dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lopez77m Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Orientujemy się .Garmin podaje kąty 45/15 stopni dla 77/200. W teorii 77 to około koło o średnicy 8-10 metrów a 200 to około 3-4 metrów. W praktyce trochę więcej.O taką informacje mi chodziło .Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Garmin ma kąty 120 i 60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Garmin ma kąty 120 i 60 st. Takie również ale chodziło o konkretny przetwornik.A wracając do obliczeń z tg przy h=10m to dla kąta 45st =8.28m a dla kąta 15st =2.63m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Garmin ma kąty 120 i 60 st. Gdzie znalazłeś takie info? Spójrz sobie na kąty widzenia przetwornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) Takie również ale chodziło o konkretny przetwornik.A wracając do obliczeń z tg przy h=10m to dla kąta 45st =8.28m a dla kąta 15st =2.63mGdyby to był idealny stożek to tak. Ale tak nie jest. W rzeczywistości sięga trochę dalej. Edytowane 12 Lipca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Nie to żebym się czepiał ale w jaki sposób sprawdziłeś, że pokrycie sięga dalej ? ....tak z czystej ciekawości i dla dobra nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Gdzie znalazłeś takie info? Spójrz sobie na kąty widzenia przetwornika.Pytałem u przedstawiciela przed zakupem. Z resztą łowiąc w pionie na rzece na tak wąskich kontach co pisałeś bym w większości nie widział przynęty. Humminbird chyba ma takie kąty jak podałeś lub coś podobnego. Kolega posiada i ma problemy żeby zobaczyć swój zestaw na echu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) Po pierwsze należy rozróżniać kąt użyteczny a kąt podawany wg. standardu w specyfikacji przetwornika. Patrząc po tych drugich, to nie istnieją przetworniki o kącie nawet 60.st. Te 120 i 60 to jest tak bardzo lubiane przez producentów up to (patrz fish up to). Przetwornik Mark-5x PRO ma w specyfikacji stożki 22/52 a reszta to up to Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Lipca 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Kolega posiada i ma problemy żeby zobaczyć swój zestaw na echu.Może nie umie ustawić urządzenia? Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Pytałem u przedstawiciela przed zakupem. Z resztą łowiąc w pionie na rzece na tak wąskich kontach co pisałeś bym w większości nie widział przynęty. Humminbird chyba ma takie kąty jak podałeś lub coś podobnego. Kolega posiada i ma problemy żeby zobaczyć swój zestaw na echu.Podaj mi dane na papierze. Gdzie masz to podane? Wiesz ilu sprzedawców ech nie ma o tym bladego pojęcia?Poniżej przykładowe katy widzenia przetwornika 77/200 Garmina. Model GT-40. 45/15 stopni Beam Width (°) LF/HF (-3dB): Traditional: 45/15 DownVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 SideVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 I tak jak Paweł napisał. W rzeczywistości jest to trochę wiecej. Jeśli wielka ryba pojawi się metr czy dwa dalej to jej słabe echo się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź. Traditional: 26-15 DownVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 SideVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź. Traditional: 26-15 DownVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 SideVü: 1.1x53@455 0.7x30@800Ten przetwornik jest według mnie do d. Miałem GT-52 i wymieniłem na GT-40.Garmin moim zdaniem strzela sobie w stopę oferując w standardzie przetworniki z tak małym kącie widzenia. Edytowane 13 Lipca 2016 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzes102 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Ten przetwornik jest według mnie do d. Miałem GT-52 i wymieniłem na GT-40.Garmin moim zdaniem strzela sobie w stopę oferując w standardzie przetworniki z tak małym kącie widzenia.Jak wymieniłeś? Jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 godski, napisz coś więcej na ten temat jeśli możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Jak wymieniłeś? Jakie koszty?Po znajomości. Już nie tylko ja o tym wiem ale fakt. Ja to zacząłem jak wypłynąłem z GT52 i przemyślałem temat.Za małe kąty widzenia w widoku tradycyjnym i mniejsza moc. Idzie burza Najgorsze że sprzedawcy Garminów też nie wiedzieli/ nie informowali o tym.Ja kilka osób już ostrzegłem przed zakupem tych przetworników o małym kącie widzenia. Edytowane 13 Lipca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 godski, napisz jak mały ten kąt jest na przykłądzie 10 m. Czy ten kąt występuje tylko w "tradycyjnym" ustawieniu, czy też w opcji DownVü i SideVü ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Oblicz sobie z wzoru na ostrosłup. Dla 26 stopni kółko o średnicy 4-5 metrów. Dla 15 stopni około 3 metrów. Niedużo . Di i SI jest ok. Tylko moc mniejsza niestety i widok na boki gorszy. Sprawdzone w rzeczywistych warunkach przez porównanie GT40 i GT52. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 godski, dzięki.Z danych technicznych obu przetoworników wynika, iż DownVü i SideVü mają o tej samej mocy. Natomiast moc tych opcji w GT50 jest wyższa niż opcji "tradycyjnej".Nie wiem dlaczego GT50 jest dużo droższy od GT40. Może jeszcze jakieś inne dane mają wpływ na właściwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Tego nie wiem. Porównywałem GT40 i GT52 który jest teraz dołączany w standardzie do 72SV Chirp i 92SV Chirp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 @Hurrican GT50 w przeciwieństwie do GT40 obsługuje technologię CHIRP w sonarze 2D i stąd bierze się różnica w cenie. GT50 jest przetwornikiem na wody głębokie (zalecany przy głębokościach od 30m w górę), dlatego ma jeszcze węższy stożek i niższą częstotliwość CHIRP od wersji na wodę płytką czyli GT52. Oba tak jak napisał @godski mają znacznie węższe stożki od swoich poprzedników czyli GT40 (wersja na wodę płytką) i GT41 (wersja na wodę głęboką), a także niższą moc, co jak widać po doświadczeniach kolegi może w praktyce oznaczać gorsze obrazowanie. Nie wiem który model dokładnie kolega Hurrican rozważa, ale jeżeli side view nie jest koniecznością warto rozważyć STRIKERa 5 lub 7 dv - tam występuje kolejny z nowych przetworników GT20, który zachował moc z GT40, tj. 500W zarówno w 2D jak i DV oraz szerokie stożki, przy czym podobnie jak poprzednik nie obsługuje CHIRPa w 2D. Jeżeli side view to do wyboru jest GT40/GT41 (w zależności od docelowych głębokości) - przy czym w tym przypadku rezygnujemy z opcji, którą nominalnie udostępnia seria Echomap CHIRP, czyli CHIRPa w 2D, lub GT50/52 ze wszystkimi ich cechami opisanymi powyżej. Ewentualnie czekać, aż Garmin wypuści serię 500 watowych przetworników z szerokimi stożkami, obsługującymi CHIRP we wszystkich trybach w rozsądnej cenie (piszę o cenie, bo takie przetworniki i mocniejsze 1000 watowe są już dostępne, ale w najwyższych modelach typu GPS MAP 7408 xsv i w górę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Przerobiłem ten temat w praktyce. Łowię w dryfie, na verta itd już kilka lat, miałem kilka echosond, na początku jakieś lowrance, teraz garmina, kolega z którym łowię miał jakiegoś garmina a teraz ma helixa, porównywalismy szerokość widzenia humminbirda i garmina ostatnio nad Padem czyli szybkiej rzece i na zalewach to hb ma dużo mniejszy kąt. Mnie liczby nie interesują a to co się dzieje nad wodą. Nie wiem jak te obliczenia wychodzą ale praktyka pokazała. Edytowane 16 Lipca 2016 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Raven. Mylisz się. Gt 40 ma chirp w widoku 2d. We współpracy z 72sv chirp i 92sv chirp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Przerobiłem ten temat w praktyce. Łowię w dryfie, na verta itd już kilka lat, miałem kilka echosond, na początku jakieś lowrance, teraz garmina, kolega z którym łowię miał jakiegoś garmina a teraz ma helixa, porównywalismy szerokość widzenia humminbirda i garmina ostatnio nad Padem czyli szybkiej rzece i na zalewach to hb ma dużo mniejszy kąt. Mnie liczby nie interesują a to co się dzieje nad wodą. Nie wiem jak te obliczenia wychodzą ale praktyka pokazała.Jakiego miał Helix'a? Jaki miał do niego przetwornik i jak miał ustawiony ten przetwornik w echosondzie?No bo to są ważne liczby, a pisanie,że kolega to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Nie wiem czemu szerokie kąty widzenia są akurat tak istotne dla Was podczas łowienia- według mnie im węższa wiązka, tym bardziej precyzyjny odczyt, lepsza orientacja w położeniu ryba-przynęta. Nie bez powodu np flashery do łowienia pod lodem mają przetworniki/zakresy "tylko" od 8 do 20 kilku stopni. I pewnie dla tego u verticalowców jest zazwyczaj kilka urządzeń - do mapy, do ryb, do DI/SI.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 @Godski. Masz rację, GT20 też ma CHIRP w 2D przy STRIKERZE 5 i 7 DV (widać to na filmikach na YT). Przepraszam za wprowadzenie w błąd - na stronie Garmina podane jest, że te przetworniki nie mają CHIRP w widoku 2D. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
8 Lut
21
15 Maj
21
19 Kwi
17
7 Maj
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
19 Kwi 2016
17 odpowiedzi
7 Maj 2017
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi