Skocz do zawartości

Plecionka

pike100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów wędkarzy.Zakupiłem z allegro plecionke Micro Dyneema Tex i mam z nią problem a mianowicie byłem na rybach pospinningować  2 razy i juz zauważyłem na niej wychodzące włokienka.Czym to może być spowodowane?

Jedno mnie jeszcze zastanawia czy to nie jest czasem podróba dlatego że nie ma hologramu czyli tej kwadratowej naklejki ani nazwy producenta a wiem że to jest plecionka firmy SHARK. Jak ktoś chce sprawdzic jaka to plecionka załaczam link

http://allegro.pl/pl...5308895149.html

Mikrofibra z fluorocarbonem, technologia poszła do przodu :D . Niestety to co kupiłeś to chińska nitka z dobrym opisem. Zobacz na forum sa oferty plecionek ale niestety są na tyle dobre że nie ma wyprzedaży tak okazyjnych. Ceny są ok w stosunku do jakości.

Poczytaj forum i postaw na pewniaki. Z niedrogich sprawdzonych przez wielu plecionek bardzo pozytywne opinie zbiera Kamatsu Techron Olive (ponoć kolor Olive najlepszy). Jest jeszcze PowerPro, zagadaj do kolegi @psulek może będzie miał coś w promocji, ma dobre ceny na dobre plecionki :)

Edytowane przez gajosik

Ja testuję od września  Mikadówkę Ninhonto finebraid 0.08 - cały czas ta sama na kołowrotku, delikatnie mówiąc intensywnie.

Nie narzekam. Wcześniej łowiłem PP, Spider, jakoś nie odczuwam różnicy. Dzisiaj pierwszy raz odciąłem parę metrów bo się trochę postrzępiła.

Dobrze układa się na szpuli, daleko idzie nią rzucać. Cena za 150m - śmieszna. Mogę z czystym sumieniem polecić.

• Like 2

Łowiłem różnymi plecionkami zarówno czterosplotowymi jak i kilkoma ośmiosplotowymi i stwierdziłem że nie ma jak poczciwy Stren Sonic Braid yellow, taką kupiłem sobie ostatnio od kolegi psulek z forum i ja kolega nadal będzie się tym zajmował będzie miał we mnie stałego klienta co rok na różne pletki. ;)

• 2 tygodnie później...

TCB8 to bardzo dobra plecionka za świetne pieniądze, robiona z dobrego włókna (Spectra). Nie chciałbym być tutaj adwokatem we własnej sprawie, więc jeżeli chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej z pewnego źródła, to najlepiej wysłać PM do osób które kupiły  jakiś czas temu. Na pewno mają już jakieś spostrzeżenia.

Kupiłem u Psulka TCB8 0,13 i 0,30 3 tygodnie temu.. Nie łowie jakoś intensywnie (póki co) więc za wiele nie napisze, ale zauważyłem, że 0,30 traci kolor. Stała się "jaśniejsza". Dziwne tym bardziej, że 0,13 używam częściej i obie linki wykorzystywane są a tych samych łowiskach.

A co myślicie o tych plecionkach ROBINSON TITAN POWER i MIKADO NIHONTO OCTA BRAID

Wtej cenie (ok. 50 zł)  lepszej niż Nihonto nie znajdziesz - mocna, gładka, nie szumi na przelotkach. Spokojnie mogę polecić.

Oczywiście są lepsze plecionki ale kosztują 2-3 razy drożej.

Wszystkie plecionki tracą, natomiast zastanawia to co piszesz - że cieńsza wolniej. Nic ci się z nimi bie dzieje? Nie siepie się jakoś strasznie, trzyma parametry?

Wszystko z nimi jest ok. Ta cieńsza w zasadzie koloru nie straciła, mimo, że łowiłem na nią o wiele dłużej niż na grubszą. Zastanawiające jest to dlaczego po ok. 4 -5 godzinach łowienia 0.30 szybko zaczęła tracić kolor. Mi to osobiście nie przeszkadza. Różne technologie barwienia linek? Różni producenci barwnika?

Wtej cenie (ok. 50 zł)  lepszej niż Nihonto nie znajdziesz - mocna, gładka, nie szumi na przelotkach. Spokojnie mogę polecić.

Oczywiście są lepsze plecionki ale kosztują 2-3 razy drożej.

Kupiłem z ciekawości 8 splotowe Nihonto 0.08 czarna.

Jestem mile zaskoczony , nie traci szybko koloru , cichutka ,mięciutka , przyzwoicie wytrzymała .

W tej cenie dla mnie bardzo dobry  produkt.

Co do P-line te starsze mam to one szybko tracą kolor.

Potrzebuje ze 300m 20lb i zastanawiam się czy kupić TCB8  czy Nihonto.