Skocz do zawartości

Co kupić??

explorator73

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.catch-company.de/index.htm?raubfischartikel_ruten _spinnruten_sportex_ruten_sportex_power_jerk.htm

ten kijaszek Sportexa w wersji 130 gramowej czy Rezemejera opisywanego na łamach Jerkbaita 80-120g (Rozemeijer 2 Jerkit )??

Czy ktoś z Was ma doświadczenia w internetowych zakupach w catch - company?? A może jesteście w stanie polecić inny sklep?

Pozdrawiam,

P.

ten sportex to strasznie mocarny kij, wcale nie jest opisany po 'europejsku', to znacza, ze te 130 gram rzuca lekko i nawet wiecej - fatso 14 to dla niego pesteczka, jest za to stosunkowo ciezki, ale jakosciowo, to bardzo dobra wedka, jezeli bedziesz uzywal mniejszych przynet, to lepszym wyborem bedzie wersja do 90 gram

rozemeijer to kij innej klasy, jest lzejszy, pomimo calej swojej jerkowatosci miekszy i 'latwiejszy w osludze', ma tez ta zalete, ze jest dwuczesciowy, co okazuje sie tez wada, bo seria 2-it jest swietna, ale ma slaby punkt - laczenia

sklep znam, nigdy tam nie kupowalem, nigdy nie slyszalem, zeby sie ktos na nich skarzyl

Obydwa Sportexy są kijami 2 częściowymi - 90 - ka kosztuje 115€ a 130-ka 119€. Chyba chciałbym osiągnąć coś co jest z założenia niemożliwe czyli kupić na początek kij uniwersalny.

Do tej pory myślałem o dwuskładowym Rozemejerze, ale teraz jestem zdezorientowany...

Myślę, że na początek będę jerkował po polsku nie przesadzając z gramaturą przynęt. I tu się nasuwa pytanie - czy 90-kę można przciążyć troszkę i jeśli tak to jak bardzo, bo ponoć Rozemejer to przynęty max. 120g i to nie jest już komfortowe łowienie.

Nie znalazłem wersji alianckiej stronki catch company - ale dobrze, że strona ne jest w jednym z pozostałych języków państwo osi - np. po japońsku

Pozdrawiam,

P.

Eksplorator,

Nie wiem jakie masz zamiar uzywac przynety w polskim jerkowaniu.

Nie ma za wiele wabikow w granicach 100 gramow dostepnych. A te ktore sa, nie sa uznawane za to, co tygrysy lubia najbardziej.

Innymi slowy: jesli Slidery i Fatsa to jakies 50 gramow (rozmiar 10), przynety Siudaka tez jakos tu sie plasuja...To wydaje mi sie ze 90 to bedzie kij BARDZO UNIWERSALNY.

Guzu

Jest co najmniej kilka modeli rozprowadzanych w Polsce przez CormoFishing - były one dla nas miłym zaskoczeniem na Targach. Z tego co pamiętam jest kilka słów w relacji z Targów o tym.

Z drugiej strony, jeżeli budżet to 500zł, to przejedz sie koniecznie do Jerka, w zeszłym tygodniu stała tam jeszcze jedna jerkóweczka ze stajni Fishing Center, nawet kilka złotych taniej z tego co pamiętam. Z tym że kijek jest jednoczęsciowy, zbudowany na blanku opisanym jako MB784. Albo był? Trzeba sprawdzić.

Pozdrawiam

To nie jest do końca tak Piotrze. HM 62 kupiony na pół ceny sprawiałby Ci dyskonfort. To tak jakbyś kupił dwuletnią Toyotę Avensis za 20 tysięcy. Prawda, że coś nie tak. Czułbyś się skrępowany. Za te pieniądze kup sobie wspaniały kijek z serii Team Dragon 30-70 gram pod normalny multiplikator lub pod śmieszną korbę. są produkowane w 2 wersjach. testowałem ten kijek ubiegłej jesieni i mam same dobre wrażenia z połowów. Jest szybszy od HM62, ma zgrabniejsze przelotki i troszeczkę krótszy gryf. Tutaj bym wolał dłuższy gryf, ale poza tym super. Z tego co Ci zostanie z tych 500 zł to kupisz sobie jeszcze kilka n.p. Sliderów lub innych ciężkich gliderów. Rozważ to.

pozdrawiam

Toyota Avensis kupiona za złotówkę nie sprawiłaby mi dyskomfortu o ile nie byłaby obarczona wadami prawnymi i technicznymi - a to jestem w stanie sprawdzić. Urząd skarbowy tak czy inaczej podatek od czynności cywilno - prawnych PCC naliczyłby od wartości rynkowej, a może nawet potraktował różnicę między wartością a ceną jako przychód i tutuł do podatku PIT

A wracając do sedna - czy można bezpiecznie przeciążyć TEAM Dragona - jeśli tak to do jakiej granicy??

Aha - mam do zestawu bęben C4 6601

Pozdrawiam,

P.

odpowiadam. Ciekawy jestem za ile tą samą Toyotę byś sprzedał za 5 miesięcy?

A wracając do sedna ja rzucałem trochę gliderem f. Salmo o nazwie Slider 12. Ilość części kija się nie zwiększyła, więc chyba można tylko po co? To również takie typowe polskie pytanie. KIj ma zalecaną; masę wyrzutową i już. Jedno jest pewne, że wspomniany TD może operować trochę cięższymi wabikami niż HM62. natomiast HM ma trochę głębsze ugięcie.

pozdrawiam

Proponuję najnowszy kijek YAD'a Scandy Excellent Jerk. Powinien już być dostępny w sprzedaży - cw. 40-140g, dł. 185cm, 2 skład. Muszę powiedzieć, że jest ładnie wykonany. Zbrojenie to 6 przelotek (dla tej masy wyrzutowej wystarczająco - no może przydałaby się jeszcze jedna), top jest zrobiony w SiC'u. Dolnik foregrip pianka, dół korek. Końcówka gumowa. Dolnik ładnie wyprofilowany. Wędka dobrze wyważona oraz prawidłowo uzbrojona (pod względem umieszczenie przelotek, kręgosłup). Mimo, że to aż 140g na oko oceniam ją tak samo jak rozemeijera - 100g.

Pozdrawiam

Remek