Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy ktoś może napisać o głównych różnicach między ECHOMAP 92SV plus a ECHOMAP Ultra 102sv, oczywiście prócz różnicy w przekątnej ekranu... No i czy do 102sv można zastosować przetwornik gt40 ? Bo zauważyłem, że ten GT54UHD-TM dołączany do 102ki ma tylko wąskie stożki...

Ultra ma dwa porty Network, wepniesz na raz dwa livescopy lub kombinacje ich. Prócz tego- raczej różnic nie ma. Gt40 oczywiscie w to wepniesz. Jak o niej myślisz na serio, to zaczekaj do końca lutego na Gt56, dokup Ykabel i zwykły 77/200 przetwornik Garmina. Zyskasz moc SI i jakość oraz szeroki stożek tradycyjego sonaru. 

• Like 1

• 0

Ultra ma dwa porty Network, wepniesz na raz dwa livescopy lub kombinacje ich. Prócz tego- raczej różnic nie ma. Gt40 oczywiscie w to wepniesz. Jak o niej myślisz na serio, to zaczekaj do końca lutego na Gt56, dokup Ykabel i zwykły 77/200 przetwornik Garmina. Zyskasz moc SI i jakość oraz szeroki stożek tradycyjego sonaru. 

Najbardziej zależy mi na: jednak trochę większym obrazie niż przy 9tce, tradycyjnym obrazowaniu w szerokim stożku i down imaging, bocznego praktycznie nie używam... ale jak ekran byłby większy to kto wie... No i oczywiście żeby to wszystko zmieściło się na jednym ekranie, takie jest założenie, bo 9ka zaczęła się robić trochę za mała... po co ten ykabel?

• 0

Najbardziej zależy mi na: jednak trochę większym obrazie niż przy 9tce, tradycyjnym obrazowaniu w szerokim stożku i down imaging, bocznego praktycznie nie używam... ale jak ekran byłby większy to kto wie... No i oczywiście żeby to wszystko zmieściło się na jednym ekranie, takie jest założenie, bo 9ka zaczęła się robić trochę za mała... po co ten ykabel?

To wtedy gt40 faktycznie styka, choć mhz daje różnicę w ostrości detali. 

Y kablem rozdzielsz sygnał i możesz wpiąć weń dwa ducery w menu systemowym przypisujesz które khz z czego chcesz wziąć. 

• Like 1

• 0

Ktoś napisze jak się ma Garmin GPSMAP 923xsv z przetwornikiem GT56UHD-TM do wyżej wymienionych UHD i ultra. Jak one się układają w kolejności od najlepszego nie patrząc na wielkość ekranu.

Niewiele osób ma taką kompletację, Ludzie z Fishtechu wrzucali film na fb ale z  gpsmap 8612 z tym ducerem, Jako osobne do nabycia GT56 niedostępne- koniec lutego maja niby się pojawić. Nawet w USA są problemy z dostępnością. Skutek Covida, niestety. 

Są materiały z USA pokazujące obrazowanie z gt56 na Ultrze . Tutaj czysto fizyczne wyjaśnienie sprawy może być wystarczające:

Echomap 92 - 800x 400pxl w 9 calach

Ultra 102/122  1280 x 800 w 10/12 calach

Gpsmap 923  1280x720  w 9 calach

Czyli mówiąc wprost- 923 ma największą gęstość pxl na cal ekranu= mniejsza ziarnistość obrazu, bo Garmin akurat w obrazowaniu sI to wygląda super ale tylko w najwyższej serii. Do tego sprawa jasności matrycy i samej jako takiej- echomap 92 nie jest tytanem  w słoneczne dni, nie wiem jak pozostałe. 

Co do samego GT56 to wygląda naprawdę dobrze produkcja obrazu z niego, ale wymaga dobrego ekranu. Dla echomapa 92 kupowanie GT56 jest moim zdaniem pozbawione sensu ekonomicznego, nie będzie jakości i koniec. 

• Like 2

• 0

zaczekaj do końca lutego na Gt56, dokup Ykabel i zwykły 77/200 przetwornik Garmina. Zyskasz moc SI i jakość oraz szeroki stożek tradycyjego sonaru.

Maciek, testowałeś takie rozwiązanie? Według mojego stanu wiedzy, nie da się wybrać w menu takiej kombinacji przetworników. Chyba że pójdzie jako dual beam + GT36 (o ile jest taka kombinacja w menu).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Maciek, testowałeś takie rozwiązanie? Według mojego stanu wiedzy, nie da się wybrać w menu takiej kombinacji przetworników. Chyba że pójdzie jako dual beam + GT36 (o ile jest taka kombinacja w menu).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie, bo gt56 to ducer -widmo. Ale pewnie masz rację, że dla 36tki tak można porobić- analogicznie jak dla 30tki, którą sam obrabiam i stąd asumpt do wniosku powyższego. 

• 0

Panowie z jakim najtańszym przetwornikiem będzie współpracowało echo 92sv plus...? W sensie jaki najsłabszy czyt. najtańszy można podłączyć... Może nie być side, down ,żeby był tradycyjny...

aha, czy jest jakiś przetwornik uhd z szerokim stożkiem, takim jak ma gt40?

Edytowane przez mancio

• 0

Panowie z jakim najtańszym przetwornikiem będzie współpracowało echo 92sv plus...? W sensie jaki najsłabszy czyt. najtańszy można podłączyć... Może nie być side, down ,żeby był tradycyjny...

aha, czy jest jakiś przetwornik uhd z szerokim stożkiem, takim jak ma gt40?

Garmin 77/200khz transducer. Dokładnie te same stożki co w GT40. Kwestia ilości pinów w kablu. 

• Like 1

• 0

Mam pytanie do zaznajomionych z echosondą otórz na rzece jest problem z ustawieniem echa. Normalnie np na auto pojawia się dużo szumu a gdy obniżyć czułość to echo nie pokazuje ryb zupełnie. Gdy wpływam w jakąś od one rzeki z leniwym nurtem na tych samych ustawieniach echo pięknie rysuje łuki.

Edytowane przez roberto7

• 0

Mam pytanie do zaznajomionych z echosondą otórz na rzece jest problem z ustawieniem echa. Normalnie np na auto pojawia się dużo szumu a gdy obniżyć czułość to echo nie pokazuje ryb zupełnie. Gdy wpływam w jakąś od one rzeki z leniwym nurtem na tych samych ustawieniach echo pięknie rysuje łuki.

Nie ma rady- trzeba zmieniać nastawy- tak jest we wszystkich echach. Tryb auto to domyślne ustawienia, na początek. Dobrać trzeba samemu optymalnie pod swoje warunki. 

• 0

Tyle że po przywróceniu do ust fabrycznych najlepiej obrazuje.Przy czystej wodzie np jesienią pokazuje ok ale latem unosi się w wodzie takie drobiny, męty i na płytkiej wodzie wojna mrówek na ekranie. Jak zjadę z czułością to nie widać ryb i wystarczy o kilka procent zmiana. Na wodzie bez nurtu jest perfekt.

• 0

Tyle że po przywróceniu do ust fabrycznych najlepiej obrazuje.Przy czystej wodzie np jesienią pokazuje ok ale latem unosi się w wodzie takie drobiny, męty i na płytkiej wodzie wojna mrówek na ekranie. Jak zjadę z czułością to nie widać ryb i wystarczy o kilka procent zmiana. Na wodzie bez nurtu jest perfekt.

• 0

Przejrzyj palety kolorów- niektóre są bardziej podatne na pokazywanie syfu niż inne. 

• 0

Hej

Czy ktoś posiada GPSMAP 8412 XSV, chciałbym podpytać o montaż przetworników i całej reszty na kajaku Hobie?

Przy takim zestawiku jaki akumulator kupić?, czy aktualnie można coś fajnego kupić w wersji litowo-jonowej?

Czy przetwornik GT54 jest wystarczający czy lepiej dokupić sobie GT60?

Dzięki za info

• 0

Hej

Czy ktoś posiada GPSMAP 8412 XSV, chciałbym podpytać o montaż przetworników i całej reszty na kajaku Hobie?

Przy takim zestawiku jaki akumulator kupić?, czy aktualnie można coś fajnego kupić w wersji litowo-jonowej?

Czy przetwornik GT54 jest wystarczający czy lepiej dokupić sobie GT60?

Dzięki za info

PS60 - to przetwornik live, do zabudowy w dnie łodzi, nie sądzę że o coś takiego ci chodzi. GT60- nie słyszałem. Natomiast obecnie top garminowskich ducerów to GT56, na blogu materiały mam z niego. Największa różnica vs gt54 to zasięg w mega khz, który jest bardzo dobry. W zależności od palety kolorów można uzyskać po 30m na stronę na dużych głębokościach - 15m i głębiej. Problemem jest obecnie dostępność tego sprzętu, ale nie tylko Garmin ma opóźnienia w dostawach. Co do konsumpcji prądu- sprawdź specyfikację, pomnóż x ilość godzin i dodaj 20% rezerwy taktycznej. Ja pływam na lifepo4, jak znajdziesz odpowiednią pojemność to bierz i używaj, do kwasów nie wrócisz. 

Ten człowiek ma kajak napakowany elektroniką- może wypatrzysz coś dla siebie- jeśli jeszcze nie widziałeś: Tommy blomander - YouTube

Edytowane przez Maciej_K