dziubas123 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-abo np. od 998 jest sporo tańsza jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) GT40 ma zintegrowany przetwornik 2D, GT30 to samo CV/SV, trzeba dokupić mały przetwornik do zwykłego sonaru, np. Garmin Dual Beam. Ma to swoje zalety. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 GT40 ma zintegrowany przetwornik 2D, GT30 to samo CV/SV, trzeba dokupić mały przetwornik do zwykłego sonaru, np. Garmin Dual Beam. Ma to swoje zalety.A możesz trochę rozwinąć? W szczególności te zalety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radekc1991 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 A czym się różni GT-40 a CV-40 ?Chcialem GT ale powiedziano ze.juz niedostepny i dostalem CV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) A czym się różni GT-40 a CV-40?Chcialem GT ale powiedziano ze.juz niedostepny i dostalem CV Poczytaj ten temat od 8 strony: http://jerkbait.pl/topic/83605-jak-dzia%C5%82a-echosonda-obrazowanie-si-di-2d-wydzielone-z-w%C4%85tk%C3%B3w-echosondy-garmin-echomap-71729192-sv-i-echosonda-garmin-striker%E2%84%A2/page-8 Edytowane 1 Lipca 2017 przez Raven 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 A możesz trochę rozwinąć? W szczególności te zalety... Przetwornik SV stawia spory opór w wodzie i hamuje łódkę, poza tym przy większych prędkościach może mocno chlapać. Mając dwa, możesz zamontować mały normalnie, duży SV/DV powyżej dna. Jak pływasz w ślizgu, to przetwornik SV/DV wychodzi z wody, nie chlapie i nie stawia oporu. Przy dużych prędkościach i tak nie działa. Zwalniasz - łódka opada, przetwornik idzie pod wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Na chlapania dorobiłem coś takiego. Garmin spray shield. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) wgrałem najnowszą wersję 4.10 do echomap 70sv, zmiany: - w zakładce mapy pojawiła się mapa wędkarska - dokładnie taka sama jak nawigacyjna - nie zauważyłem żadnej różnicy - głośniej słychać "pingowanie"- poprawiła się jakość wyświetlania - klasyczny i DI, brak zmiany w bocznym sonarze - sprawdzone na tych samych ustawieniach na tym samym zbiorniku dzień po dniu. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Mateos_74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 @pingvinas też mam i rzeczywiście bardzo pomaga na chlapanie, ale oporów przetwornika nie wyeliminuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 A do GT52 można podpiąć Dual Beam jak by odpiął jeden kabel?Bo rozumiem tak ze jeden kabel idzie od zwykłego przetwornika a drugi od SV/DV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Tak, masz wtedy dwa kable. Nie sprawdzałem czy tak się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kapitan Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Na chlapania dorobiłem coś takiego. Garmin spray shield.Tak się składa, że po niedzieli otrzymam Garmin EchoMap Chirp 72 sv z przetwornikiem GT40TM i czeka mnie montaż na łodzi. Łódka jest długości 4,3 i szerokości 2 m. Silnik Honda 35 KM. Jak prawidłowo zamontować przetwornik, żeby echo jak najwięcej dało z siebie? Nie mam zielonego pojęcia, bo do tej pory używałem małą łódź z silnikiem elektrycznym i echo Lowrance Mark 5x Pro. Prędkości nie przekraczałem 6km/h a na tej nowej, chwilami może być 30 lub lepiej.To co jest na zdjęciu zrobię.Będę wdzięczny za podpowiedzi, które uchronią mnie przed błędami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Wynika z tego że boczny sonar bierze udział w tworzeniu map. Na wodzie niespełna metrowej wyznaczył doskonale wystające połacie dna które były kilka metrów z boku. Te granatowe punkty. @godski wejdź w podgląd loga bocznego sonaru na echu , najedź kursorem na jakiś punkt obojętnie z prawej bądź lewej strony zapisu, i zobacz czy wyświetli ci się głębokość jaka tam jest Bylbym niezwykle zdziwiony gdyby to było możliwe.W Lowrance do tworzenia mapy zawsze ustawia się stożek 200 mhz(60 stopni) bo to on zbiera najważniejsze dane do zrobienia mapy oraz wyliczenia twardości dna.W zeszłym roku robilem mape na Mietkowie,pływałem na HDS 7 gen 3 z bocznym sonarem łudząc się że mape ogarne w kilku przepłynięciach,jednakże po w wrzuceniu danych do Reefmastera moja teza się potwierdzila.Mapa jest jest wyliczana z 200hz,jezeli ustawie interpolacje na 50m to w teorii boczny sonar bierze udział w tworzeniu mapy ale po ustawieniu 150 m program tez wylicza mape lecz jest to tylko symulacja.Jezeli interpolacje ustawi się na 200 m to mapa tez powstanie tylko ze to sa już dane poza zasięgiem bocznego sonaru.Podsumowujac ,mysle ze Garmin tworząc mape ma w sofcie domyślnie ustawiona interpolacje na 40-50 m i dlatego ten pas podczas robienia mapy jest taki szeroki.Gdyby miał uwzgledniac dane z bocznego sonaru to potrzebowal by mocy obliczeniowej całego Pentagonu, a w takiej skrzynce jak Garmin to się raczej to nie zmieści.Chciałbym zebym się mylil w tej kwesti i żeby technologia tak daleko już zaszla bo bardzo by nam wędkarzom to pomogło.Pozdr,Rafal Dobrze prawisz. Dodaj jeszcze do tego kąt patrzenia i wchodzi film SF.Interpolacja pewnie na poziomie Maincrafta - budowa nieistniejącego świata. Nie mniej chętnie bym się tym pobawił i czekam na porównania tej samej górki robione tradycyjnie i za pomocą bocznego Garmina. Sądzę, że jednak coś jest na rzeczy. Być może nie jest to cały zakres jaki może być na skanie bocznym, ale jakiś wycinek który jest najdokładniejszy. Ostatnio pływałem po Wiśle i zauważyłem to samo co Godski - batymetria sięga tam, gdzie nie pływałem (bo się nie da). Zastanawiające jest też to, bo Panotix i Side Vu są bardzo podobne: Q: Is there a way to make the mapping process faster AND get better detail?A: Panoptix! Only Garmin gives users the ability to use Panoptix. Not only will it help you find and catch more fish, but it will also help you create a map much faster than if you were using a single beam transducer. Using Panoptix PS30 Down will give you a much wider beam angle. The wide sonar beam angle that Panoptix offers benefits users because it will see all around your boat, not just what’s directly under it. The feedback on screen shows exactly how much area you are mapping. If you’re mapping deeper water, you will be able to capture a much larger portion of water because your beam will have a chance to reach farther out. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Płynąc i robiąc mapę przy trzcinch mam blisko 3 metry, 5 - 10 metrów w głąb jeziora jest ponad 6 metrów głębokości. Boczny na skraju mapy narysował mi 4m, zabrakło mu 2 metrów. Ponowny przelot w oddaleniu o 10 metrów od trzcinch poprawił batymetrię.Wniosek taki że na wszelkie stromizny trzeba napływać możliwie pod kątem prostym. Inaczej wychodzą nieistniejące interpolacyjne cuda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Sądzę, że jednak coś jest na rzeczy. Być może nie jest to cały zakres jaki może być na skanie bocznym, ale jakiś wycinek który jest najdokładniejszy. Ostatnio pływałem po Wiśle i zauważyłem to samo co Godski - batymetria sięga tam, gdzie nie pływałem (bo się nie da). Zastanawiające jest też to, bo Panotix i Side Vu są bardzo podobne: Q: Is there a way to make the mapping process faster AND get better detail?A: Panoptix! Only Garmin gives users the ability to use Panoptix. Not only will it help you find and catch more fish, but it will also help you create a map much faster than if you were using a single beam transducer. Using Panoptix PS30 Down will give you a much wider beam angle. The wide sonar beam angle that Panoptix offers benefits users because it will see all around your boat, not just what’s directly under it. The feedback on screen shows exactly how much area you are mapping. If you’re mapping deeper water, you will be able to capture a much larger portion of water because your beam will have a chance to reach farther out. To jeszcze niech swój soft wypuszczą do zabaw domowych z mapami....Lowrance ma niby LSS 3d ale póki co nie da się tego wykorzystać w tworzeniu baytmerii, a byłby to przełom i ogromna oszczędność czasu mapującego. Że o stopniu szczegółowości nie wspomnę. Piotr., masz coś ciekawego z logów MEGA do luknięcia? Edytowane 11 Lipca 2017 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 pytanko może ktoś będzie wiedział ?? potrzebuje 91 sv podłączyć pod magistrale NMEA2000 , sonda niby może pracować w sieci NMEA 0183 (dziwne bo to stare dość rozwiązanie niby ) na łodzi mam radio i komputer od silnika wpięte w magistrale , - wtyki 5 pinowe , -- w 91 4 pinowe , radio i komputer nie pracują praktycznie wcale bez pozycji gps z sondy ( teraz była hds 5 -- wszystko chodzilo ok ) , poniżej zdjęcie z tyłu 91 sv -- od prawej zasilanie i 2 gniazda podpięte pod przetwornik , razem do 1 wtyki , to gdzie podpiąć nmea ? czy jest jakaś przejściówka czy co ?? może ktoś wie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) A ja mam nadal problem z dopasowaniem ustawień odczytu oraz tworzenia map w mojej echomap 72sv. Porobiłem miesiąc temu mapkę a w ostatni weekend zajeżdżam nad wodę i mam poziom lustra wody obniżony o 2 metry. Pomimo zmiany o - 2m obydwu funkcji ani nie zmieniaja się odczytane głębokości na już zapisanej mapce a idąc dalej i chcąc tworzyć dalej mapkę będzie się tworzyć mapa "Przeklamana" Może mi ktoś z forumowiczów wrzucić fotki co się dzieje u was na już zapisanej mapce batymetrycznej kiedy zmienicie poziom odczytu przykładowo o 2 metry w dół. Dzięki z góry! Edytowane 11 Lipca 2017 przez fefko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 pytanko może ktoś będzie wiedział ?? potrzebuje 91 sv podłączyć pod magistrale NMEA2000 , sonda niby może pracować w sieci NMEA 0183 (dziwne bo to stare dość rozwiązanie niby ) na łodzi mam radio i komputer od silnika wpięte w magistrale , - wtyki 5 pinowe , -- w 91 4 pinowe , radio i komputer nie pracują praktycznie wcale bez pozycji gps z sondy ( teraz była hds 5 -- wszystko chodzilo ok ) , poniżej zdjęcie z tyłu 91 sv -- od prawej zasilanie i 2 gniazda podpięte pod przetwornik , razem do 1 wtyki , to gdzie podpiąć nmea ? czy jest jakaś przejściówka czy co ?? może ktoś wie.. To echo nie obsługuje NMEA2000. Żeby podłączyć 0183 do 2000 trzeba kupić specjalny konwerter (bridge). Koszt około 450 PLN. Możesz też zmienić na 92sv CHIRP które obsługuje NMEA2000. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 no tyle wiem , ale radio i komputer obsługuje raczej według instrukcji obsługuje 2 systemy , pytanie jak to podpiąć skoro 2 gniazda są zajęte ? jakiś specjalny rozgałężnik czy co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Zakładałem, że przeczytałeś instrukcję i interesuje cię integracja NMEA0183 do 2000. Wyprowadzenie NMEA 0183 masz w formie dodatkowych żył na kablu zasilającym. Jeżeli chcesz to wpiąć w istniejącą sieć NMEA 2000, to musisz jeszcze dokupić konwerter. Ewentualnie dorób instalację NMEA 0183 jeżeli oba urządzenia wspierają ten standard, pod warunkiem że mogą jednocześnie pracować w obu trybach. Edytowane 12 Lipca 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PawelMAT Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Czy jest mozliwosc dodania kontorow jeziora/zalewu do ogolnej mapy na urzadzeniu garmin? Np. z jakiejsc topo mapy, widoku satelitarnego etc? Plywam glownie po zalewie Zegrzynskim, GARMIN nie ma dostepnych map tej okolicy i wode widac dopiero jak oplynie sie z QUICKDRAW inaczej jest "zielone pole". Pogladowe zdjecie z mapa garmina z konturami wody i mapa z zielonym tlem w zalaczeniu. Macie jakies pomysly? Mam garmina 92 SV. Chetnie wymienie sie na mapy120617_0927_00.bmp160617_1013_00.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kamson Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 A ja mam nadal problem z dopasowaniem ustawień odczytu oraz tworzenia map w mojej echomap 72sv. Porobiłem miesiąc temu mapkę a w ostatni weekend zajeżdżam nad wodę i mam poziom lustra wody obniżony o 2 metry. Pomimo zmiany o - 2m obydwu funkcji ani nie zmieniaja się odczytane głębokości na już zapisanej mapce a idąc dalej i chcąc tworzyć dalej mapkę będzie się tworzyć mapa "Przeklamana" IMG_20170128_204018.jpg Może mi ktoś z forumowiczów wrzucić fotki co się dzieje u was na już zapisanej mapce batymetrycznej kiedy zmienicie poziom odczytu przykładowo o 2 metry w dół. Dzięki z góry!Podbiję temat bo sam nie wiem jak to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Sam zapytalem i po przylozeniu sie do tematu pilnie i solidnie rozgryzlem temat odnosnie tych przesuniec poziomu lustra wody. Mianowicie menu nie jest przetlumaczone moim zdaniem tak jak powinno. Mamy tam "przesuniecie zapisu","przesuniecie wysw. danych uzytkownika"oraz nastepne "przesuniecie wysw. danych" ( na screenie zalaczonym w moim poprzednim wpisie jest wartosc -0,8m) co tak naprawde jest przesunieciem wysw. danych dla map spolecznosciowych czyli map, ktore ewentualnie zgramy z tego spolecznosciowego portalu garmina Zmienialem nie to co trzeba, bo zmienialem zawsze ta spolecznosciowa wartosc. Czyli reasumujac przykladowo teraz przy lustrze wody nizszym o 2 m nalezy po lewej stronie wpisac +2.0 dla odczytywania istniejacej mapy(patrz screen w poprzednim wpisie). Jesli zamierzamy tworzyc dalej mape to w tym przykladzie takze w "przesuniecie zapisu" musi byc wpisana wartosc +2,0. Wlasnie przed chwilka tak zrobilem i w juz utworzonej mapce pieknie skorygowaly sie glebokosci czyt. kolorki juz istniejacej mapki. Nawet nie potrzeba podpinac przetwornika by to zadzialalo Mam nadzieje, ze pomoze to innym majacym podobny problem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ładnie opisane i tak rzeczywiście jest. Nie miałem czasu i echa pod ręką aby opisać to.Brawo Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Czy jest mozliwosc dodania kontorow jeziora/zalewu do ogolnej mapy na urzadzeniu garmin? Np. z jakiejsc topo mapy, widoku satelitarnego etc? Plywam glownie po zalewie Zegrzynskim, GARMIN nie ma dostepnych map tej okolicy i wode widac dopiero jak oplynie sie z QUICKDRAW inaczej jest "zielone pole". Pogladowe zdjecie z mapa garmina z konturami wody i mapa z zielonym tlem w zalaczeniu. Macie jakies pomysly? Mam garmina 92 SV. Chetnie wymienie sie na mapy Sprawdź priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 (edytowane) Mam głupie pytanie:) Czy do każdego modelu z serii Echomap można dokupić przetwornik GT40 ? Czy tylko do określonych modeli 72sv i 92sv ? Edytowane 14 Lipca 2017 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dziubas123
Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv
cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a i lowrenc-a
bo np. od 998 jest sporo tańsza
jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu
ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)
i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna
Top użytkownicy dla tego pytania
232
140
122
97
Popularne dni
8 Lut
21
15 Maj
21
19 Kwi
17
7 Maj
17
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 232 odpowiedzi
psulek 140 odpowiedzi
Koza11 122 odpowiedzi
siarq 97 odpowiedzi
Popularne dni
8 Lut 2016
21 odpowiedzi
15 Maj 2020
21 odpowiedzi
19 Kwi 2016
17 odpowiedzi
7 Maj 2017
17 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
@roberto77 - Jeśli nie wiesz , nie jesteś pewien , to po co zaśmiecasz kolejny wątek swoimi postami.
godski
Pierwszy!!!! Program do batymetrii do ściągnięcia darmo . W niedzielę zaczynam mapki tłuc na pobliskiej żwirowni. http://www.garmin.com/support/software/marine.html?utm_source=garmin_us&utm
godski
Ciekawsze screeny z ostatniego wyjazdu. Niektóre banany ożyły
Opublikowane grafiki
1831 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi