Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja myślę, że jeżeli koniecznie ma być Garmin to lepiej dozbierać + poczekać na jakieś promo i wziąć już ultra z przetwornikiem GT-54.

w ultra szalu niema

Jest tez 92 sv z gt 54 uhd ale cena wyższa i dalej rozdziałka ta sama co 70 i 92

To jak to w ultra tez szału nie ma ??? Tam jest minimalnie rodzielczość lepsza i model wyższy jest

Tak nie chce Lowrance ani Huminbirda Raymarine tez nie bardzo zresztą czytam watki i każde z nich cos ma jakieś bolączki, przyzwyczaiłem sie do Garmina obrazowania i naprawdę człowiek głupi jest, ile byś nie dołożył kasy pasków na okoniu nie zobaczysz ,ha ha .

Dalej w czarnej d..... Jestem

ps. Aha i jeszcze bardzo bym chciał kupic dziobowy silnik na sezon 2020 wiec tak szybko nie uzbieram na Ultra

Edytowane przez PiernikTorunski

• 0

I co z tego ze jest rozdzielczosc lepsza, jak przetworniki sa na poziomie generacj z przed 2 lat... tv 8k nic nie wskura jak ogladasz fim w niskiej rozdzielczosci. Jakosc obrazu to przedewszytskim przetwornik + optymalny ekran ktory to zaprezentuje i obrobi... garminy maja spoko cene do jakosci. Hb czy lowrance jest droższy ,ale i jakosc obrazowania lepsza... postaw najwyzwsze modele hb lowrance garmin czy raymarine. Zalacz tryb demo gdzie sa.najladniejsze widoki i zobaczysz roznice w jakosci obrazu

• Like 1

• 0

I co z tego ze jest rozdzielczosc lepsza, jak przetworniki sa na poziomie generacj z przed 2 lat... tv 8k nic nie wskura jak ogladasz fim w niskiej rozdzielczosci. Jakosc obrazu to przedewszytskim przetwornik + optymalny ekran ktory to zaprezentuje i obrobi... garminy maja spoko cene do jakosci. Hb czy lowrance jest droższy ,ale i jakosc obrazowania lepsza... postaw najwyzwsze modele hb lowrance garmin czy raymarine. Zalacz tryb demo gdzie sa.najladniejsze widoki i zobaczysz roznice w jakosci obrazu

Rozumiem czyli twoim zdaniem powiedzmy do ceny max 6 tysi jaki model byś wybrał z tych co wymieniłeś ?

• 0

Hb albo navico-ti2/simrad go/ carbona , ale to nie watek o tym. Sam od niedawna mam ultre102 po przejsciu z lowrance. I jakoscia obrazu brakuje sporo... co.mnie rozczarowalo totalnie w garminie to fakt , ze ultra.nie jest za tanim.ekranem a nieogarnia takich pierdol jak strumieniowania obrazu przez apk, czy brak mozliwosci przegladania.loga na echu,

• Like 1

• 0

czy ktos z was uzywa home port do przegladania logow ?  u mnie, podczas przegladania 2d dziala normalnie jak przelaczam widok na si czy di , program wysypuje sie...

Kupiłem w ubiegłym roku niechcący Garmin ECHOMAP Plus 92sv. Używam Home Port tzn. usiłuję  używać a efekt jest taki jak piszesz. Przeglądanie zapisów w trybie Chirp działa ok, a po przełączeniu na Sidevu, HomePort się wysypuje , tzn. zawiesza i nie reaguje na nic. Po chwili pojawia się systemowe okienko zgłoszenia awarii do serwisu Garmin które wypełniam za każdym razem z podaniem własnego adresu email. Robiłem to już kilkadziesiąt razy. Bez odzewu.  Prowadzę od długiego czasu korespondencję z działem PożalSięBoże pomocy Garmin i jak do tej pory pilnie pracują nad rozwiązaniem problemu. Standardowo przyczyny szukają na moim sprzęcie(PC), pytają o parametry, również doradzają poszukania wsparcia(chyba psychologicznego) na forum Garmina i innych. Myślę że problem znają doskonale a te ich ruchy to symulacja diagnozy i pozorowanie pomocy.  Poszukałem trochę w Googlach i okazuje się że ludzie z innych krajów pisali o tym już w 2015 roku jak i również o kontaktach z pomocą Garmina z których nic nie wyniknęło. Od tej pory firma Garmin nic z tym nie zrobiła. Co można myśleć i jak to zachęca do zakupu sprzętu tej firmy skoro nie można korzystać z dość istotnej funkcji reklamowanej jako jeden z największych atutów??? Ogólnie poza tym na echosondę jako sprzęt nie narzekam, chociaż nie używałem i nie znam sprzętu konkurencji.

Edytowane przez Arkadio

• 0

Nie wiem czy to pocieszenie, ale jest jeden program zewnętrzny, który czyta dane od garmina- czyli SonarTRX. 

Otwarty w nim log wygląda tak:post-55901-0-50189100-1583673590_thumb.jpg

Natomiast ten program służy do wyedytowania obrazu z sonaru bocznego, gdzie po wyeksportowaniu- bez obróbki żadnej i wycięcia toni wodnej, w programie Google Earth wygląda to tak:post-55901-0-99335500-1583673604_thumb.jpg

i dopiero z tego miejsca możesz sobie zaznaczać waypointy i przenieść je do echa. 

Niestety, to nie jest program do robienia map, nie zaznaczysz w nim waypointów... składa mozaiki i czyta dane z Garmina- a to duża sztuka. Potrafi też wyeksportować jako .csv dane o głębokości,a stąd już droga do zrobienia map. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Kupiłem w ubiegłym roku niechcący Garmin ECHOMAP Plus 92sv. Używam Home Port tzn. usiłuję  używać a efekt jest taki jak piszesz. Przeglądanie zapisów w trybie Chirp działa ok, a po przełączeniu na Sidevu, HomePort się wysypuje , tzn. zawiesza i nie reaguje na nic. Po chwili pojawia się systemowe okienko zgłoszenia awarii do serwisu Garmin które wypełniam za każdym razem z podaniem własnego adresu email. Robiłem to już kilkadziesiąt razy. Bez odzewu.  Prowadzę od długiego czasu korespondencję z działem PożalSięBoże pomocy Garmin i jak do tej pory pilnie pracują nad rozwiązaniem problemu. Standardowo przyczyny szukają na moim sprzęcie(PC), pytają o parametry, również doradzają poszukania wsparcia(chyba psychologicznego) na forum Garmina i innych. Myślę że problem znają doskonale a te ich ruchy to symulacja diagnozy i pozorowanie pomocy.  Poszukałem trochę w Googlach i okazuje się że ludzie z innych krajów pisali o tym już w 2015 roku jak i również o kontaktach z pomocą Garmina z których nic nie wyniknęło. Od tej pory firma Garmin nic z tym nie zrobiła. Co można myśleć i jak to zachęca do zakupu sprzętu tej firmy skoro nie można korzystać z dość istotnej funkcji reklamowanej jako jeden z największych atutów??? Ogólnie poza tym na echosondę jako sprzęt nie narzekam, chociaż nie używałem i nie znam sprzętu konkurencji.

Mam identyczne doświadczenie z Garminem. Zero odpowiedzi na moje maile. Co prawda w innej sprawie , bo dotyczyło to wywiązania się (a raczej nie wywiązania się) z warunków promocji przez Garmina , ale nawet nie raczyli mi odpowiedzieć. Jak jest problem , to po prostu olewają temat. Za drobna kwota , żebym sobie z nimi nerwy szarpał , ale trzeba takie rzeczy nagłaśniać . Amatorzy psujący opinię marce Garmin.

• 0

Dokładnie. W zeszłym roku Navico wypuściło bardzo udane Eltki Ti2, które losowo gubiły przetworniki - czasami na pierwszym, czasami na n-tym wyjeździe. Po prostu echo przestawało go widzieć i nie działał sonar. Problem był znany praktycznie od momentu debiutu, czyli w zimie, bodajże w styczniu czy lutym. Update usuwający problem pojawił się pod koniec maja :). A to przecież błąd krytyczny, a nie jakaś popierdółka.

• 0

Dokładnie. W zeszłym roku Navico wypuściło bardzo udane Eltki Ti2, które losowo gubiły przetworniki - czasami na pierwszym, czasami na n-tym wyjeździe. Po prostu echo przestawało go widzieć i nie działał sonar. Problem był znany praktycznie od momentu debiutu, czyli w zimie, bodajże w styczniu czy lutym. Update usuwający problem pojawił się pod koniec maja :). A to przecież błąd krytyczny, a nie jakaś popierdółka.

Pewnie tyle trwa potwierdzenie problemu, zrobienie nowych elementów kodów do linuksa gdzieś w Indiach czy Pakistanie...Motorguide ponoć walczy z softem do silnika, o sprawie wiedzą od jesieni- i nic, a to też jest jeden głównych ficzerów tego silnika w sieci- kotwiczenie i trasa na mapie. 

Garmin teraz ma dużo zgłoszeń o pogorszeniu tradycyjnych wariantów livescope- front/down. Hb też do mega 360 potrz\ebowało wydać update. Liczy się w tym wszystkim czas- choć dla mnie oczywistością jest, że dany bajer w momencie wprowadzenia do handlu powinien działać ok- ale dla nich tak nie jest. Bezwładność decyzyjna, logistyka, formalności no i wreszcie testy- to wszystko wymaga czasu - nas złości, bo płacąc grube $ chce się mieć gotowy produkt a nie ładne marketingowe abecadło...

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Tia, to fakt. Ostatnio jest moda na dzielenie kodu gdzie taniej i robienie z tego zlepków które jako tako funkcjonują, a user jest greenfieldem. Pewnie tak wyglądają teraz ich rozmowy z wsparciem dostawców.

https://youtu.be/4V2C0X4qqLY

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Zakup Echomap 92sv.

Zastosowanie głównie wody stojące o głębokości średniej 2 - 15 m max 20 m, bardzo rzadko więcej.

Pytanie do obeznanych i praktyków. 

Który przetwornik wybrać GT40 -TM czy GT54HW-TM?

Jak wyczytałem ten aktualnie standardowy GT52 jest najsłabszy do moich zastosowań.