Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzwoniłem na infolinię Garmina, jedyne co proponują to płatną wymianę na nowy. 

Podobno nawet tego w żaden sposób nie naprawiają, z powodu kabli ekranowych... Takie info mam z infolinii.

Przyznam, że jestem w szoku, bo wychodzi, że taki przetwornik, który kosztuje w sumie nie mało jest jakby "jednorazowy".

Dostałem też info, że mogę spróbować u jakiegoś elektryka... 

Na stan mojej wiedzy, trzeba rozciąć przetwornik , skrócić kabel o uszkodzone miejsce i wlutować go do przetwornika, zalać żywicą. 

• 0

Zadzwoń do Germina i zapytaj ile kosztuje naprawa , nie ma to jak orginalne części . Puziniej jak kolega podpowiada zabezpiecz śróbkami żeby przewód nie miał możliwości się ponownie uszkodzić . Germin widać rzyczliwie podchodzi do wędkarzy , a to duży plus

• 0

Zadzwoń do Germina i zapytaj ile kosztuje naprawa , nie ma to jak orginalne części . Puziniej jak kolega podpowiada zabezpiecz śróbkami żeby przewód nie miał możliwości się ponownie uszkodzić . Germin widać rzyczliwie podchodzi do wędkarzy , a to duży plus

Paweł, doczytaj- sęk w tym, że Garmin nie proponuje nic innego jak tylko wymianę na nowy- oczywiście płatny.

• 0

Tak jak kalega wyżej pisze, chciałem go oddać Garminowi do naprawy, na mój koszt oczywiście, ale nie ma takiej opcji. Znacie kogoś, kto czymś takim się zajmuje? Sam nie chciałbym tam rąk pchać. Może spróbuję ten kabel unieruchomić w pozycji w jakiej będzie działał.

• 0

Paweł, doczytaj- sęk w tym, że Garmin nie proponuje nic innego jak tylko wymianę na nowy- oczywiście płatny.

:(   No to przestałem ich lubić  , bo przetworniki nie są tanie . Wynika z tego że  ,, serwisu brak  ,,  jeśli chodzi o   uszkodzenia  mechaniczne   :blink:   . Kuziwa  te rzeczy nie są tanie  , tak olać kupującego  

• 0

Pawlo... pewnych rzeczy że względów konstrukcyjnych się nienaprawia

Adam  jak zepsujesz przetwornik za 380 zł to boli  , ale jak zepsujesz za 1715 zł  to lepiej nie podchodzić do  Ciebie   ;)   mam rację  . Niestety  takich usterek  z kablami  , stykami  jest sporo ,   Sam w tej tematyce siedzisz i wiesz jak jest   :)  

• 0

W ogóle to przetworniki też mają czas życia, zimą  w USA wywiązała się dyskusja na temat jakości obrazu w zależności od wieku przetwornika- jakkolwiek to zabrzmi. Rozgłosu sprawie nadał J.Easton, który zawodowo robi mapy i pokazał jak różni się ten sam obraz z różnych przetworników tego samego typu. On używa do tego drona, trasy ma zaprogramowane, wiec raczej napłynął na obiekty pod tym samym kątem i z tej samej odległości. Nie chciał napisać o jaki ducer chodzi, na 90% to LSS2HD, który obecnie daje najlepszą jakość Lowrance w 800khz, bez sztuczek z wyświetlaczem, dane w pełni edytowalne, ale zasięg mniejszy czytelnego obrazowania. 

Porównanie mu wyszło tak:

https://www.facebook.com/131196870481/photos/a.131205115481/10157710888395482/?type=3&theater&ifg=1

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Tak jak kalega wyżej pisze, chciałem go oddać Garminowi do naprawy, na mój koszt oczywiście, ale nie ma takiej opcji. Znacie kogoś, kto czymś takim się zajmuje? Sam nie chciałbym tam rąk pchać. Może spróbuję ten kabel unieruchomić w pozycji w jakiej będzie działał.

Podałem Ci namiary wyżej. Naprawa tych przewodów nie jest taka prosta. Właśnie ze względu na delikatną folię z której jest ekran zrobiony, a jak się krótko urywa to już kaplica. O tyle wiem co mówię bo 2 sztuki popsułem

• 0

Podałem Ci namiary wyżej. Naprawa tych przewodów nie jest taka prosta. Właśnie ze względu na delikatną folię z której jest ekran zrobiony, a jak się krótko urywa to już kaplica. O tyle wiem co mówię bo 2 sztuki popsułem

Dzięki. Już napisałem na priv, czekam na odpowiedź.

Najbardziej irytuje to, że o ten przetwornik dbałem:) Dokręcany do łódki, nigdzie nie latał, za każdym razem odkręcany, w bezpiecznym miejscu w samochodzie w pokrowcu jeździł.

Kabel zawsze też tak spinałem, żeby nie był naprężony, ale też żeby nie było zbędnego luzu. 

Szkoda, bo w sumie po 2 latach zostajemy jako użytkownicy z niczym w przypadku awarii. Liczyłem tak jak wyżej wspomniano na to że może jak nie będzie opcji  naprawy, oddam ten wadliwy, a dopłacę niższą niż rynkowa kwotę do sprawnego.

Trudno.

Odnośnie propozycji z infolinii - 300 euro za nowy -  chyba wolę w takiej sytuacji zaryzykować, sprzedać echo bez przetwornika, dołożyć, kupić konkurencję w pełnym zestawie. Może podziała dłużej.

Edytowane przez leszczynski.bp

• 0

Odnośnie tego, że żaden serwis nie naprawia... 2, czy 3 lata nie powinny być czasem w którym przetwornik kończy żywot. Skoro wyjście przewodu z przetwornika jest tak zaprojektowane rozumiem, że wystarczy, że podłącze do echa i powinien bez problemu działać, jeżeli nie ma innych info w instrukcji. Nie ma mowy o żadnym mechanicznym uszkodzeniu w moim przypadku. Echosondy używałem max 20-25 razy w roku. Jest to ewidentnie wada konstrukcyjna, na szczęście garmina, na nieszczęście moje uwidoczniona po czasie gwarancji, a jak można się doczytać z komentarzy użytkowników, występująca często w okresie <2 lat od zakupu.

• 0

Na przestrzeni ostatnich trzech lat i użytkowania w tym okresie kilku echosond Garmin mogę na podstawie własnych doświadczeń stwierdzić że problem wtyczkowo-kablowy faktycznie trapi tą firmę...na szczęście w moim przypadku zawsze udawało się rozwiązać problem korzystając z gwarancji Garmin....

• 0

Czy spotkaliście może osłonę przeciwsłoneczną pasującą do 7 cali? Pomijając te w chorych pieniądzach.

Zrób sam z blachy aluminiowej+czarna farba, punkty mocowania to konoby mocujące do szczęki  i tyle. Blacha 1mm do wygięcia w warunkach domowych, nożyce do blachy, szlifierka kątowa i wiertarka to wszystko co trzeba. Szablon zrobisz tektury i sprawdzisz czy pasi- zanim pokroisz blachę. 

• 0

Czy z echoMAP daje się wyeksportować dane w formacie czytanym przez inne platformy (Humminbird, Lowrance...)? Zakładam, że map (QuickDraw) nie, ale chociaż waypointy... Niestety, mimo wielu zalet muszę zmienić echo - "gryzie mi się"z silnikami elektrycznymi. 

• 0

Czy z echoMAP daje się wyeksportować dane w formacie czytanym przez inne platformy (Humminbird, Lowrance...)? Zakładam, że map (QuickDraw) nie, ale chociaż waypointy... Niestety, mimo wielu zalet muszę zmienić echo - "gryzie mi się"z silnikami elektrycznymi. 

Zapisz wszystko co masz z QD jako .svy. Być może będę mógł pomóc. 

• Like 1

• 0

Z waypoint'ami nie będzie problemu - konwersję możesz wykonać np. przy pomocy programu GPSBabel (dla Humminbirda: eksportujesz z Garmina w formacie .gpx przy użyciu programu Garmin HomePort i konwertujesz na format .hwr używając GPSBabel, następnie na karcie SD umieszczasz w folderze nazwanym 'MATRIX' - to bardzo ważne, inaczej Humminbird ich nie zobaczy).

• Like 1

• 0

Czy macie problem z zakłóceniami odczytu z echa przy silnikach elektrycznych? Korzystam z 70dv. Do niedawna miałem Minkotę Maxxum 55lb, która przy większych głębokościach (powyżej 15 m.) "siała" mi w trollingu. Od razu powiem przetornik mocowany osobno (nie do silnika) i osobne zasilanie (robiłem testy z zapasowym aku. W końcówce zeszłego sezonu silnik spoczął na dnie jednego z jezior, teraz przymierzam się do zakupu substytutu. Skłaniam się ku MinnKota Traxxis 55lb.

Czy używa ktoś takiego zestawu: Traxxis 55 lb. + Garmin EchoMAP 70dv? Nie ma problemu zakłóceń?

Może komuś się przyda - ja swój problem zmarginalizowałem. Osobny akumulator z dodatkowym uziemieniem znacząco zmniejszył skalę problemu. Zazwyczaj pakuję na łódź zapasowy akumulator - świetnie nadaje się do podpięcia echa. Dodatkowo koniecznie trzeba poprowadzić odrębny przewód z minusa akumulatora (do którego podłączona jest sonda) do wody. Efekty wyraźne. 

• Like 2

• 0

Witam,

Poczytałem wątek, pooglądałem rady i jestem dalej w kropce. Chce kupi Strikera 7SV, ktory w standardzie ma przetwornik 52.

Weduje przewaznie na zbiorniku płytkim, głębokość nawet od 1,5m-5m, gdzie wiekszość to 2-3,5m.

Pytanie czy ten węższy przetwornik 52 w zupełności da rade na płytkim z ? czy może dopłacić i wymienić od razu na szerszą 40 ?