Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W otrzymanym Echomap Ultra 102sv mam wersję oprogramowania 24.20 . Czy to jest najnowsze oprogramowanie czy trzeba jakiejś aktualizacji? Patrzyłem na stronie Garmina ale jakoś na razie błądzę jak dziecko we mgle.

Albo pobierz na kartę SD

https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4749

• 0

Witam, problem z Garminem 92SV a mianowicie napięcie na akumulatorze 12,95V, kolejny pomiar na czerwonej wtyczce (4PIN) napięcie również o wartości 12,95V a mierząc napięcie w ostatnich dwóch pinach po prawej stronie uchwytu pałąkowego (tam gdzie przypinamy ekran) wartość wskazuje 7,55-8,20V i ekran po wciśnięciu przycisku uruchamiania nie reaguje, wiadomo za niskie napięcie, co może być tego przyczyną i jak to rozwiązać? 

• 0

Witam, problem z Garminem 92SV a mianowicie napięcie na akumulatorze 12,95V, kolejny pomiar na czerwonej wtyczce (4PIN) napięcie również o wartości 12,95V a mierząc napięcie w ostatnich dwóch pinach po prawej stronie uchwytu pałąkowego (tam gdzie przypinamy ekran) wartość wskazuje 7,55-8,20V i ekran po wciśnięciu przycisku uruchamiania nie reaguje, wiadomo za niskie napięcie, co może być tego przyczyną i jak to rozwiązać? 

jest jakieś zwarcie, trzeba spróbować innego kabla a jeśli to ekran wpinany w uchwyt z kablami-to przez inny uchwyt trzeba próbować. 

• 0

Mam pytanie czy podpinał ktoś do GPSMAP monitor po HDMI  >? ? Da się to podpiąć  ? i monitor bedzie wyświetlał obraz z echo . . ?  Widziałem gdzieś w US monitor ip 67 albo 68  do podpięcia pod echo .  Lecz czy ktoś podpinał to pod zwykły monitor i czy to będzie działało  ?

Edytowane przez KsZegoSZ

• 0

Mam pytanie czy podpinał ktoś do GPSMAP monitor po HDMI  >? ? Da się to podpiąć  ? i monitor bedzie wyświetlał obraz z echo . . ?  Widziałem gdzieś w US monitor ip 67 albo 68  do podpięcia pod echo .  Lecz czy ktoś podpinał to pod zwykły monitor i czy to będzie działało  

podpinałem do tego różne urządzenia z hdmi interfejsem i działały. 

• 0

A jak podepne  monitror z dotykiem  . . .? zadziała ?

Nie w sensie sterowania. 

Jak chcesz sobie sklonować na jakiś multipleks- to szukaj przemysłowych tabletów /monitorów androidowych i wtedy poprzez aplikację Active Captain i  Helm czyli podgląd- będziesz sterował. Natomiast dla live niekoniecznie polecam takie rozwiązanie- zawsze jest mniejsze lub większe lagowanie. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Nie w sensie sterowania. 

Jak chcesz sobie sklonować na jakiś multipleks- to szukaj przemysłowych tabletów /monitorów androidowych i wtedy poprzez aplikację Active Captain i  Helm czyli podgląd- będziesz sterował. Natomiast dla live niekoniecznie polecam takie rozwiązanie- zawsze jest mniejsze lub większe lagowanie. 

Ok czyli dla live podpinam monitor pod hdmi i wszystko bedzie smigac .. u mnie w laboratorium chlopaki powiedzieli ze przygotuja mi cos takiego w wersji ip67 ;-) 

Chodzi mi o to ze kolo konsoli bedzie  8412 xsv a na dziobie bedzie 7408xsv wiec troche maly ekran stojac i lowiac z live  ... wiec podepne monitor i bedzie działac  :D 22" przesada troche ale jak przyjedzie lodka  to wytne karton z wymiarami i dobiore wielkosc monitora. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005008341103734.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.78e86cb9bEzmQg&algo_pvid=54aec0a2-c43d-48df-be40-d7d900dd94b7&algo_exp_id=54aec0a2-c43d-48df-be40-d7d900dd94b7-0&pdp_ext_f=%7B"order"%3A"31"%2C"eval"%3A"1"%7D&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21974.01%21973.19%21%21%21234.60%21234.40%21%402103892f17377068136458190e69ab%2112000044665015227%21sea%21PL%21134718587%21X&curPageLogUid=Sy6RNgQHoz4g&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Edytowane przez KsZegoSZ

• 0
  • 0

Wrzucę swoje 3gr. Interfejsu dotykowego nie podepniesz w żaden sposób , jest on na jednej taśmie razem z ekranem. Aby działał dotyk z ekranu (hdmi) musisz dodatkowo podpiąć interfejs dotyku po (usb  lub dawniej po ps2). Sprawa była by prostsza gdyby komunikacja mogła odbywać się po USB-C (obraz plus interfersj) aczkolwiek producenci dawkują nam nowości bo co roku musi być nowy model a studnia z pomysłami nie może wyschnąć tak szybko. Ja nadal mam nadzieję że uda mi się ogarnąć temat na wrzucenie obrazu na iPada ale to nie w tym temacie :D

(

lub https://www.accuphy.com/ Edytowane przez BartiX_77

• 0

Jeśli chodzi o ścisłość- technologia na to pozwala, wystarczy kupić do garmina interfejs GRID i jest wygodne sterowanie funkcjami w dowolnym miejscu na łodzi, bez kontaktu z erkanem-matką.  Pytanie o zasadność takich perypetii. Mnie zdarzyło się pływać z 52 calami- ale na nosie, na potrzeby ćwiczeń poszukiwawczo-ratowniczych z ratownikami wodnymi. Nie polecam tej drogi, potężny ból głowy gwarantowany. Za duże, za blisko. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Jeśli chodzi o ścisłość- technologia na to pozwala, wystarczy kupić do garmina interfejs GRID i jest wygodne sterowanie funkcjami w dowolnym miejscu na łodzi, bez kontaktu z erkanem-matką.  Pytanie o zasadność takich perypetii. Mnie zdarzyło się pływać z 52 calami- ale na nosie, na potrzeby ćwiczeń poszukiwawczo-ratowniczych z ratownikami wodnymi. Nie polecam tej drogi, potężny ból głowy gwarantowany. Za duże, za blisko. 

ALe 52" to ja w domu mam :D a nie na lodzi.  Mi chodzi o t o jak stoisz  na lodzi to mając 9"  zamontowane na pokładzie słabo widać - wstawiając jakiś monitor z odpowiednim IP  ( 15-18") będzie dużo lepszy komfort łowienia .

• 0

ALe 52" to ja w domu mam :D a nie na lodzi.  Mi chodzi o t o jak stoisz  na lodzi to mając 9"  zamontowane na pokładzie słabo widać - wstawiając jakiś monitor z odpowiednim IP  ( 15-18") będzie dużo lepszy komfort łowienia .

Kolego czy teraz piszesz o echomapach czy gpsmapach- bo zamieszanie się robi. 

z 9tki echomapa=brak transmisji obrazu na zewnętrzne monitory

z 9tki gpsmap- tylko poprzez aplikację active Captain i narzędzie Helm. 

Tu więcej nie wymyślę. 

• 0

Kolego czy teraz piszesz o echomapach czy gpsmapach- bo zamieszanie się robi. 

z 9tki echomapa=brak transmisji obrazu na zewnętrzne monitory

z 9tki gpsmap- tylko poprzez aplikację active Captain i narzędzie Helm. 

Tu więcej nie wymyślę. 

Sorki mowa o GPSMAP ... i mam 8" a nie 9" .  7408xsv mial byc na przod. 

Ale zaczekaj . . uściślając jeśli nie chce sterowania na  monitorze zewnętrznym to podpinam tylko monitor bez dotyku i wszystko działa .?  ( po HDMI.?)

Jeśli chce sterowanie na  monitorze to monitor musi byc dotykowy z androidem bądź innym systemem pozwalającym na instalacje Active Captain i poprzez HELM  bedzie działało .

Czy zabezpieczacie ekran dodatkowo chodzi mi o folie/szklo do 8412xsv i 7408xsv ktos cos kupił gdzies i ma do polecenia ?

Edytowane przez KsZegoSZ

• 0

Cześć, przychodzę z takim oto zapytaniem. Echomap podłączony do GLS-a 10 i LVS34 i wszystko ok, ale chciałbym na dziobie mieć drugi ekran. Jednakże coś mniejszego typu 6-7" do podglądu z przetwornika.

Czy switch oraz dodatkowy przewód Ethernet rozwiąże problem? Czyli 34 -> GLS -> przewód Ethernet-> switch -> 2x ethernet do echomap i drugi echomap / gpsmap.

Czy raczej nie tędy droga?

• 0

Cześć, przychodzę z takim oto zapytaniem. Echomap podłączony do GLS-a 10 i LVS34 i wszystko ok, ale chciałbym na dziobie mieć drugi ekran. Jednakże coś mniejszego typu 6-7" do podglądu z przetwornika.

Czy switch oraz dodatkowy przewód Ethernet rozwiąże problem? Czyli 34 -> GLS -> przewód Ethernet-> switch -> 2x ethernet do echomap i drugi echomap / gpsmap.

Czy raczej nie tędy droga?

Tak, switch 12v i rj45 pozwala to połączyć. Dotyczy to tylko urządzeń danej serii- echomap + echomap/ gpsmap+gpsmap. 

• 0

Tak, switch 12v i rj45 pozwala to połączyć. Dotyczy to tylko urządzeń danej serii- echomap + echomap/ gpsmap+gpsmap.

Dzięki za odpowiedź. Kolega jeszcze podpowiedział, że dwa echomapy mogą być połączone przez WiFi. Ten z GLS-a jest tzw hotspotem a drugi w trybie "klienta". Jest to możliwe?

• 0

Dzięki za odpowiedź. Kolega jeszcze podpowiedział, że dwa echomapy mogą być połączone przez WiFi. Ten z GLS-a jest tzw hotspotem a drugi w trybie "klienta". Jest to możliwe?

UHD2 - tak, transmisja obrazu z przetwornika pawężowego- pokazałem to w materiale sprzed dwóch lat prawie- właśnie o serii UHD2 - 9tkę pokazałem na kanale u siebie.