Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chodziło mi o przetwornik GT56UHD-TM którego nigdzie nie można kupić, natomiast jest dostępny GT54....., który podobno jest słabszy.

Za miesiąc pewnie już będzie, tak - jest dużo lepszy od gt54, zwłaszcza na głębszej wodzie i w mega hz- zasięg relatywnie bardzo wzrósł vs 54

• 0

Panowie plauję zmianę echa i mam problem który model wybrać a rozważam dwa,Echomap 102sv ultra lub Gpsmap 923xsv,przetwornik w pierwszym jak i drugim przypadku to miałby być Gt 56 UHD a w przyszłości chciałbym dołożyć lvs 32 .Obecnie posiadam Striker 7sv plus więc którego bym nie wybrał różnica będzie zauważalna.

Proszę o podpowiedź ,z góry dziękuje i pozdrawiam.

• 0

Tak wiem że to nowy produkt i trochę namieszał mi w głowie ,generalnie byłem zdecydowany na Echomap 102 sv ale troszkę poczytałem o tej GPSmap 923 i poza tym że ma fajny  wyświetlacz 1280 x 720 piks to druga rzecz która mnie skłania ku niej to jest możliwość udostępnienia widoku z echa na tablet lub smartfon ,co uważam że jest bardzo fajną opcją łowiąc we dwójkę na łodzi druga osoba może na bieżąco podglądać sobie obraz z echa, np.  przy łowieniu sumów z kwokiem rewelacja.

Natomiast jeżeli chodzi o Echomap  tutaj jak by nie było jest jednak o jeden cal większy wyświetlacz i rozdzielczość też fajna 1280 x 800 piks. niby jeden cal ale różnica jest zauważalna .

Jeżeli chodzi o drugi plus to opcja szybkiego montażu na łodzi ,choć nie wiem jak to wygląda w praktyce czy po jakimś czasie użytkowania nie ma problemu z tymi stykami, jeżeli ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat byłbym wdzięczny.

Do tego cena jednego i drugiego urządzenia praktycznie taka sama no i narobiło się :) .

• 0

Tak wiem że to nowy produkt i trochę namieszał mi w głowie ,generalnie byłem zdecydowany na Echomap 102 sv ale troszkę poczytałem o tej GPSmap 923 i poza tym że ma fajny  wyświetlacz 1280 x 720 piks to druga rzecz która mnie skłania ku niej to jest możliwość udostępnienia widoku z echa na tablet lub smartfon ,co uważam że jest bardzo fajną opcją łowiąc we dwójkę na łodzi druga osoba może na bieżąco podglądać sobie obraz z echa, np.  przy łowieniu sumów z kwokiem rewelacja.

Natomiast jeżeli chodzi o Echomap  tutaj jak by nie było jest jednak o jeden cal większy wyświetlacz i rozdzielczość też fajna 1280 x 800 piks. niby jeden cal ale różnica jest zauważalna .

Jeżeli chodzi o drugi plus to opcja szybkiego montażu na łodzi ,choć nie wiem jak to wygląda w praktyce czy po jakimś czasie użytkowania nie ma problemu z tymi stykami, jeżeli ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat byłbym wdzięczny.

Do tego cena jednego i drugiego urządzenia praktycznie taka sama no i narobiło się :) .

Nie wiem jak to będzie z wyświetlaczem w GPSmap 923 ale np. ja porównywałem jakość wyświetlania GPSmap 84xx z Echomap Ultra w pełnym słońcu i widoczność w GPSmap'ie była nieporównywalnie lepsza

Ja najprawdopodobniej będę kupował te 923 i zrobię materiał o nim na blogu z całą pewnością. Punkt odniesienia mam- bo echomap 92 uhd opływany, więc myślę że będzie to konstruktywne. 

Może będę miał na testach ultrę, więc też coś tam machnę. Oby do wiosny. 

• 0

no tak ale może w tym GPSMAP 923 jakość wyświetlania w słoneczny dzień będzie tez lepsza niż w Echomapie

Ale widzisz, że obydwa ekrany nie są ustawione tak samo? Echomapy w słońcu nie robią wow, daszek berleya jest tu przydatną sprawą. Natomiast cena- np ultry jak dla mnie jest nie do przyjęcia jak za taki ekran czy brak mirrora na androida. 

• 0

Mam pytanie odnośnie dziwnego moim zdaniem wskazania w Echomap 92sv chirp. Otóż płynąłem w odległości kilku metrów wzdłuż pali wbitych w dno będących częścią pewnej konstrukcji. Mijałem je po lewej stronie. Na obrazie ze skanu bocznego oprócz tego że rzeczywiście pojawiły się po lewej stronie ekranu, to dodatkowo echo pokazuje je z prawej strony. Widać, że z prawej strony sygnał jaki dają jest słabszy, ale jednak są. Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć?24b9719a25a7714b909c6f765c591d90.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Może transducer nie pracował w poziomie? Był na tyle pochylony, że obie strony zauważyły pale?

Przetwornik mam zamontowany na stałę w Riverfoxie 420, co raczej wyklucza przyczynę, którą sugerujesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Patrząc po falach łódka buja się na boki  wzdłuż  tej konstrukcji   i może  dla tego takie kwiatki pokazuje  , dobrze było by to powtórzyć przy flałcie  zwłaszcza że konstrukcje metalowe dobrze odbijają sonar 

Na moje to właśnie odbicie od stalowej konstrukcji. Widywałem w logach odbicie twardrgo brzegu w Si.......daleko na środku jeziora.