Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O widzisz, to ciekawe co napisałeś, bo wygląda na to, że wina leży, przynajmniej w niektórych przypadkach, po stronie maksymizera. Swego czasu podejrzewałem że tak może być, a twój opis mnie utwierdza w przekonaniu. Maksymizer działa jak przerywacz obwodu, co w konsekwencji prowadzi do powstania prądu mocno zmiennego w kablach zasilających.  Taki prąd, jak wiemy, generuje zmienne pole magnetyczne, które indukuje prąd w kablach w pobliżu. Gdy płyniesz na maksa, to maksi nie robi "włącz-wyłącz" tylko puszcza prąd stały bez przerywania. Pewnie dlatego nie ma zakłóceń. Jakiej firmy to silnik? Czy kabel od przetwornika leży blisko kabli relacji aku-silnik?

EDIT: Już widzę, że MK.

Edytowane przez psulek

• 0

Silnik to MK 55 z maxi polskim, kable lecą od echa z mojej prawej strony do przetwornika pod łódką, kable od aku ktory jest w przedniej bakiscie lecą lewą stroną River Foxa, nie zmienia to faktu ze jak silnik jest przyczepiony z tyłu na pawęży to są blisko siebie, kurczę no muszę sprawdzic jeszcze na spalinie bo nie przyuważyłem czy tez ten problem występuje.

• 0

Paweł

Chyba będziesz miał racje z tym co mi pisałeś o zakłóceniach

Okazuje się że dziś płynąc na spalinie wszystko jest w jak najlepszym porządku, nic sie z echem nie dzieje, czyli zakłócenia może powodować zbyt bliska odległość kabli od silnika elektrycznego względem kabli od echa.

Będę musiał pokombinować coś w tym kierunku.

Kurczę zmniejszyłem rozdzielczość w tel i nadal nie moge dodać zdjeć z dzis

• 0

Witajcie,

Mam okazję zakupić takie echo Garmin echoMAP 70s, w/o XDCR wraz z przetwornikiem 

010-10249-40

Accy,Xdcr,8-pin,200/77,DB

Ponieważ sprzęt spadł już z półek sklepowych bo weszły następne modele to i cena zmalała a kupując myślę już o ewentualnej sprzedaży w razie, gdyby mi nie przypadł do gustu.

Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, to moje pierwsze echo a przyszły sezon pierwszy raz na swojej łódce...

Napiszcie proszę, ile warto zapłacić za taki nowy zestaw?

pozdrawiam,

Artur

• 0

Bez dodatkowego wyposażenia, typu GCV10 do podpięcia sonaru bocznego czy panoptixa to tylko zwykły sonar 2D z funkcją mapy. Co prawda niby można zbudować system oparty na dodatkowych modułach, które do tanich nie należą - np GCV10 + przetwornik  wychodzą prawie w cenie całego echa z mapą i side vu/dv, tylko jaki ma to sens? Osobiście ze względu na ubogą funkcjonalność bez kosztownej rozbudowy nie dał bym nic, tylko poszukał czegoś nowszego, z wbudowanymi funkcjami dodatkowymi, nawet u innego producenta.  Ale to tylko moje zdanie. Jeżeli budżet masz mocno ograniczony, to można powalczyć, ale nie rzucał bym wysokimi kwotami  - mocno bym się zastanawiał, czy przekraczać 1800, żeby skórka była warta wyprawki.

• 0

Nie rozumiem po co na siłę wgrywać nowsze oprogramowanie.
Przecież ono tak na dobrą sprawę nie wiele albo nic nie wnosi :) Ekran pokazuje nam to samo co jest pod wodą bez znaczenia na soft :) 
Kiedyś, znajomy który wgrywał mi polski soft do humminbirda powiedział mi, że lepiej za często nie ingerować w oprogramowanie. 

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale echo przepracowało u mnie ponad 2400 godzin, później podobną ilość u następnego właściciela i nic złego się z nim nie działo...

• 0

Jeżeli echo pracuje stabilnie i nie potrzebujemy nowych funkcji które udostępnia nowy firmware to wgrywanie nowej wersji nic nie wnosi.

Jak już pisałem wcześniej nie do końca tak jak bym chciał, bo po wgraniu map z Comunity przy każdym uruchomieniu echo pokazuje mi komunikat, że nie dało się wgrać map. 

• 0

Dziękuje, tak troche poczytałem ale nadal nie wiem jaka jest różnica między gt40 a gt52 a teraz proponują z tym drugim w sprzedaży.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jesli ktoś jest w temacie to prosze o pomoc, w jednym z postów jest mowa ze gt 40 nie współpracuje z 92sv tylko z 91sv, które z tych echo jest nowsze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Różnica jest taka że GT40 jest mocniejszy i ma szersze kąty widzenia. Ten post to bzdura. Ja mam 92SV chirp i GT40. A miałem GT52.

• 0

Przetwornik taki czy inny nie jest lepszy ani gorszy .Kwestia po prostu do czego ma być używany . Jeśli na morze do połowu halibuta na 300-400m głebokości to oczywistym jest że lepszy będzie przetwornik o węższym kącie . Co należy zauważyć podawane kąty przetworników nijak się mają do rzeczywistości .Np echosonda Garmin 350c ma przetwornik o kątach 15/45st a w opisie urządzenia w instrukcji wspominają że kąty detekcji ryb wynosić mogą 60/120st . Poszczególne modele czy to 71 sv czy 92 sv z chirpem czy bez będą obsługiwać przetworniki jakiekolwiek ,istotne aby częstotliwość przetwornika i echosondy się zgadzała oraz aby pasowało wejście przewodu z przetwornika do gniazda echosondy . Tak więc gt 52 ma chirp i wąskie stożki aby w pełni wykorzystać przetwornik powinien współpracować z echosondą obsługującą chirp czyli w garminie 72 sv chirp i 92 sv chirp . Gt 40 będzie obslugiwał dokładnie to samo za wyjątkiem tradycyjnego sonaru .W tradycyjnym widoku nie uruchomimy chirpa ale dalej da się go używać w klasycznym obrazowaniu . Swoją drogą aby zrozumieć dzialanie i kąty przetworników trzeba trochę być w temacie .Np w humminbirdzie są to wąskie stożki .Producent podaje 20/60 st ale mierzone przy spadku sygnału o 90proc . Lowrance czy garmin mierzą stożek w miejscu gdzie sygnał spada o 50 proc . Tak więc porównując stożki humminbirda i lowrance o takim samym kącie lowrance będzie widział dużo szerzej .