Agama_pl Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Witam.Mam drobny kłopot, mianowicie szukam delikatnej wędki na szczupaka i niemogę znaleźć odpowiedniego sprzętu. Chcę łowić średniej wielkości szczupłe na wędkę o długości około 270cm i ciężarze wyrzutowym około 12 albo 13 gram. Jeżeli taki wątek istnieje proszę o podesłanie linka i usuwanie bez krępacji, ale ja sam podobnego tematu nie znalazłem. Budżet jest bliżej nie określony.Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nasuwa mi się takie pytanie tylko po co ? Dlaczego chcesz męczyć ryby dłuższym holem ? A po drugie będziesz je na paproszki łapał ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Jest MHX 1081 2,75m 3-10gr i niby 6lb myślę że może nawet do 8lb. Jest to typowy parabolik w pracy pod rybką, ale dość szybki w czasie wyrzutu i pracy przynętą. Przeznaczenie to raczej kleń ,jaź ,okoń ; ale z przyłowem w postaci bolka lub szczupaka da sobie radę. Jeżeli naprawdę chcesz łowić na lekko i małymi przynętami to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agama_pl Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nasuwa mi się takie pytanie tylko po co ? Dlaczego chcesz męczyć ryby dłuższym holem ? A po drugie będziesz je na paproszki łapał ?Przepraszam, może troszeczkę źle opisałem co będę chciał łowić. Kij teoretycznie będzie służył pod większego okonia i do tego celu mam Mikado X-Plode Ultra Fine Spin do 8 gram ale przy rzucie gumą np. Soft 4play 8cm(5gr) i główka 3gr nie czuję się pewnie. Dodatkowo częstym przyłowem są średnie szczupłe i faktycznie da się je wyciągnąć, ale czy jest to przyjemnie ? Niezbyt, i tak jak powiedziałeś hol jest trochę przydługawy. Praktykuje Catch & Relese i staram się aby ryby w dobrej kondycji wracały do wody A wracając do meritum sprawy myślę o Mikado Nohonto Flash Spin 2,55m czy ktoś miał styczność z kijkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek J Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Jeżeli ma to być kij do celowego łowienia szczupaków to nie baw się w kije do 12 czy 13g,waga gumy + główka to często właśnie ok. 12g więc o komfortowym łowieniu możesz zapomnieć.Jak chcesz łowić szczupaki dość delikatnie to pomyśl o kiju chociaż do 20g a nawet lepiej do 25g,obsłuży więcej przynęt a hol będzie pewniejszy i mniej męczący dla ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Jest kijek, który idealnie nadaje się do połączenia okoniowania i szczupaków, ale przy łowieniu okoni na paproszki i główki 2 gramy komfort będzie średni i niczym nie przypominający wklejki do 8g. Chodzi o Mikado Inazuma Flash Perch. Mam model 2,4m do 18 gram, ale górna granica jest mocno niedoszacowana. W praktyce wychodzi to bliżej 25 gram. Kopyto 10 cm + główka 8-10 gram obsłuży. Szczupak nawet taki 80-90 cm nie zagnie kijka - zapas w dole jest olbrzymi. Wklejka raczej sztywna - opad widać od główki 3g przy bardzo spokojnych warunkach, ale lepiej coś bliżej 5g założyć. Wklejka nie gnie się w pół jak to w UL, więc opad widzisz takim zawiasowym machnięciem, a nie wyprostowaniem. Na kanale SmółekTV możesz zobaczyć ten kijek w akcji. Gdyby ten kij nie miał wklejki, to opisany byłby jako 15-40g. Jeśli chciałbyś ciut delikatniejszy kijek, ale nadal z zapasem mocy, to zobacz ofertę Dragona. Chociaż nie przepadam za tą firmą, to parę wklejanek mają ok - np. Millenium. Modele do 12g są o wiele mocniejsze niż 12g w Mikado (Essiental, Sapphire itp. bo Inazuma Perch to wyjątek). Masz też model 4-18g. Jeśli chciałbyś zostać przy Mikado, to zerknij na model Black Draft - przy 2,7m będzie to bodajże 17g. Nie tak twarde jak Inazuma, ale też nie taka witka jak X-Plode. Do wszystkich cudujących na temat wielce długiego holu - sugeruję najpierw trafić chociaż z 10 sztuk szczupaków na przeciętnych wklejankach. Maluchy 40-50 cm można na ogonie ciągnąć, co wielokrotnie robiłem, gdy skubany zażarł na twisterka czy małe kopytko bez stalki. Wklejanki, to znacznie mocniejsze kije niż wynika z opisu. Takie, które widnieją jako 10g, to w praktyce blanki 20-30g, którym ktoś upierdzielił końcówkę. Swoją drogą muszę kiedyś zrobić pokazowe zestawienie ugięć różnych patyków - może takie coś wybije co niektórym te miejskie legendy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar14 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Hmm może daiwa exceler? Mam taką 1,90m do 9 gram, główki od najmniejszych ogarnia ale żeb dobrze widzieć opad na szczytówce to 6 gram plus guma bo przy mocnym wyrzucie małą przynętą szczytówka długo gaśnie ale kijek naprawdę daje radę, obsłuży gumy do 15 gram a sczupaczki i sandacze w rozmiarze około wymiarowym ciągnie aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Z taką wędeczką ma szczupaka?? To tak jak by kolarz wystartował do wyścigu na hulajnodze. Pewnie że dojedzie, ale poco . Zajedzie hulajnogę , siebie i mety i nagrody już nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agama_pl Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, szczególnie darks84 za wyczerpującą odpowiedź. Jeszcze poszperam i poczytam Pozdrawiam i połamania Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Agama_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar14 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Z taką wędeczką ma szczupaka?? To tak jak by kolarz wystartował do wyścigu na hulajnodze. Pewnie że dojedzie, ale poco . Zajedzie hulajnogę , siebie i mety i nagrody już nie będzie. No rację oczywiście masz ale jak kolega chce a wędka wcale nie jest taka delikatna, używam ją pod okonia ale w połączeniu z plecionką przyłowy szybko lądują na brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) To okoniowym sprzętem do 5g można targać okonie po 40cm i wszystko jest ok, ale średnie szczupaki (50-60cm?) na kijek do 13, 15 czy 18g to już nie? Rozumiem ideę i jest ona zacna,ale w polskich warunkach przy wyżej wspomnianych rybach krzywda nie powinna się stać. Pozdrawiam Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Marcyś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfi Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Pomacaj SAVAGEAR bushwacker 3-18,uzywam pod pstragi i okonie przynety od gumek 5cm na 2gr glowkach do kopyta 3 na 7gr jest komfortowo obrotowki wahadelka 4play 9,5 uzbrojone i dociazone olowiem smiga jak zly,z przylowem sredniego szczupaka swietnie sobie radzi ale sztuki powyzej 70cm juz holmoze byc przydługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIFI Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zobacz Dragona Moderate 2.60m 4-18g. Ma krótki dolnik więc w porównaniu z innymi kijami 2,7m co do długości wypada podobnie.Można już go kupić za około 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makimek Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zobacz na okuma black rock 5-25g (gdzieś w Google powinien być test tej wędki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Poszukaj PowerGrip Cormorana. 2,7 m i 2-15g wyrzut(zaniżone moim zdaniem trochę) ale to dobra wędka moim zdaniem i ma zapas mocy. Miałem sprzedałem i trochę żałuję bo to patyk trochę już " legendarny". Poszukaj-myślę ze to dobra propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanwrc Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie wiem, czy już dokonałeś zakupu, jeśli nie, to polecam Savage Gear MPP Softlure 3-16g 251cm.Jest to mój drugi kij, pierwszy mam D.A.M. Shadow DS Distance 7-28g 270cm.Powiem Ci, że rzuty przynętami około 15g są tak samo dalekie. Kijek ma akcje X-Fast. Super czuć co się dzieje z przynętą, świetnie pracuje pod rybą. Od kiedy go mam, to przestałem używać D.A.M. i zaopatrzyłem się w więcej lekkich przynęt Szczupaki wyciąga bez problemu Ja kupiłem tutaj:http://wedkarz.pro/wedka-savage-gear-mpp-softlure-251cm-3-16g,sp,14,1424 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi