Skocz do zawartości

Delikatna wędka na szczupaki.

Agama_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam drobny kłopot, mianowicie szukam delikatnej wędki na szczupaka i niemogę znaleźć odpowiedniego sprzętu. Chcę łowić średniej wielkości szczupłe na wędkę o długości około 270cm i ciężarze wyrzutowym około 12 albo 13 gram. Jeżeli taki wątek istnieje proszę o podesłanie linka i usuwanie bez krępacji, ale ja sam podobnego tematu nie znalazłem. Budżet jest bliżej nie określony.

Z góry dziękuje :)

Jest MHX 1081 2,75m 3-10gr i niby 6lb myślę że może nawet do 8lb. Jest to typowy parabolik w pracy pod rybką, ale dość szybki w czasie wyrzutu i pracy przynętą. Przeznaczenie to raczej kleń ,jaź ,okoń ; ale z przyłowem w postaci bolka lub szczupaka da sobie radę. Jeżeli naprawdę chcesz łowić na lekko i małymi przynętami to polecam.

Nasuwa mi się takie pytanie tylko po co ? Dlaczego chcesz męczyć ryby dłuższym holem ? A po drugie będziesz je na paproszki łapał ?

Przepraszam, może troszeczkę źle opisałem co będę chciał łowić. Kij teoretycznie będzie służył pod większego okonia i do tego celu mam Mikado X-Plode Ultra Fine Spin do 8 gram ale przy rzucie gumą np. Soft 4play 8cm(5gr) i główka 3gr nie czuję się pewnie. Dodatkowo częstym przyłowem są średnie szczupłe i faktycznie da się je wyciągnąć, ale czy jest to przyjemnie ? Niezbyt, i tak jak powiedziałeś hol jest trochę przydługawy. Praktykuje Catch & Relese i staram się aby ryby w dobrej kondycji wracały do wody :) A wracając do meritum sprawy myślę o Mikado Nohonto Flash Spin 2,55m czy ktoś miał styczność z kijkiem ?

Jeżeli ma to być kij do celowego łowienia szczupaków to nie baw się w kije do 12 czy 13g,waga gumy + główka to często właśnie ok. 12g więc o komfortowym łowieniu możesz zapomnieć.Jak chcesz łowić szczupaki dość delikatnie to pomyśl o kiju chociaż do 20g a nawet lepiej do 25g,obsłuży więcej przynęt a hol będzie pewniejszy i mniej męczący dla ryb.

Jest kijek, który idealnie nadaje się do połączenia okoniowania i szczupaków, ale przy łowieniu okoni na paproszki i główki 2 gramy komfort będzie średni i niczym nie przypominający wklejki do 8g. Chodzi o Mikado Inazuma Flash Perch. Mam model 2,4m do 18 gram, ale górna granica jest mocno niedoszacowana. W praktyce wychodzi to bliżej 25 gram. Kopyto 10 cm + główka 8-10 gram obsłuży. Szczupak nawet taki 80-90 cm nie zagnie kijka - zapas w dole jest olbrzymi. Wklejka raczej sztywna - opad widać od główki 3g przy bardzo spokojnych warunkach, ale lepiej coś bliżej 5g założyć. Wklejka nie gnie się w pół jak to w UL, więc opad widzisz takim zawiasowym machnięciem, a nie wyprostowaniem. Na kanale SmółekTV możesz zobaczyć ten kijek w akcji. Gdyby ten kij nie miał wklejki, to opisany byłby jako 15-40g.

Jeśli chciałbyś ciut delikatniejszy kijek, ale nadal z zapasem mocy, to zobacz ofertę Dragona. Chociaż nie przepadam za tą firmą, to parę wklejanek mają ok - np. Millenium. Modele do 12g są o wiele mocniejsze niż 12g w Mikado (Essiental, Sapphire itp. bo Inazuma Perch to wyjątek). Masz też model 4-18g. Jeśli chciałbyś zostać przy Mikado, to zerknij na model Black Draft - przy 2,7m będzie to bodajże 17g. Nie tak twarde jak Inazuma, ale też nie taka witka jak X-Plode.

Do wszystkich cudujących na temat wielce długiego holu - sugeruję najpierw trafić chociaż z 10 sztuk szczupaków na przeciętnych wklejankach. Maluchy 40-50 cm można na ogonie ciągnąć, co wielokrotnie robiłem, gdy skubany zażarł na twisterka czy małe kopytko bez stalki. Wklejanki, to znacznie mocniejsze kije niż wynika z opisu. Takie, które widnieją jako 10g, to w praktyce blanki 20-30g, którym ktoś upierdzielił końcówkę. Swoją drogą muszę kiedyś zrobić pokazowe zestawienie ugięć różnych patyków - może takie coś wybije co niektórym te miejskie legendy. 

• Like 2

Hmm może daiwa exceler? Mam taką 1,90m do 9 gram, główki od najmniejszych ogarnia ale żeb dobrze widzieć opad na szczytówce to 6 gram plus guma bo przy mocnym wyrzucie małą przynętą szczytówka długo gaśnie ale kijek naprawdę daje radę, obsłuży gumy do 15 gram a sczupaczki i sandacze w rozmiarze około wymiarowym ciągnie aż miło :)

Z taką wędeczką ma szczupaka?? To tak jak by kolarz  wystartował do wyścigu na hulajnodze. Pewnie  że dojedzie, ale poco . Zajedzie hulajnogę , siebie i mety i nagrody już nie będzie.

No rację oczywiście masz ale jak kolega chce a wędka wcale nie jest taka delikatna, używam ją pod okonia ale w połączeniu z plecionką przyłowy szybko lądują na brzegu.

To okoniowym sprzętem do 5g można targać okonie po 40cm i wszystko jest ok, ale średnie szczupaki (50-60cm?) na kijek do 13, 15 czy 18g to już nie? :)

Rozumiem ideę i jest ona zacna,ale w polskich warunkach przy wyżej wspomnianych rybach krzywda nie powinna się stać.

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcyś
  • Like 2

Pomacaj SAVAGEAR bushwacker 3-18,uzywam pod pstragi i okonie przynety od gumek 5cm na 2gr glowkach do kopyta 3 na 7gr jest komfortowo obrotowki wahadelka 4play 9,5 uzbrojone i dociazone olowiem smiga jak zly,z przylowem  sredniego szczupaka swietnie sobie radzi ale sztuki powyzej 70cm juz hol

moze byc przydługi.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy już dokonałeś zakupu, jeśli nie, to polecam Savage Gear MPP Softlure 3-16g 251cm.

Jest to mój drugi kij, pierwszy mam D.A.M. Shadow DS Distance 7-28g 270cm.

Powiem Ci, że rzuty przynętami około 15g są tak samo dalekie. Kijek ma akcje X-Fast. Super czuć co się dzieje z przynętą, świetnie pracuje pod rybą. Od kiedy go mam, to przestałem używać D.A.M. i zaopatrzyłem się w więcej lekkich przynęt :) Szczupaki wyciąga bez problemu ;)

Ja kupiłem tutaj:

http://wedkarz.pro/wedka-savage-gear-mpp-softlure-251cm-3-16g,sp,14,1424