01554-01/519[\url]

to przetwornik jest lepszy niż w 71sv ?? (na nasze jeziora)

Edytowane przez dziubas123
  • Like 1

• 0

Moim zdaniem przesuniecie zapisu służy do czegoś innego. Zbieranie, zapisywanie i tworzenie mapki w czasie rzeczywistym mocno obciążałoby urządzenie.

Cześć.

Opcja przesunięcia służy do korekcji odczytu głębokości . Zbierasz dane czasem nawet przez kilka lat a poziom wody w jeziorze się zmienia.

Poziom pierwszego rejsu ustawiasz na zero a przy następnych korygujesz tym przesunięciem przy zapisie.

Z kolei jak masz już gotową mapę a poziom wody się zmienił to robisz przesunięcie przy odczycie.

Źródło - instrukcja do serii echomap CHIRP.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

O którym przesunieciu piszesz ? Bo tam są dwa. Jest gdzieś ta instrukcja po Polsku?

Pierwsze przy zapisie. Jak tworzysz mapę a poziom wody się zmienia. I to jest najważniejsze. W moim ulubionym jeziorku poziom w ciągu ostatniego roku spadł prawie metr. Jak nie zrobił byś korekty to na blacie miał byś góreczkę metrową i obławiał byś kancik którego nie ma. Drugi parametr przy odczycie jest już mniej ważny. Bo czy jest 2 metry czy trzy to już mały pikuś.

Wejdź na stronę Garmina. Jest tam instrukcja po polsku dla echomap dv.

Pozdrawiam.

• Like 1