Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakie firmy akumulatorów polecacie?

Według mnie ważniejsze od marki jest umiejętne obchodzenie się z akumulatorami. Nigdy nie rozładowuj do końca i ładuj do pełna bezpośrednio po każdym użyciu, oczywiście o ile to tylko możliwe. Poza sezonem podłącz stojący akumulator raz w miesiącu do pełnego naładowania.

• 0

Czy przypadkiem nie ma ktoś z Was pomysłu na darmową mapę (choćby bez batymetrii) południowo-zachodniej części Finlandii?

http://www.gpspower.net/garmin-maps/107687-garmin-maps-index-europe-asia-africa-americas-middle-east-australia-oceania-bluechart.html?s=e7fe9fc03a31e80c7716cc46ed5d4cca

• 0

Panowie wracając do tematu akumulatorów, czy używał któryś z kolegów akumulatora tego typu:

Akumulator AGM żelowy CSB HRL 1234 W F2 (12V 9Ah)

lub

Akumulator AGM żelowy AKUELL 9-12 (12V 9Ah)

bo różnica w cenie między nimi jest.

Edytowane przez Marcin Ostróda

• 0

Panowie jeszcze jedno, z racji tego że dużo pływam na włączonym Quickdrav a kartę w echu Garmin 70DV ma 16 GB, chciałbym ja wymienić na większą.

Macie informację jaką maksymalnie dużą karę można używać do tego urządzenia?

Edytowane przez Marcin Ostróda

• 0

Panowie jeszcze jedno, z racji tego że dużo pływam na włączonym Quickdrav a kartę w echu Garmin 70DV ma 16 GB, chciałbym ja wymienić na większą.

Macie informację jaką maksymalnie dużą karę można używać do tego urządzenia?

Ja mam 64GB i działa, ale uwierz że tyle nie potrzebujesz.

• 0

W drugiej juz echosondzie (Echomap 70 dv, poprzednio Lowrance LMS 527 igps) mam ten sam problem - w pewnym momencie sonar "traci widoczność dna". Odczyt głębokości wariuje, podaje zupełnie nieprawdziwy pomiar jak na poniższym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=WQNEpAN9JrE 

Dzieje się to również na dryfującej łodzi - wykluczam prędkość. Co może być przyczyną? 

Edytowane przez Michał

• 0

W drugiej juz echosondzie (Echomap 70 dv, poprzednio Lowrance LMS 527 igps) mam ten sam problem - w pewnym momencie sonar "traci widoczność dna". Odczyt głębokości wariuje, podaje zupełnie nieprawdziwy pomiar jak na poniższym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=WQNEpAN9JrE 

Dzieje się to również na dryfującej łodzi - wykluczam prędkość. Co może być przyczyną? 

Prawdopodobnie dzieje się to  napłynięciu na ''płytką wodę'' poniżej metra głębokości i wówczas przetwornik wariuje ... 

• Like 1

• 0

Prawdopodobnie dzieje się to  napłynięciu na ''płytką wodę'' poniżej metra głębokości i wówczas przetwornik wariuje ... 

Faktycznie, jest to możliwe. Dość często pływam po bardzo płytkiej wodzie. W tym roku pływałem z dodatkową echosondą (nie pamiętam marki) zainstalowaną na stałe w łódce. Problem nie pojawił się ani razu. Czy nie da się tego wyeliminować odpowiednimi ustawieniami echa (któraś z opcji w menu)?

• 0

Faktycznie, jest to możliwe. Dość często pływam po bardzo płytkiej wodzie. W tym roku pływałem z dodatkową echosondą (nie pamiętam marki) zainstalowaną na stałe w łódce. Problem nie pojawił się ani razu. Czy nie da się tego wyeliminować odpowiednimi ustawieniami echa (któraś z opcji w menu)?

Nie ma takiej możliwości w ustawieniach , bynajmniej ja w Garminie nie widzę

Pomaga tylko tak jak pisze wyżej Andrzej ''restart'' echosondy....