dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Dzięki chłopki za podpowiedzi. Dodam jeszcze, że używam GPSMAP 7404xsv, może to ma jeszcze jakieś znaczenie w tej kwestii, np. jakieś dodatkowe ustawienie lub coś w tym rodzaju. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie i szukam jak najwięcej informacji. Raven, skąd masz info że GT50 jest przeznaczony na wody pow. 30m? W opisie tego sonaru na stronie garmina nie mogę nic takiego znaleźć. Maciej K., masz rację, że im węższa wiązka tym dokładniejszy odczyt, ale zamierzam popróbować vertikala łowiąc z kajaka. Tam sonar mam ok. 70 cm przed sobą (inaczej nie dam rady zamontować, kijki o dł. 1,8 - 2,0 a chciałbym widzieć ruch przynęty na ekranie. W tym przypadku szerokość stożka ma zanczenie. Przy zbyt wąskim stożku będę poza nim, a kajak zbyt mały żeby łowić na "pare ekranów", tak jak spece na łodziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 @Godski. Masz rację, GT20 też ma CHIRP w 2D przy STRIKERZE 5 i 7 DV (widać to na filmikach na YT). Przepraszam za wprowadzenie w błąd - na stronie Garmina podane jest, że te przetworniki nie mają CHIRP w widoku 2D.Faktycznie, przekonałem się o tym dopiero nad wodą i zagościł banan . Zawsze lepiej mieć chirpa wszędzie niż go nie mieć. Szeroki stożek bardzo przydaje się przy trollingu na głębokich zbiornikach. Poza tym zawsze można przełączyć na wąski 200 kHz/15 stopni. Lepiej mieć wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 godski, czy to możliwe żeby pomiędzy 77/200 kHz, a 85/165 kHz była aż taka różnica w stożku? Czy jeszcze jakiś paramter za to odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 @Hurrican poprawiam się - GT50 zalecany na wody płytkie, czyli do 30m, a GT51 na wody głębokie. Oba to przetworniki z najwyższej półki dla serii GPSMAP. GT52 to tańsza wersja dla serii ECHOMAP. Tutaj link do przewodnika po przetwornikach Garmina -> https://www8.garmin.com/transducers/d/transducer-selection-guide-2015.pdf, przy czym okazuje się, że podobnie jak na stronie są tam błędy, m. in ten który powyżej wskazaliśmy z @Godski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 godski, czy to możliwe żeby pomiędzy 77/200 kHz, a 85/165 kHz była aż taka różnica w stożku? Czy jeszcze jakiś paramter za to odpowiada? Gdzie masz 85/165? Pisałem o różnicy pomiędzy GT52 a GT40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A w przypadku modeulu GT50M-TM jak odczytać poniższe parametry? Co oznaczają w rzeczywistości? Jakie duży obszar dna pokrywają w przypadku głębokości np. 10 m. Z góry dzięki za podpowiedź. Traditional: 26-15 DownVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 SideVü: 1.1x53@455 0.7x30@800 Ten przetwornik jest według mnie do d. Miałem GT-52 i wymieniłem na GT-40.Garmin moim zdaniem strzela sobie w stopę oferując w standardzie przetworniki z tak małym kącie widzenia. Od samego początku pytałem o GT50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Od samego początku pytałem o GT50. BeamWidth:26/15 Sonar1.1 x 53 @ 455 SideVü0.7 x 30 @ 800 SideVü1.1 x 53 @ 455 DownVü0.7 x 30 @ 800 DownVü Spójrz na kąty widzenia. 26/16. GT40 ma 45/15: BeamWidth:45/15 Sonar1.1 x 53 @ 455 SideVü0.7 x 30 @ 800 SideVü1.1 x 53 @ 455 DownVü0.7 x 30 @ 800 DownVü Przecież to takie proste. Ile można pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Gdyby to było takie proste, to bym nie pytał Zależy mi na informacji dotyczącej zależności pomiędzy podanym kątem widzenia a częstotliwością. GT50 GT4085-165 (kHz) 77-200 (kHz) 26-15 (kąt widzenia) 45-15 (kąt widzenia) Wszyscy twierdzą, że im wyższa częstotliwość, tym węższy stożek (kąt widzenia). Czy to są zależności proporcjonalne (z podanych wyżej oficjalnych danych to nie wynika), czy zwyczajnie przypisane do danego modelu, bez jakiejkolwiek zależności? Czy jakiś inny parametr sonaru ma wpływ na ten kąt widzenia, czy jest możliwość jego ustawiana, podrasowania itp.Jeżeli, jak pisze kolega raven, model GT50 jest przeznaczony na wody płytkie, to aż trudno uwierzyć że miałby tak wąski stożek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Zależy mi na informacji dotyczącej zależności pomiędzy podanym kątem widzenia a częstotliwością. Tej informacji niestety nie mam.Kieruje się kątami widzenia podawanymi przez producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzes102 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Pytanie z innej beczki . Czy do 92sv można dostać darmowe lub niedrogie mapy batymetryczne naszych wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Zależy mi na informacji dotyczącej zależności pomiędzy podanym kątem widzenia a częstotliwością. GT50 GT4085-165 (kHz) 77-200 (kHz) 26-15 (kąt widzenia) 45-15 (kąt widzenia) Wszyscy twierdzą, że im wyższa częstotliwość, tym węższy stożek (kąt widzenia). Czy to są zależności proporcjonalne (z podanych wyżej oficjalnych danych to nie wynika), czy zwyczajnie przypisane do danego modelu, bez jakiejkolwiek zależności? Czy jakiś inny parametr sonaru ma wpływ na ten kąt widzenia, czy jest możliwość jego ustawiana, podrasowania itp. Zgłębiłem trochę temat. Prostej zależności nie ma. Wszystko zależy od konstrukcji przetwornika. Są tam elementy które nadają kierunek wiązce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dzięki, będę jeszcze na ten temat rozmawiał z osobą, kóra ten przetwornik dokładnie przetestowała. Muszę tylko poczekać na jej powrót z urlopu. Dam znać co się dowiedziałem. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Hurrican Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 A przy jakiej głębokości przetwornik gt 40 gubi sygnał Down vu . Bo zastanawiam się gdyż podają na stronie 750 ft czyli ok 225 m a jak jest faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Pływam tylko w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hurrican Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Nurek28, a schodzisz na taką głębokość, choćby przynętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) A przy jakiej głębokości przetwornik gt 40 gubi sygnał Down vu . Bo zastanawiam się gdyż podają na stronie 750 ft czyli ok 225 m a jak jest faktycznie.Te 225 to w teorii i na słodkiej wodzie. Np. słona mocniej tłumi i na pewno będzie mniej. Podsumowując - zależy od zbiornika na którym pływasz. Na śródlądziu mało realna głębokość. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lipca 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Nie schodzę. Pytam gdyż mam lss2 i on traci sygnał przy ok 40m. I zastanawiam się nad kupnem garmina z GT 40.Jezioro rynnowe. Max głębokość 52m a powiedzmy odcinek 3 km ma głębokość 40 m . Na głębokości od 20 do 25m jest sielawa a pod nią są szczupaki i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Pewnie mało kto będzie w stanie odpowiedzieć, ale LSS2 ma podawany zasięg 92m. GT40 niby ~250m, lecz może to być tylko pusta deklaracja. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Jak znajdę zdięcia to wstawię jak wygląda obraz z down scan na 40 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) jeśli potrzebujesz przetwornika na słona wodę, a tak to odczytuję, bo interesują Cię duże głębokości (bo chyba że Bajkał i inne z tej listy) to Garmin ma takie przetworniki:jako typowo morski GT23-TMoraz GT41-TM, który ma w tradycyjnym obraazowaniu częstotliwość 50/200 a nie 80-160 jak innelub specjalne kadłubowe z brązu lub plastiku do montażu w kadłubach, ale niektóre jak np Aimar TM265LM o mocy 1000W wymagają dużo droższych odbiorników, ale pasują również do innych producentów urządzeńLowrance w swoich oferował tradycyjne o częstotliwości 50kHz zamiast 83kHz na morze, u Garmina patrz też na moc przetworników w tradycyjnych szukaj 600W a w DownVu i SideVu po 500W, bo są takie co maja po 250W a wtedy skoro niższa moc i to i zwykle mniejszy zasięg (np GT22 i GT52 maja po 250W w tradycyjnym obrazowaniu). i Pamiętaj, że niższe częstotliwości lepiej penetrują wodę z drugiej strony na dużych głębokościach obraz staje się bardzo niedokładny, bo na 100 metrach głębokości i wiązce 25 stopni widzisz aż 44 metry dna, które muszą zmieścić się na wyświetlaczu czyli przy rozdzielczości 480x800 będziesz miał 18 pikseli na każdy metr dna (3-4 milimetry na wyświetlaczu będą 1 metrem dna przy echosondzie 7 cali)W Polsce najgłębsze jezioro ma tylko trochę ponad 100 metrów więc w teorii GT40-TM to obsłuży Edytowane 20 Lipca 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Wszystko się zgadza.Ale mnie interesuje down scan od powiedzmy 36 do 44m. .A chodzi o łowienie w słodkiej wodzie.Przetwornik TM265 kosztuje krocie i ma super wielkie gabaryty o wadze nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Najlepiej by było jakbyś zaprosił jakiegoś forumowicza z takim echem na ryby. Godski chyba gustuje w połowach zębaczy, więc można by było połączyć przyjemne z pożytecznym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) 30-40 metrów to żaden problem dla obecnych echosond i przetworników, dojdzie CI tylko sprawa szerokości wiązki i jej odwzorowania na ekranie, jeśli wiązka przekroczy 53 stopnie to odwzorowanie będzie równe lub większe głębokości, tzn jeśli głębokość będzie 40 metrów, to i na ekranie będziesz miał do pokazania jako dno również 40 metrów szerokości Edytowane 20 Lipca 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Ale mi nie chodzi o zwykły przetwornik tylko o down vu lub down scan jak kto woli czyli wiązka 455/800 bo wiem że przy 200 czy 83 echo przy 40 m pokazuje rozległy obszar a przy trolingu interesuje mnie co się dzieje w najbliższej okolicy. A moje echo traci sygnał powiedzmy od 38m i stąd moje pytanie czy może ktoś pływał na dużych głębokościach i jak to wyglądało w praktyce a nie tylko na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Nurek, masz proste wyjście powyżej. Będziesz miał teorię w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
15 Maj
21
8 Lut
21
10 Mar
17
2 Lis
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
10 Mar 2016
17 odpowiedzi
2 Lis 2015
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi