Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam dwa pytanka do posiadaczy garminów. Mam 91sv z softem 3.70 z przed tego zamieszania z DV. Ostatnio wrzuciłem wg. instrukcji na kartę aktualizację do bodajże wersji 4.10 i niestety nadal mam 3,70. Muszę instalować kolejno 3.80 itd. ??

I jeszcze druga sprawa również techniczna. Kiedyś prawdopodobnie sam (nic nie grzebałem, być może jakiś tryb nocny ?) ustawił mi się taki schemat kolorków . Bardzo fajnie pokazuje i chciałbym go sobie ustawić ale za cholerę nie wiem jak... :/

11927613_IMG_20180510_204650.jpg

• Like 2

• 0

Panowie,

mam problem z moja echomap chirp 72sv.

Na jednym ze zbiorników w tamtym roku mam a raczej mialem pozapisywana mape batymetryczna, ktorej teraz nie moge odczytac. Dziwnym jest to, ze na innych zbiornikah mapy pozostaly. Nastepnym nienormalnym zachowaniem echa jest to, ze na tym zbiorniku z brakujaca barymetria mam zapisanych kilkanascie punktów, ktore przy podzialce skali mapki 2 km sa widoczne ale juz gdy powiekszam mape przykladowo do 30 metrow juz ich nie widze. 

W sobote bedac na tym zbiorniku i wlaczajac funkcje robienia mapy, echo jej wogole nie robilo (a moze tylko jej nie wyswietlalo?). Na moment pokazalo stara barymetrie ale przy przezomowaniu zniknelo na dobre i do dzis jest jej brak.

Dzis wgralem nowy soft 4.30 i nic sie nie zmienilo. 

Mial ktos z was tego typu klocki?

Edytowane przez fefko

• 0

Mam taki problem 92 SV.Quickdraw rysuje mapę,potem zatrzymuje nagrywanie i powinno pokazać pocieniowaną kolorami batymetrie a tu dupa wszystko na biało.Cieni głębokości ustawione.Dodam ze  ściągnięte pliki z Garmin Connect są pocieniowane ustawionymi moimi kolorami a jak sam rysuje to jest na biało.Co mam złe ustawione?

• 0

A fabrycznie Przesunięcie zapisu i Przes. wyś. dan.użyt ma być ustawione na 0?Bo ja miałem ustawione Przes. wyś. dan.użyt na 30,a przesunięcie zapisu na 0.I dlatego nie było batymetrii kolorowej.Jak zrobiłem  przesunięcie zapisu -30 pokazali się kolory.

• 0

A fabrycznie Przesunięcie zapisu i Przes. wyś. dan.użyt ma być ustawione na 0?Bo ja miałem ustawione Przes. wyś. dan.użyt na 30,a przesunięcie zapisu na 0.I dlatego nie było batymetrii kolorowej.Jak zrobiłem  przesunięcie zapisu -30 pokazali się kolory.

Na zero.

• 0

Witam.Przy tworzeniu map mam zielone koło na ekranie. Jak przyśpieszę koło robi się żółte. Przy kolejnym zwiększeniu prędkości koło robi się brązowe. Ktoś rozkminił o co dokładnie chodzi? Czy tylko przy zielonym kolorze echo tworzy izobaty? Pozdrawiam

• 0

Kolory pomiarów

Pozwala określić kolor wyświetlania danych Garmin Quickdraw Contours. Jeśli to ustawienie jest włączone, kolory wskazują jakość zapisu. Gdy ustawienie jest wyłączone, izobaty są wyświetlane w standardowych kolorach mapy.

Zielony wskazuje, że głębokość i pozycja GPS są odpowiednie, a prędkość jest mniejsza niż 16,1 km/h (10 mph). Żółty wskazuje, że głębokość i pozycja GPS są odpowiednie, a prędkość jest w zakresie od 16,1 do 32,2 km/h (10 do 20 mph). Czerwony zaś wskazuje, że głębokość i pozycja GPS są nieodpowiednie, a prędkość przekracza 32,2 km/h (20 mph).

• 0

Pięknie dziękuję. Niemniej pragnę jednak doprecyzować. Przy każdym z tych kolorów mapa batymetryczna jest tworzona ale z różną jakością? Mimo że głębokość i pozycja jest nieodpowiednia to mapa i tak jest tworzona? Pozdrawiam

• 0

Nie, przy czerwonym zapis się wyłącza.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Jesteś pewien? Mi coś się wydaje, że pomimo czerwonego koloru widziałem stworzone izobaty. Upewnię się następnym razem. Pozdrawiam

• 0

Jesteś pewien? Mi coś się wydaje, że pomimo czerwonego koloru widziałem stworzone izobaty. Upewnię się następnym razem. Pozdrawiam

Tak, na przegazówkach gdzie leciałem dosyć szybko był brak zapisu.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam, miał ktoś może taki przypadek, mianowicie na na Echomap 92sv przy przetworniku gt40, tradycyjny stożek 77kHz  głębokość "skacze" o ok 2 m?

Dodam, że nie mam żadnego silnika, głębokość "skacze" nawet gdy jednostka pływająca stoi w miejscu.

Przy zmianie na ClearVu obraz (głębokość) wraca do normy. Przy dzielonym ekranie Tradycyjny/ClearVu jest ok. Przy dzielonym SideVu/Tradycyjny znowu skacze...

Link do filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=aDP76bPdsc8