Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Jak pytanko, może dziwne, ale dla mnie ważne...

GPSMAP 8410XSV

Do nie podpięty jest dziobowy FORCE PRO i panoptix.

Force Pro ma wbudowany przetwornik GT56.

Czy jest jakaś szansa , żeby do plotera podpiąć jeszcze jeden taki przetwornik i w razie potrzeby wybierać odpowiedni ???

Jak podniosę dziobówkę, żeby się szybciej przemieścić to brak przetwornika, który pokazuje głębokość...

• 0

GPSmap ma swój wątek. 

A nie ma w Garminie kabla Y, który pozwala dodać przetwornik pawężowy do obwodu sonarowego z innym przetwornikiem pawężowym? Kiedyś było tak, że dla modułu sonarowego GSD25 był przewidziany GT30/34 + GT15. 

W tą stronę bym szedł, bo nie wiem czy powyższy moduł sonarowy pozwoli funkcjonalnie obsłużyć drugi taki sam przsetwornik GT56.

• 0

Takiego kabla Y raczej nie ma. Jeszcze wczoraj dzwoniłem do autoryzowanego i nie słyszał o takim...

Ale jako, że mam gniazdo 8-pin to pomyślałem o takowym przetworniku. Poniżej jakie znalazłem na 8 pinów:

GT 15M-TM

GT 22HW-TM

GT 24UHD-TM

Czy sparują się z GPSMAP. 

Może lepiej pójść w tą stronę...

Mam GT56 na sprzedaż roczne, to na GT24 bym akurat miał. Tylko czy będzie kompatybilny z ploterem

UHD

• 0

Takiego kabla Y raczej nie ma. Jeszcze wczoraj dzwoniłem do autoryzowanego i nie słyszał o takim...

Ale jako, że mam gniazdo 8-pin to pomyślałem o takowym przetworniku. Poniżej jakie znalazłem na 8 pinów:

GT 15M-TM

GT 22HW-TM

GT 24UHD-TM

Czy sparują się z GPSMAP. 

Może lepiej pójść w tą stronę...

Mam GT56 na sprzedaż roczne, to na GT24 bym akurat miał. Tylko czy będzie kompatybilny z ploterem

UHD

W sumie sam sobie odpowiedziałeś- podepnij 8pinowca do niebieskiego gniazda a potem trzeba będzie pewnie wybrać go z listy przetworników i przełączać na gt56

• Like 1

• 0

Pytanie do użytkowników ultry.

Jak często wypinacie ekran od uchwytu? Obawiać się częstego odpinania z obawy o małe piny? Czy można spać spokojnie?

najlepiej nie wypinać, jeśli już to zaślepiać gumowymi nakładkami, widywałem mocno zaśniedziałe piny, które na mokro-w prądzie potrafły się utlenić i złamać. 

• 0

No to muszę zmienić projekt. Chciałem zrobić mobilny zestaw. Skrzynia z: akumulatorem, gls10, lvs34, gt54 i podłączonym uchwytem od plotera. Sam ekran oddzielnie w innej skrzyneczce. Wyciągam uchwyt na skrzynkę, przykręcam do kulki RAM. Dopinam ekran. Gt54 na rufę a lvs34 przykręcam do sztycy i do wody. Jeżeli należy ograniczyć odpinanie ekranu , to muszę przemyśleć i dać większą skrzynkę, żeby zmieścił się jeszcze ekran z podpiętym uchwytem.

• 0

Ja mam tak zrobioną Echomap Ultra w BigCover.

Aku + gls10 jest w skrzynce. Na górną pokrywę skrzynki przykręciłem uchwyt do Echomapy i tam ekran na stałe.

GT56 mam z echo połączony na stałe, montuje go na rufie lekko pod łodzią na oryginalnym uchwycie Garmina tylko zamiast śruby mam takie pokrętło jak do siodełka przy rowerze i mogę to szybko przykręcić/odkręcić. Jak odkręcam to zwijam kabel, przetwornik w cover i w boczną siatkę covera. No i zgodnie z radą Macka przetwornik montuje tyłem do przodu a w ustawieniach zamienisz stronę prawa z lewą. Wtedy silnik nie zasłania jednej strony.

LVS34 mam też na stałe przypięty do echo tylko przykręca do sztycy od Krzyśka oryginalnym pokrętłem z Garmina. Jak odkręcam tak samo w plastikowy cover z allegro i do drugiej bocznej siatki w BigCover.

Wtedy nie rozłączasz nic z elektroniki tylko same przetworniki do rufy i sztycy. Cały zestaw jest w Cover i jest w pełni mobilny.

• 0

Pytanie do użytkowników ultry.

Jak często wypinacie ekran od uchwytu? Obawiać się częstego odpinania z obawy o małe piny? Czy można spać spokojnie?

Wypinaj śmiało.

Ja wziąłem ultrę tylko dlatego , że ma wypinane ekrany bo zazwyczaj zostawiam łódkę na wodzie .

Mam średnią grubo ponad 100 wypadów w roku gdzie ultra zdejmuję dwa razy na dobę . Ekrany kupiłem na początku 2022 zatem możesz sobie policzyć ile razy to zrobiłem ;)

• 0

Wypinaj śmiało.

Ja wziąłem ultrę tylko dlatego , że ma wypinane ekrany bo zazwyczaj zostawiam łódkę na wodzie .

Mam średnią grubo ponad 100 wypadów w roku gdzie ultra zdejmuję dwa razy na dobę . Ekrany kupiłem na początku 2022 zatem możesz sobie policzyć ile razy to zrobiłem ;)

Dokładnie, mam tak samo. Dlatego wybrałem ultre. Wystarczy pamiętać o gumkach :)

• 0

fajna by była gdyby nie cena  :rolleyes:  :D  :D

Wczoraj pokazałem niemieckie testy u siebie na fp.

Simradem  NSX UItravide bawiłem się kilka razy i powiem tyle,

że niezbyt sprawdza sie do Live czy do sonaru bocznego- w widoku pełnoekranowym. Obrazowanie jest zdeformowane i trzeba tworzyć kombinacje widoków, by zmienić proporcje na bardziej kwadratowe, że tak napiszę.

Edytowane przez Sonary i mapy