Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Własnie gdyby ktoś wiedział ,że nie ma różnic to nowemu nabywcy dałbym nietknięty zestaw 7sv.

A tak to przetwornik będzie kilka godzin używany :)))

Kolego Godski napisałem do ciebie pw gdybyś był łaskawy zerknąć :)

Chyba,że w imię nauki i kolegów po kiju mógłbym przeprowadzić eksperymenty :))

Edytowane przez sero1975

• 0

Dobry wieczór .

Dwa szybkie pytania znad wody :

Czy uruchamiając funkcje tworzenia mapy po przełączeniu na sonar mapa dalej się ,, rysuje " ?

Jak usunąć ,, ślady " z wyrysowanej mapy ?

Ps nie mam kompa jestem nad woda dlatego proszę o wyrozumiałość :)

• 0

Dobry wieczór .

Dwa szybkie pytania znad wody :

Czy uruchamiając funkcje tworzenia mapy po przełączeniu na sonar mapa dalej się ,, rysuje " ?

Jak usunąć ,, ślady " z wyrysowanej mapy ?

Ps nie mam kompa jestem nad woda dlatego proszę o wyrozumiałość :)

Rysuje.

Jakie ślady? Ślad łódki?

• 0

Ważne dla mnie jest tez czy płynąc na miejscówkę i spływając z prądem mając w opcjach zaznaczone ,, rysuj mapę '' cy jakiś w tym stylu komunikat przełączając na sonar mapa dalej jest wyrysowywana ? Jeśli tak to było by fajnie i mam nadzieje ze tak jest ...

• 0

W ostatnich dniach miałem możliwość popływania z 70dv. Najczęściej pływam po płytkich wodach 1-6 metrów. Pomimo wcześniejszego skonfigurowania QuickDraw system kolorował wszystkich głębokości w ten sam sposób. Jedynie jak wariował na płytkiej wodzie, pokazując bzdurne głębokości przestawiał kolor na inny, zdefiniowany dla dużych głębokości. Coś robię nie tak? Miał ktoś podobny kłopot?

Michał

Chyba znalazłem przyczynę. Prezentacja kolorami różnych głębokości nie działa u mnie w trybie uruchomionego zapisu (tworzenia map). Jak wyłączę zapis (rejestrację) kolory powracają. Też tak macie?

• 0

Chyba znalazłem przyczynę. Prezentacja kolorami różnych głębokości nie działa u mnie w trybie uruchomionego zapisu (tworzenia map). Jak wyłączę zapis (rejestrację) kolory powracają. Też tak macie?

Tak. Jak jest włączony tryb tworzenia map kolor całej mapy jest taki sam... Co do tworzenia map najlepiej jest pływać po akwenie od brzegu " na głąb" i odwrotnie. Gdy płyniemy tylko wzdłuż  brzegu linie głębokości "rysowane" są w "poprzek". Najlepiej jest poświęcić jakiś czas tylko na tworzenie mapy bez łowienia...

• 0

Zauważyłem, że na większych głębokościach, tzn. powyżej 5 metrów dokładność odczytu dna dramatycznie maleje, gdy używam silnika. Mam Echomap 70DV z GT20 i silnik Minn Kota Maxxum 55 lb. Od 15 metrów echo potrafi wręcz zgubić dno. Wyłączenie silnika przywraca precyzję odwzorowania. Podobnie włączenie jego maksymalnej mocy. Podejrzewam, że może to być wpływ maksimizera. Czy korzysta ktoś z Was z podobnej kombinacji i ma jakieś obserwacje? A jeszcze lepiej pomysł jak temu zaradzić. Poniżej zdjęcie prezentujące efekt włączenia silnika.

post-45636-0-64132700-1495345504_thumb.jpg

• 0

A masz podpięte echo pod ten sam aku co silnik czy oddzielnie?

Zapomniałem dopisać - też na to wpadłem. Osobne akumulatory. Fakt, że obydwa to 110 Ah zlokalizowane w tej samej bakiście, więc fragmentem przewody idą obok siebie. Może lepsza izolacja przewodów... ?

• 0

Z zakloceniami walczę dwa sezony... przeniesienie przetworników na burtę trochę poprawilo sytuacje . Ale zaś falowanie wody daje o sobie znac... będę jeszcze próbował mocować przetworniki z tyłu na pawezy ale na jakimś wysięgniku aby były schowane pod detka

Edytowane przez siarq

• 0

Silnik sieje, maxymizer być może sieje. Gdzie masz zamocowany przetwornik? Masz możliwość przeniesienia go na np. burtę?

Przetwornik jest zamocowany na rufie, tuż obok silnika. Spróbuję przenieść. Czy może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł łatwiejszy do wdrożenia?