dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 No właśnie. Echo zbiera dane z pokrycia stożka w dół. W pr na PC ustalamy że PR ma wyliczać głębokość między śladami np max do 25 czy 50m . Gdzie stożek ogarnia np tylko 10m dna. Reszta to wyliczenia poprawne badz fikcja. Dla tego ciekaw jestem czy te wyliczenia między śladami = interpelacja, użytkownik określa sam np max do 50m czy jest to z gory założone przez echo wyliczenia do... boczny sonar przy sprzęcie za 5=7k zł z przetwornikiem w życiu warszawy nie zbierze danych głębokości. A jeśli tak jest to lowrance hm i reszta to kasztany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 To łatwo sprawdzicie. Zrobić dwa ślady np oddalone co 100 m i ukaże się mapa miedzy nimi czy nie. Jeśli tak to wpłynąć między nie i potwierdzić głębokość odczytu z mapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 To łatwo sprawdzicie. Zrobić dwa ślady np oddalone co 100 m i ukaże się mapa miedzy nimi czy nie. Jeśli tak to wpłynąć między nie i potwierdzić głębokość odczytu z mapa. Sto metrów to zdecydowanie za dużo przy głębokości 5 metrów. Dwa ślady co 20 metrów przy tej głębokości i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ślad zbiera dosyć szeroko ale mam wrażenie, że im bliżej łodzi tym dokładniejszy pomiar. Jedno mnie zdenerwowało ale jestem w stanie to wybaczyć jeśli w humminbird jest tak samo. Chodzi o prędkość "pingowania" tak to się nazywało w lowrance. Jak ustawię szybką, bo taka mi potrzeba przy zwykłym sonarze to mam też szybką przy bocznym sonarze, nie da się tego rozdzielić, żeby np boczny był na auto-względem prędkości gps a tradycyjny żeby był szybko odświeżany. Albo nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Głowy nie dam sprawdzę jak jest w lowrance . Jednak wydaje mi się na 90% ze ping jest ustalany dla całości i nie ma wyboru . Tym bardziej jeśli idzie to z 1 przetwornika. Z drugiej strony po co chcesz to rozbić ? Im większy ping tym więcej danych i chyba oto idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Przy jednym przetworniku jestem w stanie to zrozumieć, a potrzebuje rozdzielać bo przy wolnym pingowaniu podczas sumowego dryfu to zamim zobaczę rybę to już będzie siedziała na kiju albo odpłynie. Echo musi szybko odświeżać obraz. Z kolei przy bocznym wszysto rozmazane na szybkim. Edytowane 11 Marca 2016 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A przy zmianie Hz na bocznym tez rozmazane ? Czy jest jedna czestotliwosc? Nigdy nie zauważyłem aby ping miał wpływ na obrazowanie.jest odświeżanie cały czas ?czy boczny jest tylko czytelny przy jakiejś v min. U siebie mam niby odświeżanie na okretke jednak jak się stanie to i tak kicha . Si ok ale boczny w ruchu jest dużo bardziej czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Jest jedna częstotliwość przy bocznym. Po prostu jak opuściłem przynęte i stałem w jednym miejscu i było ustawione odświerzanie względem GPSu to pojawiły się dwie kropki, od oliwki i paprocha bo był to boczny trok. A powinny pojawić się kreski, przez cały ekran, przynajmniej tak powinno być przy sumowym vercie. Muszę jeszcze to rozkminić bo wcześniej miałem same echa lowrance. Dlatego kupiłem wcześniej echo, żeby je poznać i w sezonie sirę nie bujać z ustawieniami. Edytowane 11 Marca 2016 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) A możesz coś więcej napisać o tworzeniu map przez echo. Prócz wyboru co ile mają być izobaty oraz kolor głębokości jakie, funkcje można zdefiniować. ? Z tego co zobaczyłem na yt wygląda że zasięgu jest około 40m pierwotnie. Jednak jak gość napłynęły na kraniec zasięgu to w miejscu gdzie mapa już była, to się nałożyły nowe dane i ja skorygowal. Także na mój gust podstawowa interpelacja jest między 40=50m , po przeplhnieciu pomiędzy śladami w tym zakresie mapa się aktualizuje i zmienia w połowie. Napewno głębokość też ma znaczenie . Suma sumarum bardzo fajne narzędzie. I dla użytkowników garmin a. Tym samym że PR bezplatny i zadowoli większość użytkowników tego sprzętu. Może w niedalekiej przyszłości dorzuca do tego opcje structuremap . I tym samym dadzą konkurencji bodziec do dzialania Edytowane 11 Marca 2016 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Coś więcej będę mógł powiedzieć jak dłużej popływam. Na razie za krótko jej używałem żeby więcej wniosków było. Teraz nie wiem kiedy ruszę na wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) A ja zamiast robić wyprzedaż dzisiaj to sobie popływałem .Program wymiata. Popływałem dzisiaj po wodzie max.1,20 m. Zmiana koloru co 20 cm. Czyli 0-20 granat 20-40 niebieski 40-60 błękitny 60-80 szary 80-100 cm bladoróżowy i 100-120 cm różowy.Kolory są dużo lepsze niż wyszły na zdjęciach. Tak gdzie widać ślad na żółtym niechcący wyłączyłem echo.Nie ma obrysu zbiornika. Oczywiście zbiornik jest dużo większy. Aż strach co się będzie działo jak wszyscy będą wiedzieli gdzie górka a gdzie dołek. A z tym echem zrobienie batymetrii jest masakrycznie proste. Zmiana koloru co 20 cm. A tutaj zmiana koloru co 10 cm. Edytowane 13 Marca 2016 przez godski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Wynika z tego że boczny sonar bierze udział w tworzeniu map. Na wodzie niespełna metrowej wyznaczył doskonale wystające połacie dna które były kilka metrów z boku. Te granatowe punkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Coraz bardziej jestem zadowolony z zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 @godski wejdź w podgląd loga bocznego sonaru na echu , najedź kursorem na jakiś punkt obojętnie z prawej bądź lewej strony zapisu, i zobacz czy wyświetli ci się głębokość jaka tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Wynika z tego że boczny sonar bierze udział w tworzeniu map. Na wodzie niespełna metrowej wyznaczył doskonale wystające połacie dna które były kilka metrów z boku. Te granatowe punkty.Bylbym niezwykle zdziwiony gdyby to było możliwe.W Lowrance do tworzenia mapy zawsze ustawia się stożek 200 mhz(60 stopni) bo to on zbiera najważniejsze dane do zrobienia mapy oraz wyliczenia twardości dna.W zeszłym roku robilem mape na Mietkowie,pływałem na HDS 7 gen 3 z bocznym sonarem łudząc się że mape ogarne w kilku przepłynięciach,jednakże po w wrzuceniu danych do Reefmastera moja teza się potwierdzila.Mapa jest jest wyliczana z 200hz,jezeli ustawie interpolacje na 50m to w teorii boczny sonar bierze udział w tworzeniu mapy ale po ustawieniu 150 m program tez wylicza mape lecz jest to tylko symulacja.Jezeli interpolacje ustawi się na 200 m to mapa tez powstanie tylko ze to sa już dane poza zasięgiem bocznego sonaru.Podsumowujac ,mysle ze Garmin tworząc mape ma w sofcie domyślnie ustawiona interpolacje na 40-50 m i dlatego ten pas podczas robienia mapy jest taki szeroki.Gdyby miał uwzgledniac dane z bocznego sonaru to potrzebowal by mocy obliczeniowej całego Pentagonu, a w takiej skrzynce jak Garmin to się raczej to nie zmieści.Chciałbym zebym się mylil w tej kwesti i żeby technologia tak daleko już zaszla bo bardzo by nam wędkarzom to pomogło.Pozdr,Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Dobrze prawisz. Dodaj jeszcze do tego kąt patrzenia i wchodzi film SF.Interpolacja pewnie na poziomie Maincrafta - budowa nieistniejącego świata. Nie mniej chętnie bym się tym pobawił i czekam na porównania tej samej górki robione tradycyjnie i za pomocą bocznego Garmina. Edytowane 14 Marca 2016 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maryjanl Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Mam pytanko, które echo lepiej kupić? Elit 7ti czy echomap 72sv, bo mam już mętlik w głowie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 pytanie niczym co wybrac , audi czy volvo. przy lowrance mozesz ingerowac/tworzyc mapy a garmin maluje je sam . obrazowanie zapewne to samo paskow na okoniach nie ujrzysz ani tu ani tu. Lowrance ma wiecej uzytkownikow i latwiej o inf przy roznych problemach technicznych z mapami czy czysm. Garmin stosunkowo swiezy na rynku i dopiero sie rozkreca. kazdy bedzie chwalil swoje. ja stawiam na lowrance, jednak nie przekreslam garmina gdyz robia fajny sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Mam pytanko, które echo lepiej kupić? Elit 7ti czy echomap 72sv, bo mam już mętlik w głowie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalkaja przy podobnym dylemacie skłaniam się do Lowrance 7Ti, tyle że myślałem o 71sv a nie o 72sv, bo cenowo 72sv znacząco droższe w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Ja też stałem przed podobnym dylematem i wybrałem garmina, tyle, że 91sv. Lowrance było na ostatnim mijscu, brałem jeszcze pod uwagę HB helix 7 bo 9 to już inna półka cenowa. Jak narazie jestem zedowolony z zakupu ale coś więcej będę mógł powiedzieć przynajmniej po sezonie. Generalnie od lowrance 7ti odstraszyło mnie to, że to całkowita nowość gdzie nikt jreszcze tego nie testował, garmina już miało trochę osób od tamtego roku i użytkowało. No i dotykowy ekran jakoś nie przemawia do mnie. Fajna opcja ale to chyba tylko dodatkowa rzecz, która może się popsuć. A i klawisze dotykowe też zabierają nam trochę ekranu, nie wiem czy można to jakoś zdjąć z ekranu głównego. Edytowane 15 Marca 2016 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) budżet na 91sv a 7ti to jednak różnica a te paski po bokach z klawiszami w trybie pracy na echosondzie znikają, coś jak Windows 8 z obsługa ekranu dotykowegojak się uda a okazja będzie to zrobimy porównanie Garmina sv i Lowrance 7ti tylko czy dwa echa na jednej łódce nie będą się zakłócać a może i nawet z Raymarine 7Pro na Syrsan ... Edytowane 15 Marca 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziubas123 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 ja przy podobnym dylemacie skłaniam się do Lowrance 7Ti, tyle że myślałem o 71sv a nie o 72sv, bo cenowo 72sv znacząco droższe w Polscegrzebiąc za info o 7Ti trafiłem na informacje o problemach z dotykiem w tym echo (nawet chyba tu na forum) nie wiem czy to sporadyczne przypadki czy coś w tym jest. Z mocowanie przetwornika też coś chyba było więc je odrzuciłem.ja już zastanawiam się tylko między 71sv a HB helix 7 i tu już mam problem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Też wybrałem Garmin 91sv. Ma dużo dobrych opinii i jak ktoś chce robić idealne mapy może się bawić np w Lowrance. Mniej szczegułowe ale łatwe w uzyskaniu = Garmin.Co do dotykowego ekranu to trzeba brać pod uwagę, że ekran lubi się wtedy pomazać od palców i w słońcu przeszkadza trochę w obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Panowie, jesteście trochę jak baby na targu. Piszecie, że Ti może to, nie ma tamtego, a pewnie tylko ja na chwilę bieżącą dysponuje sprzętem.Jeśli macie konkretne pytania, to je zadajcie w temacie o Ti. Postaram się na nie odpowiedzieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziubas123 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Panowie, jesteście trochę jak baby na targu. Piszecie, że Ti może to, nie ma tamtego, a pewnie tylko ja na chwilę bieżącą dysponuje sprzętem.Jeśli macie konkretne pytania, to je zadajcie w temacie o Ti. Postaram się na nie odpowiedzieć.nie tylko tu to widzę, ale w naszym kraju wymiera jakże przydatna i niedoceniana umiejętność czytania ze zrozumieniem ... grzebiąc za info o 7Ti trafiłem na informacje o problemach z dotykiem w tym echo (nawet chyba tu na forum) nie wiem czy to sporadyczne przypadki czy coś w tym jest. Z mocowanie przetwornika też coś chyba było więc je odrzuciłem.ja już zastanawiam się tylko między 71sv a HB helix 7 i tu już mam problem :/chyba widać, że go nie posiadam ? jak by mnie było stać to bym nie szukał info w necie tylko kupował i sam testował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
15 Maj
21
8 Lut
21
10 Mar
17
2 Lis
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
10 Mar 2016
17 odpowiedzi
2 Lis 2015
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi