Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A pływa ktoś może z gt30? Interesuje.mnie tylko porównanie obrazu z bocznego sonar. Amerykanie twierdzą że tj. Spoko rozwiązanie na płytkie wody

Psulek ma podpięte GT 30 pod Ultre - tu masz zdjęcia

http://jerkbait.pl/topic/128780-nowy-garmin-echomap-ultra/?hl=%2Bgarmin+%2Bultra

• 0

Panowie, pobrałem mapki z Garmin Conect, wrzuciłem na kartę i wgrałem na echo. Wszystko OK, ale cienowanie kolorów nie działa na wgrywanych mapkach. nie pokazuje wszystkich kolorów. Trzeba jakoś odświeżyć całość ?

Panowie, jeszcze jedno pytanie.

Czy po zaktualizowaniu Echomapa 71sv do nowego softu zauwazyliście może różnicę w odczycie? Chodzi mi o to, czy Garmin dezaktywował Downview w starszych urządzeniach sprzed wojny patentowej/ Waham się nad aktualizacją.

Edytowane przez michcio

• 0

Dostałem w prezencie ze stanów dwie echosondy Garmin echomap plus 72cv z  przetwornikami gt20-tm. Echosondy nowe, kompletne bez oryginalnego pudełka.  Orientuje się ktoś ile może być warty taki zestaw?

Edytowane przez Piotrek Milupa

• 0

Dostałem w prezencie ze stanów dwie echosondy Garmin echomap plus 72cv z  przetwornikami gt20-tm. Echosondy nowe, kompletne bez oryginalnego pudełka.  Orientuje się ktoś ile może być warty taki zestaw?

W skandynawskich sklepach internetowych kosztują 2'800-2'900 zł z pełną europejską gwarancją

• 0

Czyli warto zrobić upgrade do nowego softu bez obaw?

Andrzej - ja zrobiłem update do wersji 11.2 w piątek i jak w sobotę pływaliśmy po Wiśle to wariował boczny. Nie wiem czy to efekt updatu czy fakt, że pływaliśmy po płytkiej wodzie gdzie sypało piachem a na łódce mieliśmy dodatkowo Humminbirda.

Jutro pływam tylko z moim echo to dam znać czy było OK

• Like 1

• 0

Ja zrobiłem wczoraj upgrade garmina echomap 92sv plus. Teraz w opcjach wyboru przetwornika mam ten uhd... Czy to oznacza że będzie on kompatybilny z moim telewizorkiem?

Ps nowy soft sprawdzę na wodzie może już jutro...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Na płytkiej wodzie każde ( w większości wypadków) echo wariuje - Lowrance - Simrad a nawet Helix. Takowe miałem  i na takowych zaobserwowałem dziwne zachowania natomiast w połączeniu z innymi zabawki na łodzi wychodzą kwiatki o których Leszku wspominałeś.

zgaduje że pływając samemu nie będzie się nic takiego działo , choć mogę się mylić :)

Pozdrawiam

Marcin

Andrzej - ja zrobiłem update do wersji 11.2 w piątek i jak w sobotę pływaliśmy po Wiśle to wariował boczny. Nie wiem czy to efekt updatu czy fakt, że pływaliśmy po płytkiej wodzie gdzie sypało piachem a na łódce mieliśmy dodatkowo Humminbirda.

• 0

Znaczy, co konkretnie- sygnał gubił?Obraaz do kitu? , ślady na ekranie od  przetwornika HB?

• 0

Znaczy, co konkretnie- sygnał gubił?Obraaz do kitu? , ślady na ekranie od  przetwornika HB?

1. Wariował zasięg - Mam 92sv z GT40 i dla 455kHz realny zasięg to ok 20-25m.  Wariował: czyli pokazywał max 3 m i pomimo trybu ręcznego sam zmieniał na auto i ograniczał widok do 2-3m. Na ekranie pojawiały się nowe linie rozgraniczające takie prostokąty

2. Po zejściu z płytkiej na głębszą wodę klasyczny pokazywał, że jest głęboko a boczny dalej pokazywał płytko

• 0

1. Wariował zasięg - Mam 92sv z GT40 i dla 455kHz realny zasięg to ok 20-25m.  Wariował: czyli pokazywał max 3 m i pomimo trybu ręcznego sam zmieniał na auto i ograniczał widok do 2-3m. Na ekranie pojawiały się nowe linie rozgraniczające takie prostokąty

2. Po zejściu z płytkiej na głębszą wodę klasyczny pokazywał, że jest głęboko a boczny dalej pokazywał płytko

Czarne prostokąty- to zmiany zasięgu si, 

Może to wpływ HB ,bo jeżeli oba robiły w 455khz to się gryzły- ale zazwyczaj widać wtedy jakieś zakłócenia na obrazie- paski, kropki, śnieżenie.

Update robiłeś przez Capitana czy kartę SD? bo koledzy w USA pisali, że różnie jest z wynikami update przez aplikację- choć nie ma na to reguły. 

• 0

Czarne prostokąty- to zmiany zasięgu si, 

Może to wpływ HB ,bo jeżeli oba robiły w 455khz to się gryzły- ale zazwyczaj widać wtedy jakieś zakłócenia na obrazie- paski, kropki, śnieżenie.

Update robiłeś przez Capitana czy kartę SD? bo koledzy w USA pisali, że różnie jest z wynikami update przez aplikację- choć nie ma na to reguły. 

Zawsze robię wszytsko przez Captaina ale tym razem jest jakoś dziwnie. Sonar pokazuje, ze się zaktualizował do 11.2 a aplikacja w telefonie, że dalej jest na 9.2

Zastanawiam się, czy nie puścić nowej aktualizacji

• 0

post-61668-0-99707200-1589483311_thumb.jpg

Cześć, posiadam przetwornik GT40, z wyjściem przewodu ja powyżej.

Jesienią zeszłego roku co jakiś czas zawieszała mi się echosonda. Myślałem, że to wina softu, lub problem z wtyczką, lub gniazdem w urządzeniu.

W tym roku z kolei, podczas pierwszego pływania praktycznie co chwilę miałem komunikat, że przetwornik jest odłączony. Najczęściej po chwili był ponownie wykrywany.

Okazało się, że jak ruszam kablem na wyjściu z przetwornika to niestety wtedy mam taki sam komunikat. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobny problem?

Nie wiem czy jest to wina rozszczelnienia tej "otuliny" przy wejściu, uszkodzony kabel? Po zablokowaniu przewodu rzepem przez kilka godzin było ok, przy szybszym płynięciu ponownie rozłączało.

Przetwornik dokręcam bezpośrednio do łódki. Użytkuję już ponad 2 lata, więc na gwarancję nie wyślę.

Może ktoś ma namiar na kogoś, kto tym się zajmuję w mazowieckim, lub podlaskim. 

• 0

Cześć

Na końcu przetwornika masz dwa gwintowane otwory . Ja przymocowałem tam za pomocą dwóch śrubek i nierdzewnej wyprofilowanej blaszki przewód i mam spokój , a nawet jak się uszkodzi , to mam zapas dobrego przewodu w stronę przetwornika. Moim zdaniem masz uszkodzony przewód . Musisz rozciąć kabel i go naprawić. Lutownica , albo zaciskarka i tulejki w dłoń i dasz radę. Powodzenia

• Like 1

• 0

attachicon.gif GT40.JPG

Cześć, posiadam przetwornik GT40, z wyjściem przewodu ja powyżej.

Jesienią zeszłego roku co jakiś czas zawieszała mi się echosonda. Myślałem, że to wina softu, lub problem z wtyczką, lub gniazdem w urządzeniu.

W tym roku z kolei, podczas pierwszego pływania praktycznie co chwilę miałem komunikat, że przetwornik jest odłączony. Najczęściej po chwili był ponownie wykrywany.

Okazało się, że jak ruszam kablem na wyjściu z przetwornika to niestety wtedy mam taki sam komunikat. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobny problem?

Nie wiem czy jest to wina rozszczelnienia tej "otuliny" przy wejściu, uszkodzony kabel? Po zablokowaniu przewodu rzepem przez kilka godzin było ok, przy szybszym płynięciu ponownie rozłączało.

Przetwornik dokręcam bezpośrednio do łódki. Użytkuję już ponad 2 lata, więc na gwarancję nie wyślę.

Może ktoś ma namiar na kogoś, kto tym się zajmuję w mazowieckim, lub podlaskim. 

miałem ten sam problem, ale po paru miesiącach po zakupie i wymienili bez problemu. Spróbuj skontaktować się z Garminem - może wymienią bezpłatnie

• Like 1

• 0

Dzwoniłem na infolinię Garmina, jedyne co proponują to płatną wymianę na nowy. 

Podobno nawet tego w żaden sposób nie naprawiają, z powodu kabli ekranowych... Takie info mam z infolinii.

Przyznam, że jestem w szoku, bo wychodzi, że taki przetwornik, który kosztuje w sumie nie mało jest jakby "jednorazowy".

Dostałem też info, że mogę spróbować u jakiegoś elektryka...