Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Siemanko kolega Andrzej był już na wodzie z nowym softem w echu czy jeszcze nie ..jak tak to napisz prosze czy są jakieś róznice w obrazowaniu DI ,,pozdrawiam .

Nie byłem. Dopiero pewnie w Szwecji za tydzień.

Nie sadzę abym zauważył różnice w obrazowaniu. Musiałbym mieć dwa echa obok siebie w tym samym czasie. 

• 0

Jak wypływam z mariny przez zarośnięty por to mam sieczkę, Dopóki nie wyjdę na rzekę. Możesz spróbować ustawić stożek o mniejszej szerokości (200khz), ale jak bardzo mocno zarośnięte, to opływaj na jesieni. Na pocieszenie - Lowrance też tak ma, przynajmniej te modele co miałem. 

• 0

Aha... jestem w takim razie spokojniejszy , choć w Humminbirdzie nie miałem tego problemu i jedyne co, to czasem zawieszał się przy ogromnej ilości drobnicy...

I jeszcze jedno, macie jakieś doświadczenia co do kolorów ekranu, czy przy którymś są lepsze odczyty czy wsio radno?

I jeszcze coś takiego jak "szum powierzchni wody" (nie pamiętam dokładnie), po co to w ogóle?

• 0

Aha... jestem w takim razie spokojniejszy , choć w Humminbirdzie nie miałem tego problemu i jedyne co, to czasem zawieszał się przy ogromnej ilości drobnicy...

I jeszcze jedno, macie jakieś doświadczenia co do kolorów ekranu, czy przy którymś są lepsze odczyty czy wsio radno?

I jeszcze coś takiego jak "szum powierzchni wody" (nie pamiętam dokładnie), po co to w ogóle?

To nie tak, że echo klęka, ale zafałszowana jest głębokość.

Odnośnie odczytów to w domu w sofcie x czy y najwyraźniej widzę w skali szarości. Na wodzie to też zależy od warunków oświetlenia.Także nie ma reguł na to.

• 0

Garmin ma z tym problem nawet w przejrzystej wodzie, bez zielska. Opisywałem to wcześniej. Poniżej 2 metrów loteria - zadziała albo nie. Poprzednio miałem Lowrance'a - efekt ten sam. Nie znalazłem rozwiązania. 

Dziwne, bo pływałem po wodzie metrowej i bez problemów.

• 0

oo..na "miękkim" nie sprawdzałem. Dzięki

Może ktoś z szanownych kolegów podpowiedziałby jak odtworzyć zapisany obraz sonaru, bo ni cholery nie mogę tego zrobić. Jak już wchodzę w dany plik ( w demo oczywiście) to pojawia mi się tylko edytuj lub usuń i to wszystko.. :huh:

podpowiedziałby ktoś..?

• 0

Pytanko TVG macie właczone na wodzie od 1 do 9 m czy tą funkcje właczac dopiero na dużej głebokosci, poza tym czy właczacie filtr zakłócen, echo  garmin 91 sv  poza tym jak rozpoznajecie na tradycyjnym sonarze czy dno jest twarde czy miekkie  ..

• 0

Witam Kolegów i Koleżanki.

Kupiłem echosonde Garmina echomap73sv jest to wersja na rynek Amerynański, mam problem z opanowaniem funkcji tego urządzenia instruckja jest bardzo nie jasna. W związku z tym czy jest osoba, która byłaby mi w stanie pomóc? Chodzi mi głównie o funkcje tworzenia map oraz zapisywania na nich miejsc.

Pozdrawiam, Maciek.

• 0

Witam Kolegów i Koleżanki.

Kupiłem echosonde Garmina echomap73sv jest to wersja na rynek Amerynański, mam problem z opanowaniem funkcji tego urządzenia instruckja jest bardzo nie jasna. W związku z tym czy jest osoba, która byłaby mi w stanie pomóc? Chodzi mi głównie o funkcje tworzenia map oraz zapisywania na nich miejsc.

Pozdrawiam, Maciek.

Wchodzisz w "mapa nawigacyjna", wciskasz "menu" potem "Quickdraw" i "uruchom zapis". Pływasz, a mapa się robi...

Jeśli chcesz zaznaczyć punkt po prostu wciskasz przycisk "mark". W ten sposób tworzysz waypointa, którego możesz edytować i opisać.

• Like 1

• 0

(...) Jeśli chcesz zaznaczyć punkt po prostu wciskasz przycisk "mark". W ten sposób tworzysz waypointa, którego możesz edytować i opisać.

A jak sobie radzicie z opisywanie Waypointów? Garmin nie pozwala chyba stworzyć dwóch punktów o tej samej nazwie. Na kilku jeziorach mam pooznaczane górki. Zabawa z kolejnymi numerami, które się nie powtarzają) jest kłopotliwa. Macie jakiś patent na to? Pod tym względem Lowrance był bardziej elastyczny.