Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

QDC zostaje. Niebawem będę miał update mapy z nowymi zbiornikami więc wyluzowałem (między innymi jez. Dadaj) :))

A archiwum zawsze warto mieć pod ręką. Na wodzie nie byłem więc nie wiem czy wszystko działa jak po staremu. 

Ważne żeby płynność i szybkość obsługi nie zubożała :)

Wczoraj chwilkę się pobawiłem QDC i przyznam szczerze, że nie oczekiwałem tak prostego w obsłudze softu.

Jednak jest pewna kwestia, która irytuje, mianowicie kolor płycizny jest na stałe niebieski a chciałbym go zmienić.

Przydało by się jeszcze jakieś automatyczne zmienianie zakresów głębokości i ich kolorów (gradienty danego koloru były by IMO wskazane).

Ogólnie prosto i intuicyjnie. Jestem zadowolony.

Na wodzie niebawem sprawdzę i wystawię pełne, subiektywne świadectwo :)

Edytowane przez sucks_one

• 0

Kolory dla różnych głebokości można definiować. Jest o tym w powyższych postach.

Oczywiście można wszystkie definiować poza pierwszym zakresem, który ma na stałe przypisany kolor.

Jeśli można mu przypisać dowolny kolor to nie w taki sam sposób jak pozostałym zakresom głębokości.

• 0

Miejmy nadzieję, że Garmin to poprawi, bo na bank zauważą możliwości ulepszania, no ale czy to będzie szybko to nie wiadomo... Soft jest z 5 kwietnia więc bardzo świeży,

pewnie będzie trzeba trochę poczekać, choć z drugiej strony widać że możliwości QDC mile zaskoczyły wielu userów, więc może Garmin szybko pójdzie za ciosem ?

pzdr Nix

• 0

QDC zostaje. Niebawem będę miał update mapy z nowymi zbiornikami więc wyluzowałem (między innymi jez. Dadaj) :))

A archiwum zawsze warto mieć pod ręką.

Co do mapy i jej aktualizacji... Jaka to konkretnie jest za mapa ? I czy jej aktualizacja spowoduję, że będzie działać ?

pzdr Nix

• 0

Konkretnie to MaxiMapa 2.0. Wg zapewnień producenta za około 2 tyg będzie gotowa nowa wersja , która między innymi będzie działać na urządzeniach po aktualizacji softu oraz będą dodane nowe zbiorniki. Za jakiś czas a mam nadzieję niedługi będzie również cieniowanie znane z urządzeń HDS.

• 0

Kuba chętnie bym poprosił o arch softu aczkolwiek nie wiem z jakim numerkiem. Po update mam 6.20 ale jeśli Tobie to różnicy nie zrobi to poprosze dla pewności wszystkie :) ok?

Pod tym linkiem jest całe moje archiwum ( link aktywny przez 7 dni ) dostępny dla wszystkich.   https://we.tl/rRG1e9vMRb

Udanego zasysania   :D

Jakub 

• 0

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to tą predefiniowaną płyciznę ustawiasz na od 0m do 0m, a potem 1szy zakres - definiowalny - od 0m do 1m na przykład (już z określonym przez siebie kolorem).

Ustawiasz jak chcesz, ale jaki sens ma od 0 do 0m? Ja dla niezbyt głębokich zbiorników ustawiam cieniowanie co 40cm, a wtedy traktuję płyciznę jak pierwszy zakres czyli 0cm do 40cm.

pzdr Nix

• 0

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to tą predefiniowaną płyciznę ustawiasz na od 0m do 0m, a potem 1szy zakres - definiowalny - od 0m do 1m na przykład (już z określonym przez siebie kolorem).

Jest tak jak mówisz. Przed chwila sprawdziłem. Trochę mało zakresów można zrobić. Tylko 12.

Edytowane przez godski

• 0

Pisałem kiedyś o problemach z Garminem 71 SV.

Dzisiaj pływałem na spalinie i elektryku i zakłóceń brak.

Pewnie pojawią sie jak na Syrsan lub Wigry zawitam. Wścieknę się normalnie.

Panowie, co to może być? Kiedyś już pytałem.

post-48513-0-31307000-1461271663_thumb.jpg

Tutaj widok zatopionych drzew których gałęzie wystają nad wodę. Przepływałem kilka metrów pomiędzy nimi. Ciekawe kto je przywlókł do wody.

post-48513-0-99737400-1461271679_thumb.jpg

Robiłem trochę logów do QuickDraw Contour. Czy ktoś wie jak to wyświetlić na komputerze? W programie Garmin HomePort nie widzę takiej opcji.

A program jest zarąbisty. Zbiornik 10 hektarów można w 2 godzinki machnąć.

Pojawił się też nowy soft 3.40. Ciekawe co wniesie. Te paleta barw do QuickDraw jest fatalna.

Przydałby sie tez jakiś szablon do szybkiej zmiany zakresu z wody płytkiej na głęboką bo teraz trzeba się naklikać.

Edytowane przez godski

• 0

Pisałem kiedyś o problemach z Garminem 71 SV.

Dzisiaj pływałem na spalinie i elektryku i zakłóceń brak.

Pewnie pojawią sie jak na Syrsan lub Wigry zawitam. Wścieknę się normalnie.

Panowie, co to może być? Kiedyś już pytałem.

attachicon.gif251015_1702_00.jpg

Tutaj widok zatopionych drzew których gałęzie wystają nad wodę. Przepływałem kilka metrów pomiędzy nimi. Ciekawe kto je przywlókł do wody.

attachicon.gif220899_0413_00.jpg

Robiłem trochę logów do QuickDraw Contour. Czy ktoś wie jak to wyświetlić na komputerze? W programie Garmin HomePort nie widzę takiej opcji.

A program jest zarąbisty. Zbiornik 10 hektarów można w 2 godzinki machnąć.

Pojawił się też nowy soft 3.40. Ciekawe co wniesie. Te paleta barw do QuickDraw jest fatalna.

Przydałby sie tez jakiś szablon do szybkiej zmiany zakresu z wody płytkiej na głęboką bo teraz trzeba się naklikać.

Cholera, przez przypadek skasowałem dane z właściwej karty SD. Dobrze że programem Recuva udało mi się odzyskać.

Wstawiam właściwe zdjęcia tego czegoś wystającego i zatopionych drzew z wystającymi nad wodę gałęziami.

post-48513-0-13928800-1461279275_thumb.jpg

post-48513-0-62276700-1461279275_thumb.jpg

post-48513-0-79852700-1461279276_thumb.jpg

post-48513-0-68413300-1461279277_thumb.jpg

A tutaj jeszcze mapka z dzisiejszego pływania. Izobaty co 1m do 7 metrów. Głębiej białe plamy bo nie chciało mi się kolorów ustawiać.

• 0

Cholera. Nie zmieściło się.

Teraz.

Niestety, paleta barw uboga. Mało odcieni np. czerwonego i zielonego.

Poza tym tylko 10 izobat możemy nanieść. Czyli jak naniesiemy co metr to do 10-11 metrów tylko. Głebiej będzie białość. 

post-48513-0-76506000-1461279546_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

W pierwszej kolejności - witam. 

Skarbnica wiedzy przydatnej - sam jestem posiadaczem 91sv, ostatnio trochę przygód miałem. Okazało się że w sondzie zepsuł się czytnik kart micro SD - Garmin mega sprawnie bez gadania i zbędnych pytań wymienili mi komputer na nowy. 

Jednak ja nie o tym - ściągnąłem zamieszczone pod linkiem wcześniej mapy Topo polska - pytanie jak to poprawnie zgrać, czy wystarczy że zrzucę to na kartę ? 

Pytanie banalne ale czasem tak trzeba. 

Wcześniej pojawiał się też wątek częstotliwości - na jakich parametrach pływacie ?

jj