Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Takie również ale chodziło o konkretny przetwornik.

A wracając do obliczeń z tg przy h=10m to dla kąta 45st =8.28m  a dla kąta 15st =2.63m

Gdyby to był idealny stożek to tak. Ale tak nie jest. W rzeczywistości sięga trochę dalej.

Edytowane przez godski

• 0

Gdzie znalazłeś takie info? Spójrz sobie na kąty widzenia przetwornika.

Pytałem u przedstawiciela przed zakupem. Z resztą łowiąc w pionie na rzece na tak wąskich kontach co pisałeś bym w większości nie widział przynęty. Humminbird chyba ma takie kąty jak podałeś lub coś podobnego. Kolega posiada i ma problemy żeby zobaczyć swój zestaw na echu.

• 0

Po pierwsze należy rozróżniać kąt użyteczny a kąt podawany wg. standardu w specyfikacji przetwornika. Patrząc po tych drugich, to nie istnieją przetworniki o kącie nawet 60.st. Te 120 i 60 to jest tak bardzo lubiane przez producentów up to (patrz fish up to). Przetwornik Mark-5x PRO ma w specyfikacji stożki 22/52 a reszta to up to :)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Pytałem u przedstawiciela przed zakupem. Z resztą łowiąc w pionie na rzece na tak wąskich kontach co pisałeś bym w większości nie widział przynęty. Humminbird chyba ma takie kąty jak podałeś lub coś podobnego. Kolega posiada i ma problemy żeby zobaczyć swój zestaw na echu.

Podaj mi dane na papierze. Gdzie masz to podane? Wiesz ilu sprzedawców ech nie ma o tym bladego pojęcia?

Poniżej przykładowe katy widzenia przetwornika 77/200 Garmina. Model GT-40. 45/15 stopni

Beam Width (°) LF/HF (-3dB):

Traditional: 45/15

DownVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

SideVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

I tak jak Paweł napisał. W rzeczywistości jest to trochę wiecej. Jeśli wielka ryba pojawi się metr czy dwa dalej to jej słabe echo się pojawi.

• 0

A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź.  

Traditional: 26-15
         DownVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800
          SideVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800

• 0

A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź.  

Traditional: 26-15

DownVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

SideVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

Ten przetwornik jest według mnie do d.  Miałem GT-52 i wymieniłem na GT-40.

Garmin moim zdaniem strzela sobie w stopę oferując w standardzie przetworniki z tak małym kącie widzenia.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Jak wymieniłeś? Jakie koszty?

Po znajomości.

Już nie tylko ja o tym wiem ale fakt. Ja to zacząłem jak wypłynąłem z GT52 i przemyślałem temat.

Za małe kąty widzenia w widoku tradycyjnym i mniejsza moc.

Idzie burza  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

Najgorsze że sprzedawcy Garminów też nie wiedzieli/ nie informowali o tym.

Ja kilka osób już ostrzegłem przed zakupem tych przetworników o małym kącie widzenia.

Edytowane przez godski

• 0

godski, dzięki.

Z danych technicznych obu przetoworników wynika, iż DownVü i SideVü mają o tej samej mocy. Natomiast moc tych opcji w GT50 jest wyższa niż opcji "tradycyjnej".

Nie wiem dlaczego GT50 jest dużo droższy od GT40. Może jeszcze jakieś inne dane mają wpływ na właściwości?     

• 0

@Hurrican GT50 w przeciwieństwie do GT40 obsługuje technologię CHIRP w sonarze 2D i stąd bierze się różnica w cenie. GT50 jest przetwornikiem na wody głębokie (zalecany przy głębokościach od 30m w górę), dlatego ma jeszcze węższy stożek i niższą częstotliwość CHIRP od wersji na wodę płytką czyli GT52. Oba tak jak napisał @godski mają znacznie węższe stożki od swoich poprzedników czyli GT40 (wersja na wodę płytką) i GT41 (wersja na wodę głęboką), a także niższą moc, co jak widać po doświadczeniach kolegi może w praktyce oznaczać gorsze obrazowanie. Nie wiem który model dokładnie kolega Hurrican rozważa, ale jeżeli side view nie jest koniecznością warto rozważyć STRIKERa 5 lub 7 dv - tam występuje kolejny z nowych przetworników GT20, który zachował moc z GT40, tj. 500W zarówno w 2D jak i DV oraz szerokie stożki, przy czym podobnie jak poprzednik nie obsługuje CHIRPa w 2D. Jeżeli side view to do wyboru jest GT40/GT41 (w zależności od docelowych głębokości) - przy czym w tym przypadku rezygnujemy z opcji, którą nominalnie udostępnia seria Echomap CHIRP, czyli CHIRPa w 2D, lub GT50/52 ze wszystkimi ich cechami opisanymi powyżej. Ewentualnie czekać, aż Garmin wypuści serię 500 watowych przetworników z szerokimi stożkami, obsługującymi CHIRP we wszystkich trybach w rozsądnej cenie (piszę o cenie, bo takie przetworniki i mocniejsze 1000 watowe są już dostępne, ale w najwyższych modelach typu GPS MAP 7408 xsv i w górę).

• 0

Przerobiłem ten temat w praktyce. Łowię w dryfie, na verta itd już kilka lat, miałem kilka echosond, na początku jakieś lowrance, teraz garmina, kolega z którym łowię miał jakiegoś garmina a teraz ma helixa, porównywalismy szerokość widzenia humminbirda i garmina ostatnio nad Padem czyli szybkiej rzece i na zalewach to hb ma dużo mniejszy kąt. Mnie liczby nie interesują a to co się dzieje nad wodą. Nie wiem jak te obliczenia wychodzą ale praktyka pokazała.

Edytowane przez Lucas

• 0

Przerobiłem ten temat w praktyce. Łowię w dryfie, na verta itd już kilka lat, miałem kilka echosond, na początku jakieś lowrance, teraz garmina, kolega z którym łowię miał jakiegoś garmina a teraz ma helixa, porównywalismy szerokość widzenia humminbirda i garmina ostatnio nad Padem czyli szybkiej rzece i na zalewach to hb ma dużo mniejszy kąt. Mnie liczby nie interesują a to co się dzieje nad wodą. Nie wiem jak te obliczenia wychodzą ale praktyka pokazała.

Jakiego miał Helix'a? Jaki miał do niego przetwornik i jak miał ustawiony ten przetwornik w echosondzie?

No bo to są ważne liczby, a pisanie,że kolega to..... :(

• 0

Nie wiem czemu szerokie kąty widzenia są akurat tak istotne dla Was podczas łowienia- według mnie im węższa wiązka, tym bardziej precyzyjny odczyt, lepsza orientacja w położeniu ryba-przynęta. Nie bez powodu np flashery do łowienia pod lodem mają przetworniki/zakresy "tylko" od 8 do 20 kilku stopni. I pewnie dla tego u verticalowców jest zazwyczaj kilka urządzeń - do mapy, do ryb, do DI/SI....