Skocz do zawartości

Spinning Fenwick HMX 2,90m 7-18g HMX-S962L-MF

maciek17_mi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad tym spinningiem. I stąd moje pytanie :) Miał może , ktoś z nim do czynienia?

Ogólnie ma mi służyć jako lekki uniwersał jazie,klenie,bolenie.Wobki od 2 cm do 7 cm i maks 14 g.Żyłeczki od 0,16 do 0,20mm. Czy starczy mu mocy na hol bolenia 70 cm w nurcie(niezbyt mocny), czy jazie się nie będą odbijać od wobków 2 cm?Za wszelkie opinie i sugestie będę bardzo wdzęczny:)

Żadna ryba z niego nie spadnie. Mocy też nie zabraknie. Katapulta do małych woblerów, do tego dobrze wyważony i nie trzeba przypinać betoniary do niego. Akcja trochę zbyt kluskowata może być dla niektórych. Tylko ja bym go bardziej nie przeciążał niż podane 5/8 oz. Posiadam taki kij na stojaku więc jak coś chcesz bardziej wiedzieć to PW.

Uncjówka o długości 2,9m z serii HMX (z najnowszej serii) to typowa armata na duże rzeki i silne ryby. Takim kijem nie bałbym się mocować z ponad metrowymi szczupakami. Jeden z moich klientów zakupił go u mnie z Lexą 3500 jako kij na morskie trocie i duże szczupaki. Używa go na Wyspach Brytyjskich i 80% czasu łowi z brzegu morza. Z kolei inna osoba zakupiła go na rejony Wisły pod Warszawą na bolenie. Spodobał mu się bardziej niż jego CD  :D Za taką cenę na duże rzeki śmiało polecam.

Ze starej obecnie użytkuję kije o długości 2,58m do 42g oraz 2,74m do 70g (osprzęt Pacific Bay, matowy blank, korek). Ale to castingi, nie spiny. O nich co nie co mógłbym powiedzieć jeśli chodzi o starą serię.

Dziś były pierwsze testy HMXS 96M-2-MF na Wiśle. Niestety warunki ciężkie, wysoka woda (puścili nadmiar z Włocławka), utrudniająca podejście do stanowisk. Do tego dość mocny wmordewind skutecznie skracający odległość rzutu. Niestety nie doczekałem się przez 3 godziny brania...

Nie mniej, kij jest dla mnie idealny pod bolenia. Ostatnie 30 minut spędziłem bardziej na testach rzutowych. Kij bardzo fajnie rzuca już obrotówkami Mepps Long nr 2. Woblerami 10-12g (np Tomkowe Basończyki czy Tomka Miernika.) osiągałem spokojnie pod wiatr 40-50m, jak nie lepiej (apropo, mega lotne są boleniowe Basonki Tomka ;) ). Szkoda, że nie mogłem sprawdzić kija podczas brania i holu ale myślę, że będzie bajka.

Jedyne co mi nie pasuje w kiju to uchwyt kołowrotka. Nakręcany od góry foregrip średnio leży w dłoni... Czuję, że Skałek będzie miał kolejną robotę z przeróbką na inny uchwyt ;)

Edytowane przez Żbiku