Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Największa różnica chyba jest w wielkości przetworników. Napewno HB ma bardziej poręczny (jeżeli echo ma być przenośne), stożki w HB to 60 st i 20 st. U garmina masz 60 i 120 st. Wybór jest trudny, też przed takim stałem niedawno. Miałem chęć na helixa 9 ale to już duża cena była w porównaniu do 7 cali tylko chyba dwa razy większa moc. No i tworzenie map bezpośrednio podczas pływania, aż tyle tego za taką cenę nie było mi potrzeba, dlatego wybór padł na Garmina. Jeżeli bym miał wybierać w 7 calach to chyba by jednak Humminbird, sporo dobrego słyszałem o tych echach od znajomych.

• 0

Mało prawdopodobne. Striker nie ma slotu na karty. No chyba, że po jakimś kablu będzie można przesłać dane z pamięci wewnętrznej i je potem tą samą drogą odesłać. Jak znajdę chwilę czasu to odpalę Strikera 5 DV i zerknę co on tam ma w menu.

• Like 2

• 0

Koledzy, wgrałem mapę topograficzną Polski, wszystko działa. Chciałbym jeszcze zainstalować to Quickdraw Controls, ale nie mogę nigdzie znaleźć. Ktoś pomoże?

Co to za echo? Quickdraw jest po uaktualnieniu softu do 3.20. Tak więc w nowych modelach będzie preinstalowany.

• 0

Wczoraj pływałem 3 godziny używając programu do tworzenia map. Jedynie 6 mega danych . 

Jedna z miejscówek 

post-49222-0-37721300-1459064602_thumb.jpg

A tak wygląda na zdjęciu satelitarnym 

post-49222-0-37420500-1459064153_thumb.jpg

Jak widać program połączył dane ze zbiornika z danymi z rzeki i na mapie nie ma wału je dzielącego. Możliwe że jakaś mapa topograficzna by ten problem naprawiła.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z darmowego dodatku . 

• Like 1

• 0

Jest to efekt tego ze niema zarysu zbiornika - linii brzegowej i interpolacja 2 śladów zachodzi na siebie i robi mapę. Taki sam efekt może się pojawić przy małych wyspach. Jaka szerokość ma orientacyjnie wal ? I mniej  więcej ile od niego przeplywales po zbiorniku i rzece ? Ciekawe jak program się zachowa na mapie gdzie będzie naniesione linia brzegowa i wyspa

Edytowane przez siarq

• 0

Usuń zapisany ślad to będzie czytelniejsze :)

Ślady usunę jak skończę robić mapę tego odcinka , miałem pływać cały dzień ale wiosna , wszyscy robią porządki i śmieci lądują w rzece. Kilka starych desek mijałem z wystającymi gwoździami , jednej widać nie ominąłem bo mam dziurkę w burcie pontonu. 

Jest to efekt tego ze niema zarysu zbiornika - linii brzegowej i interpolacja 2 śladów zachodzi na siebie i robi mapę. Taki sam efekt może się pojawić przy małych wyspach. Jaka szerokość ma orientacyjnie wal ? I mniej  więcej ile od niego przeplywales po zbiorniku i rzece ? Ciekawe jak program się zachowa na mapie gdzie będzie naniesione linia brzegowa i wyspa

Wał ma szerokość około 8-10 metrów. Pływałem może 2 metry od brzegu , czasami więcej - zatopione drzewa.

• 0

moje twierdzenie opieram na opisie przetworników, GT-20TM, GT-40TM,  opisywane są jako Trad/DownVu/SideVu 77/200/455/800 Transom

zaś GT-50TM i GT52HW-TM w opisie mają Trad/DownVu/SideVu CHIRP/455/800 Transom. Z jakiegoś powodu dodano Chirp - chyba że to chwyt marketingowy