Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam niedawno stałem się posiadaczem echoMAP 71 SV i nurtuje mnie kilka problemów.

1. Czy jest w Garminie możliwość włączenia symulacji jak w Lowrance i jak to się robi.

2. Zauważyłem że jest możliwość podpięcia akumulatora bez przetwornika, więc czy można w celu pobawienia się ustawieniami w domu nie podłączać przetwornika.

3. Czy echo będzie rysowało batymetrię -soft który mam to 3.70 jeżeli nie to na który zmienić.

Pytania pewnie banalne ale proszę o pomoc bo nie mogę sobie poradzić.

• 0

Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem Garmin Echomap 92sv Chirp

Mama Polski jaką zawiera echo jest mało, dokładna, po zgraniu punktów z poprzedniego Garmina to okazuje się że kilkanaście punktów i śladów jest na lądzie :wacko:

Poproszę kolegów o ewentualne namiary na kogoś, kto udostępni (oczywiście nie za darmo) najnowsze mapy.

Z góry dziękuję.

• 0

Ja niebawem być może też wejdę w posiadanie takowego urządzenia ,człowiek jutro leci do stanów i jak znajdzie 93 sv z polskim językiem to przywiezie ,ew strikera .Dzwoniłem na infolinie z zapytaniem i co najmniej dziwne odpowiedzi słyszałem .Twierdzą że Echomap sv chirp będzie działać z gt 40 .Tymczasem w katalogu gt 40 nie jest ani rekomendowany ani nawet kompatybilny . Najwyżej przywiezie z dwoma przetwornikami albo strikera z dwoma w tym gt 40 . Rzekomo gwarancja bez względu na kraj zakupu obowiązuje na całym świecie ,różny jest natomiast jej czas . Systemy metryczne sa zawsze do zmiany z poziomu menu ,tak twierdzi infolinia . 

• 0

Ja niebawem być może też wejdę w posiadanie takowego urządzenia ,człowiek jutro leci do stanów i jak znajdzie 93 sv z polskim językiem to przywiezie ,ew strikera .Dzwoniłem na infolinie z zapytaniem i co najmniej dziwne odpowiedzi słyszałem .Twierdzą że Echomap sv chirp będzie działać z gt 40 .Tymczasem w katalogu gt 40 nie jest ani rekomendowany ani nawet kompatybilny . Najwyżej przywiezie z dwoma przetwornikami albo strikera z dwoma w tym gt 40 . Rzekomo gwarancja bez względu na kraj zakupu obowiązuje na całym świecie ,różny jest natomiast jej czas . Systemy metryczne sa zawsze do zmiany z poziomu menu ,tak twierdzi infolinia . 

A Ty znów swoje. Pisałem przecież że używam Echomap 92SV chirp z GT40. Uwierz że działa.

• Like 1

• 0

Tak ,wierzę jak sobie tyle że garmin ma burdel w swoich publikacjach .  Użytkownicy wiedzą , infolinia dopuszcza możliwość , papiery wykluczają ,tak to wygląda . Problem bardziej w tym że 93sv czy 94 sv obie chirp są dostępne natomiast 92 sv nie za bardzo w sklepach usa ,no i infolinia twierdzi że metryczny system jak najbardziej jest natomiast język polski  w egzemplarzach z  usa to loteria i 8 na 10 mieć go nie będzie .Może być usa ,kanada może hiszpański ale nie polski ,ale rzeczywistość i doświadczenia ludzi z forum są odmienne . Nie bardzo mogę znależć w phoenix lub tucson modelu 92 sv chirp najlepiej bez przetwornika .

• 0

Widzę że na grubo się zbroimy ;-) mam i ja tyle ze 71 sv z gt40 ze Szwecji z linka który udostępnił kolega myszkin. Cenowo nie wyszło tak jak pisał kolega, zapłaciłem za nią lekko ponad 2,4k która wydaję się dość dobrą ceną jak za ten zestaw. W związku z powyższym zakupem potrzebuje pomocy w doborze akumulatora czy 12 ah wystarczy na jednodniowe wypady?

• 0

Szczerze mówiąc wolał bym kupić co innego no strikera ale 7 cali do bocznego to minimum, jeśli ma być w miarę nieżle to 9 cali a takich strikerów nie ma i innych marek też w 9 calach bez gps i kilku zbytecznych mi funkcji nie ma . Myślałem też nad HB 9 si mega ale to w ogóle ani metrycznego systemu ani języka ani gwarancji . 

Kol Tupas ,z akumulatorami to różnie  bywa ,kupiłem taki samochodzik dziecku z aku fabrycznym chyba 10 lub 12 ah i poadł po jakimś czasie więc zakupiłem 7 ah ba akurat taki był w sklepie największy i co ....a no to że był dwa razy cięższy i dłużej trzymał prąd jak ten oryginał . Różnica to marka ,oryginał to jakieś środkowe chiny a nowy to yuasa ale jakiej produkcji nie wiem . 

• 0

Roberto77 co ty zas za fement siejesz. ... jak HB nie ma pl ani metrycznego układu. ? Z pl dystrybucji ? O aku jest osobny wątek. Jak kupiłeś g. To nie oczekuj rakiety.... jak chcesz ściągać sprzęt za oceanu to ściągaj i licz się z konsekwencjami jakie za tym idą.  Weź chłopie zadzwoń do sklepu gdzie sprzedają sprzęt, pogadaj i kupisz taniej niż w katalogach.  Będzie jezyk  pl . Gwarancja i system.metryczny.  a to wszystko  na miejscu w pl

• 0

Tak ,wierzę jak sobie tyle że garmin ma burdel w swoich publikacjach .  Użytkownicy wiedzą , infolinia dopuszcza możliwość , papiery wykluczają ,tak to wygląda . Problem bardziej w tym że 93sv czy 94 sv obie chirp są dostępne natomiast 92 sv nie za bardzo w sklepach usa ,no i infolinia twierdzi że metryczny system jak najbardziej jest natomiast język polski  w egzemplarzach z  usa to loteria i 8 na 10 mieć go nie będzie .Może być usa ,kanada może hiszpański ale nie polski ,ale rzeczywistość i doświadczenia ludzi z forum są odmienne . Nie bardzo mogę znależć w phoenix lub tucson modelu 92 sv chirp najlepiej bez przetwornika .

92 sv chirp to wersja z bazową mapą świata. 93, 94 i 95 to ten sam sprzęt tyle, że z fabrycznie wgranymi różnymi mapami. Tu jest wszystko: https://buy.garmin.com/en-US/US/on-the-water/fishfindergpscombos/cOnTheWater-c519-p2.html

• 0

Widzę że na grubo się zbroimy ;-) mam i ja tyle ze 71 sv z gt40 ze Szwecji z linka który udostępnił kolega myszkin. Cenowo nie wyszło tak jak pisał kolega, zapłaciłem za nią lekko ponad 2,4k która wydaję się dość dobrą ceną jak za ten zestaw. W związku z powyższym zakupem potrzebuje pomocy w doborze akumulatora czy 12 ah wystarczy na jednodniowe wypady?

Wystarczy. Tylko najlepiej markowy typu SSB czy Yuasa.

• 0

.

Powinien wystarczyć, ja używam w identycznym zestawie 2x7ah i jest swobodnie na cały dzień

• 0

Kol siarq . Jak ferment ? jeśli masz dziwne podejrzenia wobec innych o sianie fermentu albo traktujesz forum jako własność na którym chcesz rządzić to nie ma na co czekać ....da się to leczyć . Pisałem już że jest tu grupa osób której pasuje aby za wiele nie zostało wyjaśnione . Z polskiej dystrybucji albo u drobnych cwaniaczków sam kupuj jak chcesz . Właśnie widzę w ofertach nawet w sklepach wersje HB  bez X ale z polskim menu ,,,a jakże . Nawet gwarancje rzekomo dają . 

Większość krajów w Europie ( poza Anglią ) posługuje się miarami metrycznymi, na rynku USA tez występują egzemplarze z jednostkami z układu SI.

To, ze Tobie nic nie odpowiada to Twoja sprawa. Moze napisz do producenta czy zrobią dla Ciebie customa w cenie masówki. Do tego zawsze mozesz wysłać do dystrybutora echo celem przeprogramowania na jednostki SI - fakt, znowu trzeba zapłacić.

Kup w końcu coś i przestań tylko narzekać bo mnie temat interesuje, ale nie Twoje zale.

PS. Nie odpisuj bo i tak nie przeczytam, na szczęście jest przycisk - ignorowani :).

• 0

Jak nie będzie za ciężkie to weź dwie 9 to jak będziesz bez prądu to starczą na trzy dni.

• Like 1

• 0

Mocy nie dzieli a max na wyjściu jest 500W. To albo mnie to przerasta bądź coś nie gra. przy obrazo waniu tradycyjnym i si wychodzi ze jest 1kW na 2 obrazach i 1.5kw na 3 .  Trochę słabo tam moc wygląda vs cena przetwornika . Tzn mega tanio. Bo przetworniki 1kW i sprzęt do nich to dużo dużo $.  Nie jestem lobbysta . Lubię konkurencje i nie wynosze jej pod niebiosa. Ba ,sam niejednokrotnie skrytykowalem sprzęt preferowanej marki. Przez co pewni ludzi na mnie psy wieszaja. Prawda jest taka ze połowa bądź więcej użytkowników nie ogarnia posiadanego sprzętu.  A co dopiero niuanse techniczne.  chcesz wiedzy "pro" dla zaspokojenia ciekawości co nic nie zmieni dla ogółu.  Taka samo większość kładzie czy tam jest 250 500 czy 1000w . Obrazuje pokazuje jest czytelne to kupuje.  W czym problem. ? W watach autopilocie czy gps... tak jak jest coraz mniej tel z tradycyjną klawiatura tak i tutaj jest coraz lepszy sprzęt . Ostatni mój wpis odnośnie twoich racji i spostrzeżeń.   Droga do nikad

• Like 1

• 0

Tylko na którym wyjściu bo ma trzy .W zasadzie wejście zasilania 10 -20V 3 A i wyjście na przetwornik tradycyjny i SI .Aby podłączyć 12 pinowy gt 52 dają przejściówkę która rozgałęzia się .Jak wiadomo gt 52 ma 250 /350 w a wszem głosi się że przetwornik nie może być oporem dla mocy echosondy . Dlatego to takie zastanawiające . Ja wiem że większość echosond sprzedają w usa i producenci są z usa ,wiem nawet że tam są co najmniej dziwni ludzie których określił bym ignorantami .

Edytowane przez roberto77

• 0

Tak. Można zmienić poziom wody zarówno przy odczycie jak i zapisie. Oddzielnie.

No i wracam z tematem zmian poziomu wody.

Znalazlem tam te dwie funkcje jednak po zmianie obojetnie ktorej na przykladowo -0,8m czy +0,8m (wartość losowo wybrana) nie zmienia na mapie niczego.

Symulowne oczywiście w garażu bez wody z podłączonym przetwornikiem lub bez.

W mapie nic się nie zmienia a na moje rozumowanie przykładowa głębokość z 8,2m powinna się odpowiednio zmienić na 9,0 m lub 7,4 m.

Czy ja coś nie teges w tej kwestii? :)

post-47637-0-27068000-1485812284_thumb.jpg

post-47637-0-04013200-1485812293_thumb.jpg

• 0

Może być tak że przy symulacji nie działa. Na wodzie sprawdzałem.

Może jutro popatrzę.

Spróbuj z przetwornikiem w wiadrze. Jakoś nie lubię na sucho tego sprawdzać . Zawsze mam nieodparte wrażenie że praca na sucho przetwornikowi nie służy.

Edytowane przez godski

• 0

Witam.

Koledzy proszę o pomoc.

Uruchomiłem już nowe echo 92sv chirp, mapa działa, nowa aktualizacja wgrana.

Z poprzedniego urządzenia 70DV zgrane zostały punkty i ślady - wszystko ok

Ale czemu nie zgrały mi się mapy Quic drav?

Nowe ech ich nie widzi?