Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak nie znajdziesz to Ci prześlę. Tylko to jest instrukcja dla wersji CHIRP.

Przy okazji jak byś był nad Białym to pozdrów Andrzeja Gobczyńskiego.

Nad Białym dawno nie byłem. Pewnie ze 4 lata temu. Siaty stały.

Cholera, w linku przesłanym przez Karola nie mogę znaleźć instrukcji obsługi Quick Draw Contour.

• 0

Ja nie byłem tam od 8 lat jak tylko dowiedziałem się o carskich serwitutach. Wcześniej jezioro było zajefajne. Moja życiówka szczupłego 12 kg.

Moja 108 cm. Nie ważony. Ale chudy bo lipcowy. Na jesieni pewnie 12 by ważył.

Jezioro znam na pamięć . Do tej pory wszystkie miejscówki pamietam. Najlepszy 4 m blacik przy wyspie i ta górka naprzeciwko Andrzej domu. Tam miałem kiedyś dwadzieścia kilka ryb przez 2 godzinki.

Edytowane przez godski

• 0

Godski, jeśli sfinalizuję garaż to ściągam łajbę do Wawy.

Można się zgrać na jakiś weekend na wodzie, gdzie wolno łowić z łodzi i pływać na spalinie

Jakieś okonki byśmy pomęczyli i zrobili test twojej sondy u mnie.

No i test programu :-)

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja może w czwartek popływam. Kupiłem nowe echo i nowy soft z programem jest już wgrany. Ustawiłem różne kolory izobarów i teraz tylko na wodę. Ale w pokoju też już ma chęć mapować, nawet chwila się nagrała. Logi zapisują się automatycznie.

• 0

Dziś byłem na testach, wrzuciłem po pracy ponton na dach auta, zapakowałem elektryka i heja, co prawda tylko około dwie i pół godziny ale zawsze coś. A więc echo garmin echomap z softem 3.20, także program do mapowania miałem wgrany. Działa wszystko bez zarzutu wystarczy wejść w mapy, później program i odpalić. Pływamy i zbieramy dane, właściwie powinno nawet zbierać dane jeśli na wgranej mapie nie ma oznaczenia wody. Nie doszedłem jeszcze czy da się wytyczyć granice wody. Po zatrzymaniu pokazuje nam częściowo lub skończoną mape batymetryczną. Jak z dokładnością to nie wiem bo dokładnie bo mało urozmaicone dno miałem. Ale fajna rzeczą jest to, że możemy sami sobie określić kolor izobarów i co ile metrów mają się zmieniać kolory. Jak jest w trakcie tworzenia wszystko jest w kolorze zielonym jak na filmach a po zatrzymaniu i zapisaniu mapka nabiera kolorów w zależności jakie sami nadamy do izobarów.

• 0

To starorzecze Wisły, blisko mnie nie ma większych zbiorników wodnych. Jest tylko Wisła. Szerokość zbiornika to z 70-90 m zależy w którym miejscu. Mapka będzie dokładniejsza jak inaczej izobary się ustawi bo ja mam co 1.5 m chyba i źle dobrałem kolory. W zasadzie naWisłę to mi trzeba tylko sonar bo woda przez dzień potrafi się zmienić. Bardziej z ciekawość wyskoczyłem nad wodę. Napewno fajnie by mapa wyglądała na jakiejś żwirowni.

• 0

To starorzecze Wisły, blisko mnie nie ma większych zbiorników wodnych. Jest tylko Wisła. Szerokość zbiornika to z 70-90 m zależy w którym miejscu. Mapka będzie dokładniejsza jak inaczej izobary się ustawi bo ja mam co 1.5 m chyba i źle dobrałem kolory. W zasadzie naWisłę to mi trzeba tylko sonar bo woda przez dzień potrafi się zmienić. Bardziej z ciekawość wyskoczyłem nad wodę. Napewno fajnie by mapa wyglądała na jakiejś żwirowni.

To ładnie. Boczny zbiera z każdej strony dane z 20-30 metrów z każdej strony łódki na wodzie 4 metrowej. Niesamowite. Tylko że pewnie odwzorowanie bardzo niedokładne. 

Jak to tak działa to mamy nieograniczone moż :D liwości Panowie. Garmin górą. Teraz tylko miejsce do wymiany mapek w necie się przyda.

Edytowane przez godski

• 0

Od kiedy boczny sonar tworzy batymetrie ? No way..., no chyba że przy panoptix ale to już drogie zabawki

Nie znam się na tym. Ale to skąd na tak płytkiej wodzie tak daleko od śladu widać głębokość? Normalnie przy 3 metrach głębokości by było maksymalnie około 1-2 metry z każdej burty przy szerokim stożku.