Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki chłopki za podpowiedzi. Dodam jeszcze, że używam GPSMAP 7404xsv, może to ma jeszcze jakieś znaczenie w tej kwestii, np. jakieś dodatkowe ustawienie lub coś w tym rodzaju. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie i szukam jak najwięcej informacji. 

Raven, skąd masz info że GT50 jest przeznaczony na wody pow. 30m? W opisie tego sonaru na stronie garmina nie mogę nic takiego znaleźć.  

Maciej K., masz rację, że im węższa wiązka tym dokładniejszy odczyt, ale zamierzam popróbować vertikala łowiąc z kajaka. Tam sonar mam ok. 70 cm przed sobą (inaczej nie dam rady zamontować, kijki o dł. 1,8 - 2,0 a chciałbym widzieć ruch przynęty na ekranie. W tym przypadku szerokość stożka ma zanczenie. Przy zbyt wąskim stożku będę poza nim, a kajak zbyt mały żeby łowić na "pare ekranów", tak jak spece na łodziach.

• 0

@Godski. Masz rację, GT20 też ma CHIRP w 2D przy STRIKERZE 5 i 7 DV (widać to na filmikach na YT). Przepraszam za wprowadzenie w błąd - na stronie Garmina podane jest, że te przetworniki nie mają CHIRP w widoku 2D.

Faktycznie, przekonałem się o tym dopiero nad wodą i zagościł banan :D . Zawsze lepiej mieć chirpa wszędzie niż go nie mieć.

Szeroki stożek bardzo przydaje się przy trollingu na głębokich zbiornikach. Poza tym zawsze można przełączyć na wąski 200 kHz/15 stopni. Lepiej mieć wybór.

• 0

@Hurrican poprawiam się - GT50 zalecany na wody płytkie, czyli do 30m, a GT51 na wody głębokie. Oba to przetworniki z najwyższej półki dla serii GPSMAP. GT52 to tańsza wersja dla serii ECHOMAP. Tutaj link do przewodnika po przetwornikach Garmina -> https://www8.garmin.com/transducers/d/transducer-selection-guide-2015.pdf, przy czym okazuje się, że podobnie jak na stronie są tam błędy, m. in ten który powyżej wskazaliśmy z @Godski.

• Like 1

• 0

A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź.  

Traditional: 26-15

DownVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

SideVü:

1.1x53@455

0.7x30@800

Ten przetwornik jest według mnie do d.  Miałem GT-52 i wymieniłem na GT-40.

Garmin moim zdaniem strzela sobie w stopę oferując w standardzie przetworniki z tak małym kącie widzenia.

Od samego początku pytałem o GT50. 

• 0

Od samego początku pytałem o GT50.

•  
  • BeamWidth:
    • 26/15 Sonar
    • 1.1 x 53 @ 455 SideVü
    • 0.7 x 30 @ 800 SideVü
    • 1.1 x 53 @ 455 DownVü
    • 0.7 x 30 @ 800 DownVü

Spójrz na kąty widzenia. 26/16. GT40 ma 45/15:

• BeamWidth:
    • 45/15 Sonar
    • 1.1 x 53 @ 455 SideVü
    • 0.7 x 30 @ 800 SideVü
    • 1.1 x 53 @ 455 DownVü
    • 0.7 x 30 @ 800 DownVü

Przecież to takie proste. Ile można pisać ;)

• 0

Gdyby to było takie proste, to bym nie pytał:) 

Zależy mi na informacji dotyczącej zależności pomiędzy podanym kątem widzenia a częstotliwością. 

GT50                                                      GT40

85-165 (kHz)                                          77-200 (kHz) 

26-15 (kąt widzenia)                               45-15 (kąt widzenia)

Wszyscy twierdzą, że im wyższa częstotliwość, tym węższy stożek (kąt widzenia). Czy to są zależności proporcjonalne (z podanych wyżej oficjalnych danych to nie wynika), czy zwyczajnie przypisane do danego modelu, bez jakiejkolwiek zależności? Czy jakiś inny parametr sonaru ma wpływ na ten kąt widzenia, czy jest możliwość jego ustawiana, podrasowania itp.

Jeżeli, jak pisze kolega raven, model GT50 jest przeznaczony na wody płytkie, to aż trudno uwierzyć że miałby tak wąski stożek.   

• 0

Zależy mi na informacji dotyczącej zależności pomiędzy podanym kątem widzenia a częstotliwością. 

GT50                                                      GT40

85-165 (kHz)                                          77-200 (kHz) 

26-15 (kąt widzenia)                               45-15 (kąt widzenia)

Wszyscy twierdzą, że im wyższa częstotliwość, tym węższy stożek (kąt widzenia). Czy to są zależności proporcjonalne (z podanych wyżej oficjalnych danych to nie wynika), czy zwyczajnie przypisane do danego modelu, bez jakiejkolwiek zależności? Czy jakiś inny parametr sonaru ma wpływ na ten kąt widzenia, czy jest możliwość jego ustawiana, podrasowania itp.

Zgłębiłem trochę temat. Prostej zależności nie ma. Wszystko zależy od konstrukcji przetwornika. Są tam elementy które nadają kierunek wiązce.

• Like 1

• 0

A przy jakiej głębokości przetwornik gt 40 gubi sygnał Down vu . Bo zastanawiam się gdyż podają na stronie 750 ft czyli ok 225 m a jak jest faktycznie.

Te 225 to w teorii i na słodkiej wodzie. Np. słona mocniej tłumi i na pewno będzie mniej. Podsumowując - zależy od zbiornika na którym pływasz. Na śródlądziu mało realna głębokość.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Nie schodzę. Pytam gdyż mam lss2 i on traci sygnał przy ok 40m. I zastanawiam się nad kupnem garmina z GT 40.

Jezioro rynnowe. Max głębokość 52m a powiedzmy odcinek 3 km ma głębokość 40 m . Na głębokości od 20 do 25m jest sielawa a pod nią są szczupaki i stąd moje pytanie.

• 0

jeśli potrzebujesz przetwornika na słona wodę, a tak to odczytuję, bo interesują Cię duże głębokości (bo chyba że Bajkał i inne z tej listy) to Garmin ma takie przetworniki:

jako typowo morski GT23-TM

oraz GT41-TM, który ma w tradycyjnym obraazowaniu częstotliwość 50/200 a nie 80-160 jak inne

lub specjalne kadłubowe z brązu lub plastiku do montażu w kadłubach, ale niektóre jak np Aimar TM265LM o mocy 1000W wymagają dużo droższych odbiorników, ale pasują również do innych producentów urządzeń

Lowrance w swoich oferował tradycyjne o częstotliwości 50kHz zamiast 83kHz na morze, u Garmina patrz też na moc przetworników w tradycyjnych szukaj 600W a w DownVu i SideVu po 500W, bo są takie co maja po 250W a wtedy skoro niższa moc i to i zwykle mniejszy zasięg (np GT22 i GT52 maja po 250W w tradycyjnym obrazowaniu). i Pamiętaj, że niższe częstotliwości lepiej penetrują wodę z drugiej strony na dużych głębokościach obraz staje się bardzo niedokładny, bo na 100 metrach głębokości i wiązce 25 stopni widzisz aż 44 metry dna, które muszą zmieścić się na wyświetlaczu czyli przy rozdzielczości 480x800 będziesz miał 18 pikseli na każdy metr dna (3-4 milimetry na wyświetlaczu będą 1 metrem dna przy echosondzie 7 cali)

W Polsce najgłębsze jezioro ma tylko trochę ponad 100 metrów więc w teorii GT40-TM to obsłuży

Edytowane przez wuran

• 0

30-40 metrów to żaden problem dla obecnych echosond i przetworników, dojdzie CI tylko sprawa szerokości wiązki i jej odwzorowania na ekranie, jeśli wiązka przekroczy 53 stopnie to odwzorowanie będzie równe lub większe głębokości, tzn jeśli głębokość będzie 40 metrów, to i na ekranie będziesz miał do pokazania jako dno również 40 metrów szerokości

Edytowane przez wuran

• 0

Ale mi nie chodzi o zwykły przetwornik tylko o down vu lub down scan jak kto woli czyli wiązka 455/800 bo wiem że przy 200 czy 83 echo przy 40 m pokazuje rozległy obszar a przy trolingu interesuje mnie co się dzieje w najbliższej okolicy. A moje echo traci sygnał powiedzmy od 38m i stąd moje pytanie czy może ktoś pływał na dużych głębokościach i jak to wyglądało w praktyce a nie tylko na papierze.