Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

dziubas123

Pytanie

Witam kolegów poszukuję informacji o echo wspomnianym w temacie Garmin echoMAP 92sv :)

cena atrakcyjna ale opinii mało:) super by było jak ktoś by mógł porównać je z podobnymi modelami humminbird-a  i lowrenc-a

bo np. od 998 jest sporo tańsza :clappinghands:

jak już ktoś z kolegów popływa to też chętnie zobaczę jakieś zrzuty ekranu

ciekawi mnie jak to echo wypada na tle wspomnianych wyżej producentów bo cena jednak znacznie niższa (5500zł)

i przede wszystkim jak z jakością i urządzenia i odwzorowania dna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój wpis w żaden sposób nie narusza obowiązującego porządku prawnego. Odnośnie sugerowania nie będę się spierał, bo to kwestia ocenna.

Szkoda, że zamiast fragmentu, który zdaniem moderacji jest niestosowny skasowana została w tym przypadku merytoryczna część mojego postu.

Proponuje przywrócenie części merytorycznej, a usunięcie widocznej i zamknięcie sprawy.

• 0

Jeżeli przejdziesz tylko na 200/77 to echo nie będzie pracowało w trybie Side View. Może urządzenie po podłączeniu przetwornika go wykryje i samo wybierze w jakim trybie będzie pracować. Uderz do kolegi @Psulek też wymieniał przetwornik na GT40 i jakoś mu to pracuje a nawet  jest zadowolony.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Witam,

Problem :Przesunięcie zapisu Quickdraw Contours .

Echo -71sv

Na zbiornikach po których pływam poziom wody praktycznie cały czas się waha,

nawet wciągu jednego wypłynięcia może być 1,5m w dół lub górę a wciągu tygodnia nawet parę metrów .

Do tej pory pływałem bez korekty zapisu przy różnym stanie wody i raczej wszystko pokrywa się z rzeczywistością (chyba... :rolleyes: )

Mapę mam narysowaną przy różnym stanie wody ,na głębokość nie zwracam uwagi tylko na ukształtowanie terenu ,

ale jak mam wprowadzić teraz korektę to wobec której głębokości, którego zapisu  ?

Jak nie będę robił korekty to zacznie mi pokazywać zupełne głupoty, np. na blacie narysuje mi górkę ,

spadek którego nie ma ?

Jak w praktyce sobie z tym radzić,używacie w ogóle tego przesunięcia zapisu?

Czy po prostu od nowa zacząć rysować :o i za każdym wypłynięciem wprowadzać korektę?

Będę wdzięczny za sugestie

Mariusz

• 0

Witam,

Echo -71sv

nawet wciągu jednego wypłynięcia może być 1,5m w dół lub górę a wciągu tygodnia nawet parę metrów .

Do tej pory pływałem bez korekty zapisu przy różnym stanie wody i raczej wszystko pokrywa się z rzeczywistością (chyba... :rolleyes: )

Mapę mam narysowaną przy różnym stanie wody ,na głębokość nie zwracam uwagi tylko na ukształtowanie terenu ,

ale jak mam wprowadzić teraz korektę to wobec której głębokości, którego zapisu  ?

Jak nie będę robił korekty to zacznie mi pokazywać zupełne głupoty, np. na blacie narysuje mi górkę ,

spadek którego nie ma ?

Czy po prostu od nowa zacząć rysować :o i za każdym wypłynięciem wprowadzać korektę?

Mariusz

Poszukaj moich wypocin tu w tym wątku. Pisałem o tym dosyć dokładnie bo też miałem taki sam problem.

Panowie mam inne pytanie:

Jakiej firmy silnik dziobowy współpracuje z garminowskimi echosondami?

• 0

Poszukaj moich wypocin tu w tym wątku. Pisałem o tym dosyć dokładnie bo też miałem taki sam problem.

Dzięki,

Ale to co Ty napisałeś jest w instrukcji.

http://www8.garmin.com/manuals/webhelp/echomapchirp/PL-PL/GUID-6AB1BD67-4040-47B6-8455-60EB524D1D42.html

Zanim zadałem pytanie przeczytałem chyba wszystko co zostało tu napisane na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi na zadane pytanie .

Edytowane przez lopez77m

• 0

Witam,

Echo -71sv

ale jak mam wprowadzić teraz korektę to wobec której głębokości, którego zapisu ?

spadek którego nie ma ?

Mariusz

Masz przesunięcie zapisu i przesunięcie wyświetlania. Ja to robię tak: przyjmuję stan referencyjny z wodowskazu, np 1,5m. Następnie przy każdym wypłynięciu koryguję. Np stan 180 - przesunięcie zapisu -30, przesunięcie wyświetlania +30. Stan 110 - przesunięcie zapisu +40, przesunięcie wyświetlania -40. Do 15 cm różnicy od stanu referencyjnego nie bawię się w korekty. Dzięki założeniu że robię ofset od konkretnej wartości, a nie poprzedniego stanu, nie muszę zaprzątać sobie głowy ile ostatnio było wody.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Ty masz starsze dv, nowe nie mają.

Dziękuje za informację. Czy Garmin tym samym wycofał się z ekranów dotykowych? Pytam, bo chciałem zamiast zrobienia upgrade'u mojego 70dv do opcji SideVu (blackbox + wymiana przetwornika) wymienić całość. Na ekranie dotykowym bardzo mi zależy, więc zdaje się, że muszę pozostać przy opcji rozbudowy zestawu, czy tak?