Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Paweł, mało tego jest bo drogie, poza tym nie da się określić przydatności bez twego info nt. ich przeznaczenia. Down do verta- ale nie u nas(no może Bałtyk i wody kapitananu) Front niby do spina, ale patrząc na efekty video, to szału nie ma. Duży ekran musisz mieć do tego frontu, bo sporą kubaturę wody to musi zobrazować.

Stosunkowo mało materiałów jest do tego na YT .

• Like 1

• 0

Paweł, mało tego jest bo drogie, poza tym nie da się określić przydatności bez twego info nt. ich przeznaczenia. Down do verta- ale nie u nas(no może Bałtyk i wody kapitananu) Front niby do spina, ale patrząc na efekty video, to szału nie ma. Duży ekran musisz mieć do tego frontu, bo sporą kubaturę wody to musi zobrazować.

Stosunkowo mało materiałów jest do tego na YT .

Dzieki:) Głównie chodzi o spinninig. Łowisko 2-20m. A cel obserwacji "na zywo" to móc lepiej poznać co sie dzieje pod wodą i dokładniejsze namieżanie żerujacych ryb. Niestety ze względu na cene jest mało informacji praktycznych z uzytkowania przetwornikow panoptix jakich szukam. Mam garmina 92sv, powinno być widac ok?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak apropo jeszcze panoptixa. To warto przyjrzeć się temu jak to będzie chodzić na urządzeniu które chcesz kupić. Wszystkie filmiki które widziałem z tym ,oraz na żywo na targach ,współpracowały z modelami najwyzszymi. Co za tym idzie ,sprzęt ma napewno większą Wydajnosc...oby się nie okazala kicha jak z obrazowaniem 3d z hds gen3 w lowrance...

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Obawiam się że 92 to może być mało jak na front-przetwornik.

Nie chcę się wymądrzać, tym bardziej  że nie widziałem nawet tego sprzętu na żywo, ale raczej skupiłbym się na rozpoznaniu miejscówki i systematycznego jej obławiania, ew. użycie obrazowania bocznego do namierzenia ławicy drobnicy i szukanie drapieżników w jej okolicach. Na pdst materiałów z YT widziałem, że świadome używanie przetwornika frontowego wymaga sporo doświadczenia w interpretacji obrazu.

Użycie sidevu w twoim wypadku może dać znacznie bardziej czytelne informacje aniżeli panoptix. Zdroworozsądkowo, to dla ryb żerujących w toni ok, ale u nas jakby to powiedzieć może być z tym problem: Zedy raczej w bliskości dna(nie wiem jakie możliwości ma panoptix w zakresie separacji ryb znad dna), oksy w zalezności od humoru. Toniowe szczupaki - to już szybciej,ale nie wiem, czy będą w twoim zasięgu skutecznego łowienia, to raczej domena trolla. A w wypadku trollingowania  fron-przetwornik moim zdaniem to zbytek łaski. I tak musisz przeplynąć nad rybą

• Like 1

• 0

Obawiam się że 92 to może być mało jak na front-przetwornik.

Nie chcę się wymądrzać, tym bardziej że nie widziałem nawet tego sprzętu na żywo, ale raczej skupiłbym się na rozpoznaniu miejscówki i systematycznego jej obławiania, ew. użycie obrazowania bocznego do namierzenia ławicy drobnicy i szukanie drapieżników w jej okolicach. Na pdst materiałów z YT widziałem, że świadome używanie przetwornika frontowego wymaga sporo doświadczenia w interpretacji obrazu.

Użycie sidevu w twoim wypadku może dać znacznie bardziej czytelne informacje aniżeli panoptix. Zdroworozsądkowo, to dla ryb żerujących w toni ok, ale u nas jakby to powiedzieć może być z tym problem: Zedy raczej w bliskości dna(nie wiem jakie możliwości ma panoptix w zakresie separacji ryb znad dna), oksy w zalezności od humoru. Toniowe szczupaki - to już szybciej,ale nie wiem, czy będą w twoim zasięgu skutecznego łowienia, to raczej domena trolla. A w wypadku trollingowania fron-przetwornik moim zdaniem to zbytek łaski. I tak musisz przeplynąć nad rybą

w opcji demo na urządzeniu wyglada super;) rozmawiałem wczoraj z kolega, który miał okazję testować panoptix front vu z ekipą garmina w zeszłym roku. Stwierdził, ze jakby ten sprzęt byl tani i ogolno dostępny to wylapanoby wszystko co plywa... W sumie taka rekomendacja pokazuje że sprzęt jest raczej skuteczny. Ceny niestety nadal porazaja.

• 0

Ta cena to nie jest krytycznie wysoka, ot. każdy zaawansowany system obrazowania musi kosztować: Black box do Structure Scan 3D + ducer 3D oraz dobry Airmar TM150 dla zwykłego 2D i robi się ponad 7tysi.

360 View dla HB to w wariancie samonośnym(bez dziobowego silnika)  też 8tysia i to w niemcowni.

Masz rację co do jednego, gdyby te technologie byly dostępne finansowo, to przy tradycyjnej mentalności ryb mogłoby zabraknąć jeszcze szybciej.

Pocieszam się tym, że chłopaki z garmina to fachowcy i sporo naoglądali się odczytów.

Demo to nie bierz za bardzo pod uwagę, tam wszystko jest ładne, dziala płynnie i ogólnie super.

• Like 1

• 0

Dobrywieczor .

Czy przetwornik Cv 40 przestrzeli przez Alu blachę 3mm ( malowana ) - czy to będzie działać ?

Takie rzeczy nie działają. Potrzebujesz zestawu P72 + GT30. To sprawdzałem i działa. Przez blachę nie zadziała side vu i clear vu. Możesz zawsze sprawdzić wrzucając przetwornik do woreczka z wodą i taki zestaw na dno. 2D pójdzie, side vu i clear vu - nikłe szanse.

• Like 1

• 0

Czy w konfiguracji  73sv/92sv (wersja bez CHIRP) + gt40-tm będzie ClearVü/SideVü  ?

Według opisu producenta GT40-TM : "Przetworniki CHIRP DownVü/SideVü mają moc 500 W każdy (1500 W łącznej mocy) i działają z częstotliwością 455/800 kHz. Z kolei tradycyjny sonar zapewnia moc 500 W i działa z częstotliwością 77/200 kHz." oraz

"Traditional (77/200 kHz); ClearVü/SideVü CHIRP 455 kHz (425-485 kHz) & 800 kHz (790-850 kHz)"

Czyli jak rozumiem, jeśli echo nie będzie w stanie przetworzyć CHIRP-a, będę miał tylko do dyspozycji "Traditional (77/200 kHz)" ?

• 0

Czy w konfiguracji  73sv/92sv (wersja bez CHIRP) + gt40-tm będzie ClearVü/SideVü  ?

Według opisu producenta GT40-TM : "Przetworniki CHIRP DownVü/SideVü mają moc 500 W każdy (1500 W łącznej mocy) i działają z częstotliwością 455/800 kHz. Z kolei tradycyjny sonar zapewnia moc 500 W i działa z częstotliwością 77/200 kHz." oraz

"Traditional (77/200 kHz); ClearVü/SideVü CHIRP 455 kHz (425-485 kHz) & 800 kHz (790-850 kHz)"

Czyli jak rozumiem, jeśli echo nie będzie w stanie przetworzyć CHIRP-a, będę miał tylko do dyspozycji "Traditional (77/200 kHz)" ?

Będzie SI.

• Like 1

• 0
bardzo fajne! niestety bedzie kompatybilne tylko z nowymi modelami ploterów, czyli nawet garmin 92sv nie będzie tego obsługiwał:/ Duzy plus ze do black boxa bedzie mozna podłączyć nawet 2 sonary panoptix oprocz zwykłych przetwornikow. Ciekawie to w wygląda w ultra hd:)

• 0

Dlatego HB Mega  jest mega ;)

A tak po prawdzie to wygląda na powolne zacieranie się różnic pomiędzy echami danego producenta. Może HB dorobi sie 3D,  i wtedy będzie już całkiem blisko. Dziwię się tylko Lowrancom że zrezygnowali z wyższych częstotliwości obrazowania bocznego. Wiadomo, zasięg spada przy wyższych frq, ale czasami to się przydaje, by widzieć coś ostrzej, a nie dalej.

Ostatni update RM2 dają nadzieję na przyszłościowe użycie danych 3D i wtedy będzie cacy już  w ogóle dla mapiarzy.

• 0

A jaki ploter garmina bedzie miec matryce Uhd? :) chyba kit marketingowy... wszelkiej maści Black boxy dają możliwości. Tylko mobilności wraz z nimi ubywa

pod linkiem kolegi który rozpoczął temat jest lista kompatybilny urządzeń. Wydaje mi sie ze tym chwytem chcą nakłonić obecnych użytkowników garmina do zakupu nowych ploterów, aby móc korzystać z ich nowych technologii:)