Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st .  :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję 

• 0

GPS w echosondzie nie jest znowu aż taki drogi. Szczególnie dla producenta. A skanowanie boczne bez GPS - porażka. Brak możliwości zaznaczania obiektów kursorem, brak możliwości analizy logu sonaru i przenoszenia waypointów po ich odnalezieniu w czasie przeglądania logu, itd.

• 0

Przetwornik taki czy inny nie jest lepszy ani gorszy .Kwestia po prostu do czego ma być używany . Jeśli na morze do połowu halibuta na 300-400m głebokości to oczywistym jest że lepszy będzie przetwornik o węższym kącie . 

Tak , tylko w przetworniku z szerokim i wąskim katem widzenie możesz przełączyć na wąski. A jak masz dwa wąskie tak jak w GT-52 to szerokiego nie urodzisz ;) .

Poza tym moc większa. Miałem ten i ten.

• 0

No tak tylko jak na morzu łowią to nawet stożek 15 st jest za duży tam używają nawet stożków po 4 st . Dla zastosowań słodkowodnych gt 52 dużo mniej się nadaje niż gt 40 .Zależy do czego komu boczny sonar .Na rzece robienie mapy jest zbyteczne .Co innego podgląd bocznego na bieżąco . Dla producenta może nie jest drogi gps ale te same modele np elite 7 bez gps są sporo tańsze . Na jeziorach faktycznie gps z bocznym może się przydać . Z tego co czytam większość wędkarzy najchętniej widziała by strikera sv z gt40 ,nawet bez gps .

• 0

Zastanawiam się nad kombinacją strikera 7 sv z gt 40 .Wydaje się że powinien działać .

Na stronie Garmina masz pasujące przetworniki. Z tego co pamiętam to działa.

Dziękuje za fachowe porady, moze jeszcze uda mi sie zamienić na gt40, jesli nie to przetestuje w sezonie gt52 i ew dokupie, dziękuje raz jeszcze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Poszedłem tą drogą. Miałem 71SV z GT40. Zmieniłem na większe 92SVchirp z GT52. Chwilę popływałem i GT40 wrócił.

• Like 1

• 0

Właśnie jeszcze jedno chciałem doprecyzowac, interesuje mnie głównie poznanie szczegółów dna(karpiarstwo) na mniejszej powierzchni, poznanie struktury, szczegółów zatopionych rzeczy i roślinności na głębokościach max 20m, który przetwornik powinien pokazac to lepiej?

• 0

Właśnie jeszcze jedno chciałem doprecyzowac, interesuje mnie głównie poznanie szczegółów dna(karpiarstwo) na mniejszej powierzchni, poznanie struktury, szczegółów zatopionych rzeczy i roślinności na głębokościach max 20m, który przetwornik powinien pokazac to lepiej?

Lepiej Ci to pokaże GT52, który ma wąski stożek, więc skanuje jednorazowo mniejszy wycinek dna i robi to dokładniej. Dodatkowo pracuje on w trybie chirp w widoku 2D, a więc obraz będzie wyraźniejszy niż przy użyciu GT40. Moc transmisji jak zauważył @godski jest mniejsza przy GT52, ale z tego co czytam na zagranicznych forach to przy głębokościach do 20 m nie jest to raczej zauważalne. GT40 natomiast lepiej pokaże ławice i obejmie większy obszar.

• 0

Witam Kolegów. Na początku chciałem zaznaczyć, że nie za bardzo mam czas "się udzielać" na forum, także jak zrobię coś nie tak to proszę o wyrozumiałość... Ale idzie zima więc czasu coraz więcej .Wątek ten prześledziłem od samego początku i piszę właśnie tu, gdyż stałem się szczęśliwym (chyba?) posiadaczem urządzenia 92sv z przetwornikiem 52... Piszę gdyż mam kilka pytań ad. samego urządzenia jak i interpretacji zapisów z echa. Poprzednio posiadałem Lowrence 5xmark ale może po kolei. Pokazywanie głębokości w w/w echu odbywa się co 5m bez "kreseczek" pomiędzy co 1m. Czy można je jakoś włączyć? Tak samo ręczny wybór głębokości odbywa się co 5m "+" i "-" a nie "płynne". Oczywiście można to zrobić wchodząc w menu i wtedy można co metr... a na szybko się nie da? Echa ryb... no cóż i tu zagwostka. Tak jak w 5xmark wiedziałem na 99% które to z ech to szczupaki tak tutaj mogę się tylko domyślać... Dlatego, że echa ogólnie są bardzo mocne. W 5x była "chmura" drobnicy a za nią, przed nią, pod nią czy nad nią "banan" ewidentny , wiadomo kto. A w tej echosondzie wszystkie echa są "bananowate" nie tak jak tam w postaci chmury... Wszystkie zdjęcia z dziś.

Podeprę się fotką nr 1

post-53797-0-88405700-1482349258_thumb.jpg

Dodam, że mam ustawianą czułość na 70%. Pytanie odnośnie down scan, view czy jak tam zwał... Czy nie powinno ono pokazywać dużych ryb też jako grubsze linie, bądź łuki a nie jako punkty? Bo z tego co wytypowałem jako potencjalne szczupaki to na down scanie widnieją jako punkty tyle, że bardziej wyraźne. Czy to tak ma być?

Przykłady przed i w ławicy?:

post-53797-0-72301000-1482349238_thumb.jpg

post-53797-0-65014000-1482348884_thumb.jpg

Samotne?

post-53797-0-94950900-1482349363_thumb.jpg

post-53797-0-44882600-1482349371_thumb.jpg

Załawicą...

post-53797-0-33626700-1482349442_thumb.jpg

post-53797-0-73839900-1482349448_thumb.jpg

Pod ławicą

post-53797-0-02517500-1482349514_thumb.jpg

I tutaj to nie wiem co to jest, dwa ujęcia silne echo (może sum?) albo utopiony kamień, nie wiem:

post-53797-0-17998500-1482349574_thumb.jpg

post-53797-0-61994500-1482349581_thumb.jpg

a tutaj drzewo bo miałem tam kiedyś zaczep)

post-53797-0-52190400-1482349727_thumb.jpg

I tak to wygląda. Proszę bardzo o pomoc w zdiagnozowaniu, czy dobrze widzę i jak to jest, że wszystko praktycznie występuje w postaci "bananów" wobrazie 2D, wszystkie ryby w sensie. A w down vu teoretycznie niezłe ryby też widoczne są bądź co bądź jako punkty a nie znaczne echa...?]

pozdrawiam

Marcin

post-53797-0-72847000-1482347849_thumb.jpg

• 0

Temat co prawda o 91 i 92 sv ale są też 93 ,94 i 95 .Czym się różnią ? Według specyfikacji to te same urządzenia jedynie jakieś rożnice w mapach znalazłem . Tzn nie bardzo znam się na tym .Mam możliwość kupić w stanach ale tam prawie wszędzie są 94 sv . Czy garmin ma jakieś blokady na gps albo cokolwiek innego c sprawi problem w użytkowaniu w PL ?  Np brak języka polskiego lub system miar inny niż metryczny ?

• 0

Już sobie jakoś poradziłem. 

Wstawiam link odnośnie, który może być pomocny dla innych w temacie kopiowania Waypointów z urządzenia. 

http://www8.garmin.com/manuals/webhelp/echomap/EN-US/GUID-2A18F51A-0A44-4C01-92B3-A5287A791FCB.html

Szkoda, że nie można w tym HomePorcie nie widać map z QuickDrawCountours.