Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Informacja dla ciekawskich. Pływałem 2 i pół dnia z echem 92SV Chirp. Prawie 30 godzin pływania. 75 km przepłynięte. Podświetlenie 80-100%

Akumulator 18 Ah pod koniec testu miał 11,9 V pod obciażeniem czyli pewnie jeszcze ze jeden-dwa dni bym popływał.

Prosba z jakim przetwornikiem polecal bys na mazurskie wody garmin 91sv

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam pytanie odnośnie zasilania.

Zasilacie echosondę z głównego akumulatora z którego pływamy na elektryku, ładujemy silnikiem spalinowym itd i czy macie jakieś zakłócenia?

Sam stosuję oddzielny akumulator, ale jestem w trakcie zamawiania łódki z instalacją elektryczną i nie wiem jak to rozwiązać a są opinie, że nowe echosondy nie powinny mieć zakłóceń...

• 0

Czy ktoś wie jak się odczytuje kąty widzenia dla DSI i Si dla przetwornika GT40 ?. Bo tradycyjny stożek to wiadomo 45/15 stopni.

Beam Width (°) LF/HF (-3dB):
          Traditional: 45/15
          DownVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800
          SideVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800

• 0

53 stopnie w poprzek kierunku płynięcia. 1.1 stopnia równolegle do kierunku płynięcia. Wiązka ma kształt ostrosłupa o podstawie mocno spłaszczonej elipsy. Dane są referencyjne, podawane według normy - w praktyce możesz mieć kąt dużo większy.

EDIT: Raymarine miał taką marketingową prezentację

:ultrawidedownvision.jpg

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

53 stopnie w poprzek kierunku płynięcia. 1.1 stopnia równolegle do kierunku płynięcia. Wiązka ma kształt ostrosłupa o podstawie mocno spłaszczonej elipsy. Dane są referencyjne, podawane według normy - w praktyce możesz mieć kąt dużo większy.

EDIT: Raymarine miał taką marketingową prezentację

:ultrawidedownvision.jpg

To jest wiązka DI. A co z SI? Dwa ostrosłupy po bokach?

• 0

To w takim przypadku jest to źle opisane i mylące. Przy SI nie widzimy przecież kawałka dna pod nami.

Powinno to wyglądać inaczej. Np.

SideVü:
                    1.1x2-53@455
                    0.7x1-30@800

Czyli że echo widzi od 2 do 53 stopnia przy wiązce 455 i od 1 do 30 stopni przy wiązce 800. Sprawdzę organoleptycznie jaki jest ten ślepy kąt. Na wodzie 10 metrów zobaczę szerokość tego czarnego paska na środku.

• 0

Orientuje się ktoś, jakie pokrycie dna mają stożki 200 kHz i 77 kHz dla przetwornika Gt-40 np. na10m ?

Orientujemy się :D .

Garmin podaje kąty 45/15 stopni dla 77/200. W teorii 77 to około koło o średnicy 8-10 metrów a 200 to około 3-4 metrów. W praktyce trochę więcej.