dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Czy macie problem z zakłóceniami odczytu z echa przy silnikach elektrycznych? Korzystam z 70dv. Do niedawna miałem Minkotę Maxxum 55lb, która przy większych głębokościach (powyżej 15 m.) "siała" mi w trollingu. Od razu powiem przetornik mocowany osobno (nie do silnika) i osobne zasilanie (robiłem testy z zapasowym aku. W końcówce zeszłego sezonu silnik spoczął na dnie jednego z jezior, teraz przymierzam się do zakupu substytutu. Skłaniam się ku MinnKota Traxxis 55lb. Czy używa ktoś takiego zestawu: Traxxis 55 lb. + Garmin EchoMAP 70dv? Nie ma problemu zakłóceń?Niestety mam w takiej dokładnie konfiguracji z tym ze czujnik jest w RF 390 GPX pod łódką, i na początku było wszystko Ok, potem nagle zaczęły sie problemy wiec zrezygnowalem z zasilania jednym aku silnika elektrycznego i echa, jeden aku 105 żel firmy Haze do silnika i osobny żel mały do echa, znowu było dobrze aż cos sie zesrało i znowu jest problem, w miedzy czasie przewody z oczek zmieniłem na żabki nic ńie dało wiec z powrotem na oczka, pojechałem do kolegi i wstawił w przewody od echa filtr przeciwzakluceniowy nic nie pomogło, niby podobno przyczyna tego jest Maxymizer zainstalowany w MK ??? Tylko czemu przez pare miesięcy było dobrze ? Problem dotyczy 1-2-3-4 biegu przy płynięciu na 5 biegu wszystko jest Ok Na silniku spalinowy, tez problem nie występuje Czy ktoś ma dla mnie rozwiazanie ? Co należy zrobic by pozbyć sie problemu ???? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez PiernikTorunski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Czy macie problem z zakłóceniami odczytu z echa przy silnikach elektrycznych? Korzystam z 70dv. Do niedawna miałem Minkotę Maxxum 55lb, która przy większych głębokościach (powyżej 15 m.) "siała" mi w trollingu. Od razu powiem przetornik mocowany osobno (nie do silnika) i osobne zasilanie (robiłem testy z zapasowym aku. W końcówce zeszłego sezonu silnik spoczął na dnie jednego z jezior, teraz przymierzam się do zakupu substytutu. Skłaniam się ku MinnKota Traxxis 55lb. Czy używa ktoś takiego zestawu: Traxxis 55 lb. + Garmin EchoMAP 70dv? Nie ma problemu zakłóceń? Niestety mam w takiej dokładnie konfiguracji z tym ze czujnik jest w RF 390 GPX pod łódką, i na początku było wszystko Ok, potem nagle zaczęły sie problemy wiec zrezygnowalem z zasilania jednym aku silnika elektrycznego i echa, jeden aku 105 żel firmy Haze do silnika i osobny żel mały do echa, znowu było dobrze aż cos sie zesrało i znowu jest problem, w miedzy czasie przewody z oczek zmieniłem na żabki nic ńie dało wiec z powrotem na oczka, pojechałem do kolegi i wstawił w przewody od echa filtr przeciwzakluceniowy nic nie pomogło, niby podobno przyczyna tego jest Maxymizer zainstalowany w MK ??? Tylko czemu przez pare miesięcy było dobrze ? Problem dotyczy 1-2-3-4 biegu przy płynięciu na 5 biegu wszystko jest OkNa silniku spalinowy, tez problem nie występujeCzy ktoś ma dla mnie rozwiazanie ? Co należy zrobic by pozbyć sie problemu ????Od czasu do czasu mam taki problem z Traxisem 55 z maksymizerem i 92SV. Czasem nawet rzuca zakłócenia na ekran przy spalinie. Bardzo często pomaga zmiana położenia przewodów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Widac na zdjęciu kiedy jest włączony silnik (następuje całkowity brak obrazowania ryb i dna ) a kiedy wyłączony Edytowane 7 Stycznia 2018 przez PiernikTorunski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) U mnie bywało dużo gorzej. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 O Boże co to ? Zorza Polarna ? Masakra jakaś Kurde jak żyć ? Powiedz jak żyć z takim czymś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Od czasu do czasu mam taki problem z Traxisem 55 z maksymizerem i 92SV. Czasem nawet rzuca zakłócenia na ekran przy spalinie. Bardzo często pomaga zmiana położenia przewodów. To jest chyba choroba MK Traxxis vs. Garmin, bo ja takie same problemy mam z moim Traxxisem 80 i Echomap Chirp 72SV. I tak jak u godskiego jedyna metoda to metoda prob i bledow ukladanie kabla od przetwornika lub/oraz zamocowanie przetwornika dalej od silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Echomap 70dv i elektryk yomoto... niestety też zakłócenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 O Boże co to ? Zorza Polarna ? Masakra jakaś Kurde jak żyć ? Powiedz jak żyć z takim czymś ?Nie trzeba żyć. Można wziąć rozwód :-) PozdrawiamDaniel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 To jest choroba silników z Maxi i echosond. Nawet producenci silników o tym piszą, więc nie wiem czemu się dziwicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 To jest choroba silników z Maxi i echosond. Nawet producenci silników o tym piszą, więc nie wiem czemu się dziwicie.Wiesz czemu ? Bo na Lowrance 5xHDI nie miałem w ogóle problemów np.Bo z Garminem po założeniu w maju problemy zaczęły sie dopiero wrzesień ? Podobno to Maxymizer sieje tak mocno A pytanie takie : a zamontowanie filtra na przewodach od silnika tez nic nie pomoże ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 U kolegi było to samo. Pomogła dopiero wymiana przetwornika na gwarancji (prztwornik gt 40). Musiał być coś nieszczelny na wejściu kabli do przetwornika. Dodatkowym objawem było że jak się go poruszyło wywalało do głównego menu. U mnie było to samo i też przetwornik wymieniony na gwarancji. A współpracowało to z silnikiem dziobowym haswing. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Wszystko to co opisujecie, to podaje tez HB na swoich stronach jako opis zakłóceń z silnika - łącznie z wywalaniem echa: https://www.humminbird.com/faqDetail.aspx?id=3660# Więc nie gadajmy że Garmin taki be, bo gdyby to był problem jednego producenta, to nie wypuszczono by tego poradnika (dla wyjaśnienia marki HB i Minn Kota należą do Johnson Outdoors) @lucas - jeżeli wywalało ci przy poruszeniu, to najprawdopodobniej żyła była przerwana. @PiernikToruński - nie sądzę, maxymizer wymusza przebieg zmienny w kablach zasilających, więc przesłuchy na kablach mogą być. Żadne pierścienie/filtry na kablach silnika ci tego nie wygładzą. Jedyna opcja to by było założenie jakiegoś ekranu (peszla ekranowanego?) co by nie siały. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Tak u mnie ewidentnie była poroszona żyła. U kolegi to samo. Całe szczęście garmin w jednym i drugim przypadku wymienił przetwornik w ciągu kilku dni i jest wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Wiesz czemu ? Bo na Lowrance 5xHDI nie miałem w ogóle problemów np. (...)Ja na Lawrence LMS-522 też miałem problem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Psulek - weź powiedz w paru słowach od czego mam zacząć i po kolei co wyeliminować zeby był spokój bo nie idzie pływać jesli mozesz pomuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zrobił bym dokładnie to co radzi producent: 1. Sprawdzić czy jest uziemienie na silniku (bezpiecznik pod czapką), ewentualnie uziemić masę z aku (pociągnąć kable od terminala - do wody).2. Maksymalnie odsunąć od siebie kable od echa i od silnika.3. Unikać zwijania nadmiaru kabla w zamknięte pętle, bo działa jak cewka (dodatkowa indukcja zakłóceń). .4. Można spróbować założyć dławik ferrytowy na kablu zasilającym echa, przy samym echu.5. Odseparować źródła zasilania. Opcje dodatkowe 1. Owinąć kable zasilające folią AL, a tak powstałe ekran uziemić. Jeżeli to by pomogło, to folię zastąpił bym taśmą aluminiową albo peszlem ekranującym z uziemieniem. Takie rozwiązanie powszechnie stosowane jest w sieciach w celu eliminacji przesłuchów i zakłóceń na kablach transmisyjnych (np. skrętka S/FTP)2. Dodać kondensator o dużej pojemności równolegle na obwodzie zasilania echa. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zapisałem zanotowałem będę działał ale jeszcze troche Dam ci znać co i jak Bardzo dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Tak u mnie ewidentnie była poroszona żyła. U kolegi to samo. Całe szczęście garmin w jednym i drugim przypadku wymienił przetwornik w ciągu kilku dni i jest wszystko dobrze. U kolegi było to samo. Pomogła dopiero wymiana przetwornika na gwarancji (prztwornik gt 40). Musiał być coś nieszczelny na wejściu kabli do przetwornika. Dodatkowym objawem było że jak się go poruszyło wywalało do głównego menu. U mnie było to samo i też przetwornik wymieniony na gwarancji. A współpracowało to z silnikiem dziobowym haswing. no właśnie w dniu dzisiejszym otrzymałem nowy wymieniony na gwarancji przetwornik GT-40 (nieszczelność na wejściu przewodu do przetwornika) - wymiana trwała 5 dni.Dostałem przetwornik w kolorze czarnym - wcześniej miałem w kolorze szarym (jak większość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) No czyli moja teza się sprawdziła. Ja dostałem szary a miałem czarny wcześniej. Nie mam z nim już żadnych problemów. A serwis działa bardzo szybko. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzes102 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Czy w 92sv w widoku wskaźników silnika możliwe jest wyświetlenie prędkości z gps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Tak Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzes102 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Tak Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu TapatalkaMógłbyś coś podpowiedzieć. Nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Z tego co pamiętam, w trakcie pływania wyświetla się jako nakładka liczbowa. W lewym dolnym rogu. Edytowane 16 Lutego 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzes102 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Mam tylko głębokość, w prawym górnym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 To w opcjach ustaw sobie (nakładki liczbowe), aby pokazywało co chcesz i gdzie chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
15 Maj
21
8 Lut
21
10 Mar
17
2 Lis
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
10 Mar 2016
17 odpowiedzi
2 Lis 2015
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi