Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robiłem niedawno na fb porównanie przetworników i gt56 ma węższe wiązki skanujące=lepsza detalizacja na bocznym, wymaga jednak więcej niż 480 pxl w pionie, by ładnie te detale pokazać. Ja nie mam gt40by porównać z 56 1:1, ale nowsze jest zawsze lepsze i nie ma co ukrywać. 

Wszytko fajnie tylko weźcie pod uwagę że GT40 jest mocniejszy (1500 W) i ma szeroką wiązkę (77 kHZ) . Jak dla mnie jest to niezbędne w głębokim trollu. W sumie nie wiem dlaczego tylko Garmin w przeciwieństwie do innych producentów daje w standardzie przetwornik o tak wąskim widzeniu w 2D. 

Człowiek przepływa na wodzie 20-30 metrów i nie widzi ryb kilka metrów w bok od łodzi.

• 0

Wszytko fajnie tylko weźcie pod uwagę że GT40 jest mocniejszy (1500 W) i ma szeroką wiązkę (77 kHZ) . Jak dla mnie jest to niezbędne w głębokim trollu. W sumie nie wiem dlaczego tylko Garmin w przeciwieństwie do innych producentów daje w standardzie przetwornik o tak wąskim widzeniu w 2D. 

Człowiek przepływa na wodzie 20-30 metrów i nie widzi ryb kilka metrów w bok od łodzi.

Andrzej, czas szerokich wiązek w sonarze tradycyjnym minął, jedynie Navico trzyma sie uparcie 60 stopni w 83khz. Do szukania ryb szerzej masz sonar boczny, który powie ci jak daleko od łodzi jest ryba, z której strony. Głębokość także da się z grubsza określić.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Andrzej, czas szerokich wiązek w sonarze tradycyjnym minął, jedynie Navico trzyma sie uparcie 60 stopni w 83khz. Do szukania ryb szerzej masz sonar boczny, który powie ci jak daleko od łodzi jest ryba, z której strony. Głębokość także da się z grubsza określić.

Piszesz że minął a ja się z tym nie zgodzę, nie ma to jak banan na ekranie  :D 

A tak poważnie , przykłady pierwsze z brzegu wraz ze standardowymi przetwornikami: 

Lowrance HDS z Active Imaging 3 in 1 - 83/200

Humminbird Helix 7 Chirp  przetwornik XNT 9 HW SI  83/200 (75-155/130-250 kHz)

Solix 10   Przetwornik XM 14 HW MSI T50/83/200/455/800 kHz & 1.2 MHz

A nasz Garmin z GT56 co na to???

150-240 kHz.

I co? Minął czy nie minął?

Tylko Garmin w standardzie sprzedaje echo z przetwornikiem o tak małym kącie widzenia. Jak dla mnie to strzał w stopę bo czyż nie lepiej mieć wybór pomiędzy szerokim i wąskim niż pomiędzy wąskim a węższym?

• 0

Piszesz że minął a ja się z tym nie zgodzę, nie ma to jak banan na ekranie :D

A tak poważnie , przykłady pierwsze z brzegu wraz ze standardowymi przetwornikami:

Lowrance HDS z Active Imaging 3 in 1 - 83/200

Humminbird Helix 7 Chirp przetwornik XNT 9 HW SI 83/200 (75-155/130-250 kHz)

Solix 10 Przetwornik XM 14 HW MSI T50/83/200/455/800 kHz & 1.2 MHz

A nasz Garmin z GT56 co na to???

150-240 kHz.

I co? Minął czy nie minął?

Tylko Garmin w standardzie sprzedaje echo z przetwornikiem o tak małym kącie widzenia. Jak dla mnie to strzał w stopę bo czyż nie lepiej mieć wybór pomiędzy szerokim i wąskim niż pomiędzy wąskim a węższym?

Poczytaj specki przetworników dokładnie a nie wklejaj możliwości obsługi ech@ solix. Znajdź w stockowym MSI+ 50 i 83 khz- wyślę flaszkę. Serio.

Helix 7w tym modelu ma podstawowy przetwornik dwuzakresowy, natomiast przetworniki combo mega/MSI + mają inne khz i inne piezo elementy sonaru 2d. Airmar im to robi.

Odnośnie Navico - napisałem to samo.

Raymarine ma 20stopni w podstawowych modelach xdcr combo

Nie sądzisz chyba, że Garmin nie zna się na rzeczy w materii przetworników??

Ich ostatnie wypusty są na wąsko, gt40 wycofany z produkcji.

To co zostało szerokiego zasięgu w stocku na rynku to hook z Tripleshot , to shallow water przetwornik i nie ma co sie temu dziwić .

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Czyli sprzedawcy piszą bzdury w ofertach.

A Lowrance i ich popularny przetwornik Active 3 in 1?

Navico to właściciel  Lowrance , Simrad i kilka innych brandów mało znanych jeszcze. 

Bardzo często są umieszczane błędne opisy, bo kto ma czas, by zrobić to rzetelnie? ctrl+c, translator i jechane z koksem. Ja w tym nie mam interesu, by prostować takie niedoróbki zupełnie. Komu zależy- ten się przykłada do opisówki. Niedawno jeden fejsbukowicz przekonywał mnie zawzięcie, że striker ma ekran dotykowy, screeny załączał translacji......

• Like 1

• 0

Jak tylko LVS to dowolny, chociaż może by się przydałoa obsługa GT56.  Ale jak patrzysz na możliwość dzielenia ekranu, to zwróć uwagę, że jednak dwie ultry są sporo tańsze niż dwa gpsmapy.  8410 to się robi kosmos cenowy, a w LVS jak wieść gminna niesie za bardzo różnicy nie zobaczysz.

• 0

Kolega zabrał mnie na ryby z Panoptixem i ekranem 12’

Doszedł do wniosku że lepszym rozwiązaniem są dwie echomapy nawet uhd, na jednej obraz na żywo a na drugiej mapa, taniej i większy obraz.

Porównanie z tradycyjnym w Elite Ti 9’ ;)

post-53326-0-12115900-1665412621_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw
  • Like 1

• 0

Panowie podpowie ktoś dlaczego po aktualizacji GPSmap 723 xsv do Software Version 29.20 nie jest dostępna symulacja w trybie SideVu ,Tradycyjny ,ClearVu   pozostałe które są obsługiwane przez przetwornik lvs 32 są tak jak były przed aktualizacją .

Wyświetla się taki komunikat post-67061-0-89291500-1670754910_thumb.jpg dodam że kolejna aktualizacja nic nie zmienia .

Jeżeli ktoś może podpowiedzieć o co biega to będę wdzięczny .

• 0

Panowie podpowie ktoś dlaczego po aktualizacji GPSmap 723 xsv do Software Version 29.20 nie jest dostępna symulacja w trybie SideVu ,Tradycyjny ,ClearVu   pozostałe które są obsługiwane przez przetwornik lvs 32 są tak jak były przed aktualizacją .

Wyświetla się taki komunikat attachicon.gif VideoCapture_20221210-233238.jpg dodam że kolejna aktualizacja nic nie zmienia .

Jeżeli ktoś może podpowiedzieć o co biega to będę wdzięczny .

w paczce oprogramowania zabrakło plików symulacyjnych do sonaru tradycyjnego i trzeba je pobrać i aktualizując- wgrać do urządzenia. 

• 0

Nowe Echomapy UHD 2 '9 cali: 

Nowe Echomapy UHD2 od Garmina.
W maju odbyła się cicha premiera małych ekranów odświeżonej serii Echomap, obecnie pokazali 6, 7 i 9 cali UHD i okazuje się, że nowa 9tka zapowiada się bardzo dobrze- został rozwiązany największy problem tego rozmiaru w echomapach, czyli niska rozdzielczość. Było 800na 400(480), będzie 1024x600 czyli jest progres. Kolejna ciekawostka to komunikacja bezprzewodowa pomiędzy ekranami UHD2 z przesyłaniem obrazu sonarowego( bez livescope). Procesor ma mieć zwiększoną wydajność.
Ciekawe, czy Ultry będą też odświeżone. Obecne wyprzedaże na zachodzie i północy sugerują, że tak będzie. A tutaj link do produktu. https://www.garmin.com/pl-PL/p/796274/pn/010-02687-00
Edytowane przez Maciej_K

• 0

Nowe Echomapy UHD 2 '9 cali: 

Nowe Echomapy UHD2 od Garmina.
W maju odbyła się cicha premiera małych ekranów odświeżonej serii Echomap, obecnie pokazali 6, 7 i 9 cali UHD i okazuje się, że nowa 9tka zapowiada się bardzo dobrze- został rozwiązany największy problem tego rozmiaru w echomapach, czyli niska rozdzielczość. Było 800na 400(480), będzie 1024x600 czyli jest progres. Kolejna ciekawostka to komunikacja bezprzewodowa pomiędzy ekranami UHD2 z przesyłaniem obrazu sonarowego( bez livescope). Procesor ma mieć zwiększoną wydajność.
Ciekawe, czy Ultry będą też odświeżone. Obecne wyprzedaże na zachodzie i północy sugerują, że tak będzie. A tutaj link do produktu. https://www.garmin.com/pl-PL/p/796274/pn/010-02687-00

Czas odświeżyć mojego plusa. Czy przetwornik GT-40 da się podpiąć ?