dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) O widzisz, to ciekawe co napisałeś, bo wygląda na to, że wina leży, przynajmniej w niektórych przypadkach, po stronie maksymizera. Swego czasu podejrzewałem że tak może być, a twój opis mnie utwierdza w przekonaniu. Maksymizer działa jak przerywacz obwodu, co w konsekwencji prowadzi do powstania prądu mocno zmiennego w kablach zasilających. Taki prąd, jak wiemy, generuje zmienne pole magnetyczne, które indukuje prąd w kablach w pobliżu. Gdy płyniesz na maksa, to maksi nie robi "włącz-wyłącz" tylko puszcza prąd stały bez przerywania. Pewnie dlatego nie ma zakłóceń. Jakiej firmy to silnik? Czy kabel od przetwornika leży blisko kabli relacji aku-silnik? EDIT: Już widzę, że MK. Edytowane 21 Listopada 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Silnik to MK 55 z maxi polskim, kable lecą od echa z mojej prawej strony do przetwornika pod łódką, kable od aku ktory jest w przedniej bakiscie lecą lewą stroną River Foxa, nie zmienia to faktu ze jak silnik jest przyczepiony z tyłu na pawęży to są blisko siebie, kurczę no muszę sprawdzic jeszcze na spalinie bo nie przyuważyłem czy tez ten problem występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) FotyTak mniej więcej to wyglada po przypięciu silnika Edytowane 21 Listopada 2016 przez PiernikTorunski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Paweł Chyba będziesz miał racje z tym co mi pisałeś o zakłóceniach Okazuje się że dziś płynąc na spalinie wszystko jest w jak najlepszym porządku, nic sie z echem nie dzieje, czyli zakłócenia może powodować zbyt bliska odległość kabli od silnika elektrycznego względem kabli od echa. Będę musiał pokombinować coś w tym kierunku. Kurczę zmniejszyłem rozdzielczość w tel i nadal nie moge dodać zdjeć z dzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Zobacz, czy nie masz nadmiaru kabla w formie kłębka na kablu od przetwornika. No i sprawdź z tym uziomem. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Też nie miałem żadnego problemu.U mnie również wersja 3.70 - bez żadnych problemów przy aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 r.t. Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witajcie,Mam okazję zakupić takie echo Garmin echoMAP 70s, w/o XDCR wraz z przetwornikiem 010-10249-40Accy,Xdcr,8-pin,200/77,DB Ponieważ sprzęt spadł już z półek sklepowych bo weszły następne modele to i cena zmalała a kupując myślę już o ewentualnej sprzedaży w razie, gdyby mi nie przypadł do gustu. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, to moje pierwsze echo a przyszły sezon pierwszy raz na swojej łódce... Napiszcie proszę, ile warto zapłacić za taki nowy zestaw? pozdrawiam,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 w tytule piszesz, w/o XDCR a to oznacza, że bez przetwornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 r.t. Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Przetwornik osobno kupie taki jak podałem wyżej Edytowane 5 Grudnia 2016 przez r.t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Bez dodatkowego wyposażenia, typu GCV10 do podpięcia sonaru bocznego czy panoptixa to tylko zwykły sonar 2D z funkcją mapy. Co prawda niby można zbudować system oparty na dodatkowych modułach, które do tanich nie należą - np GCV10 + przetwornik wychodzą prawie w cenie całego echa z mapą i side vu/dv, tylko jaki ma to sens? Osobiście ze względu na ubogą funkcjonalność bez kosztownej rozbudowy nie dał bym nic, tylko poszukał czegoś nowszego, z wbudowanymi funkcjami dodatkowymi, nawet u innego producenta. Ale to tylko moje zdanie. Jeżeli budżet masz mocno ograniczony, to można powalczyć, ale nie rzucał bym wysokimi kwotami - mocno bym się zastanawiał, czy przekraczać 1800, żeby skórka była warta wyprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Nowy soft 3.80 dla Garminów wyszedł. Ale wnosi tylko obsługę nowszych przetworników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 r.t. Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Psulek, dobrze celujesz w kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawekus Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Nowy soft 3.80 dla Garminów wyszedł. Ale wnosi tylko obsługę nowszych przetworników. Moim chwilowym marzeniem byłoby żeby jakimś cudem się wgrał bo to ostatnia szansa żeby nie wysyłać na reklamacji. Cały czas mam 3.60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Nie rozumiem po co na siłę wgrywać nowsze oprogramowanie.Przecież ono tak na dobrą sprawę nie wiele albo nic nie wnosi Ekran pokazuje nam to samo co jest pod wodą bez znaczenia na soft Kiedyś, znajomy który wgrywał mi polski soft do humminbirda powiedział mi, że lepiej za często nie ingerować w oprogramowanie. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale echo przepracowało u mnie ponad 2400 godzin, później podobną ilość u następnego właściciela i nic złego się z nim nie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Jeżeli echo pracuje stabilnie i nie potrzebujemy nowych funkcji które udostępnia nowy firmware to wgrywanie nowej wersji nic nie wnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawekus Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Jeżeli echo pracuje stabilnie i nie potrzebujemy nowych funkcji które udostępnia nowy firmware to wgrywanie nowej wersji nic nie wnosi. Jak już pisałem wcześniej nie do końca tak jak bym chciał, bo po wgraniu map z Comunity przy każdym uruchomieniu echo pokazuje mi komunikat, że nie dało się wgrać map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalolejnik77 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Mam pytanie jaki przetwornik wybrać do echomap 92sv Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 GT-40. Masz dużo na ten temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalolejnik77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Dziękuje, tak troche poczytałem ale nadal nie wiem jaka jest różnica między gt40 a gt52 a teraz proponują z tym drugim w sprzedaży. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalolejnik77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jesli ktoś jest w temacie to prosze o pomoc, w jednym z postów jest mowa ze gt 40 nie współpracuje z 92sv tylko z 91sv, które z tych echo jest nowsze? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Dziękuje, tak troche poczytałem ale nadal nie wiem jaka jest różnica między gt40 a gt52 a teraz proponują z tym drugim w sprzedaży. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jesli ktoś jest w temacie to prosze o pomoc, w jednym z postów jest mowa ze gt 40 nie współpracuje z 92sv tylko z 91sv, które z tych echo jest nowsze? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkRóżnica jest taka że GT40 jest mocniejszy i ma szersze kąty widzenia. Ten post to bzdura. Ja mam 92SV chirp i GT40. A miałem GT52. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nowsze jest 92SV ale występuje w dwóch wersjach, z CHIRP oraz bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalolejnik77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Dziękuje, zastanowiła mnie cena bo 52 jest droższy, myślałem ze moze i lepszy... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalolejnik77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Wiec szukam 92sv z Chirp, możecie polecić jakiś sklep? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Przetwornik taki czy inny nie jest lepszy ani gorszy .Kwestia po prostu do czego ma być używany . Jeśli na morze do połowu halibuta na 300-400m głebokości to oczywistym jest że lepszy będzie przetwornik o węższym kącie . Co należy zauważyć podawane kąty przetworników nijak się mają do rzeczywistości .Np echosonda Garmin 350c ma przetwornik o kątach 15/45st a w opisie urządzenia w instrukcji wspominają że kąty detekcji ryb wynosić mogą 60/120st . Poszczególne modele czy to 71 sv czy 92 sv z chirpem czy bez będą obsługiwać przetworniki jakiekolwiek ,istotne aby częstotliwość przetwornika i echosondy się zgadzała oraz aby pasowało wejście przewodu z przetwornika do gniazda echosondy . Tak więc gt 52 ma chirp i wąskie stożki aby w pełni wykorzystać przetwornik powinien współpracować z echosondą obsługującą chirp czyli w garminie 72 sv chirp i 92 sv chirp . Gt 40 będzie obslugiwał dokładnie to samo za wyjątkiem tradycyjnego sonaru .W tradycyjnym widoku nie uruchomimy chirpa ale dalej da się go używać w klasycznym obrazowaniu . Swoją drogą aby zrozumieć dzialanie i kąty przetworników trzeba trochę być w temacie .Np w humminbirdzie są to wąskie stożki .Producent podaje 20/60 st ale mierzone przy spadku sygnału o 90proc . Lowrance czy garmin mierzą stożek w miejscu gdzie sygnał spada o 50 proc . Tak więc porównując stożki humminbirda i lowrance o takim samym kącie lowrance będzie widział dużo szerzej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
8 Lut
21
15 Maj
21
19 Kwi
17
7 Maj
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
19 Kwi 2016
17 odpowiedzi
7 Maj 2017
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi