rognis_oko Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 @Bassy, oczywiście, że naukę możesz rozpocząć od ciężkiego castingu. Nic nie stoi na przeszkodzie. Uważam także, że wspomniana calcutta 201 będzie bardzo dobrym multikiem na sam początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Powiedzmy, że stać mnie na Calcuttę-warto kupić, czy nie- może jestem jeszcze profanem w temacie i lepiej by było żebym kupił coś innego. Jeśli chcesz zaczynać od wędkowania ciężkimi przynętami to oczywiście Calcuta będzie odpowiednia. Jeśli chodzi o lżejsze przynęty kołowrotek ten nie będzie spełniał swojego zadania. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 W jerkowaniu jestem, jak wiecie, na starcie. Miłość od pierwszego wejrzenia -zakochałem się nie wiedząc nic o tej metodzie (nawet nie wiedziałem, że to, czym łowię, to glider -dla mnie to była imitacja płotki). Dopiero zaczynam rozglądać się za stosownym sprzętem, więc ten artykuł jest dla mnie cenny. Zwłaszcza, że nie kupuję żadnego czasopisma wędkarskiego. Tylko strony www producentów oraz portale dla wędkarzy (w związku z powyższym nie mam takich problemów jak Immortal) . Co do artykułu mam jedno pytanie: co sądzicie o Jaxonie Long Cast? Interesuje mnie on z jednego powodu: cena. Chciałbym wiedzieć czy to multiplikator czy też imitacja multiplikatora. Chodzi mi głównie o trwałość, ergonomiczność i jakość wykonania. Kosmiczne technologie, elektronika, bajery mnie nie interesują. Można zaryzykować kupno Long Cast'a czy to pieniądze w błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 Jeżeli chodzi Ci głównie o cenę a jesteś leworęczny (czyli kręcisz korbką prawą ręką) to może miałbym coś dla Ciebie na początek (70 złoty). Łowiłem tym kręciołkiem, ale sprawiłem sobie taki na własną ręką (czyli lewą). Co do jaxona to wiele osób się na jego temat wypowiadało i jedyną zaletą która była wymieniana, to cena. Innych nie widziałem. Na dodatek ci którzy go kupili po jakimś czasie starali się go sprzedać. Jeżeli więc kręcisz prawą (albo chcesz tak kręcić) to skontaktuj się ze mną na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 Niestety kręcę lewicą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Witaj @Roch, Miałem Jaxona Long Cast`a. Tak jak Ty chciałem łowić tu i teraz, a nie zbierać na lepszy. Byłem bardzo szczęśliwy gdy go wreszcie dostałem. Taki ładny i błyszczący. Byłem jeszcze bardziej szczęśliwy gdy po dwóch miesiącach od zakupu znalazł się na niego chętny za połowę sklepowej ceny. Miałem go raz na rybach.Nie popełniaj tego samego błędu. pozdrawiam@rafael Ps. Mam teraz Scorpiona 1001, kosztuje dużo więcej, ale teraz wiem dlaczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Witaj @Roch, Miałem Jaxona Long Cast`a. Byłem jeszcze bardziej szczęśliwy gdy po dwóch miesiącach od zakupu znalazł się na niego chętny za połowę sklepowej ceny. Miałem go raz na rybach.Nie popełniaj tego samego błędu. pozdrawiam@rafael . A jaką ma wadę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_k84 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 POdstawową ... Jaxon, w większości przypadków jest to prawie jak sprzęt wedkarski... Prawie czyni różnicę .A serio: Im bardziej wyroby wedkopodobne (nie tylko tej firmy) próbuja zblizac się do bardziej wyrafinowanych konstrukcji (czy to wedki, czy to nawijarki), tym dalej im do pierwowzoru. Owszem zdarzaja sie JEDNOSTKOWE przypadki, że dany zakup się sprawdzi lub - co bardziej prawdopodobne, że... nie został poddany próbie bliskiej opisanych (na blanku, czy korpusie) extremów. Wtedy posiadacz jest zadowolony i... głosi swięte oburzenie, ze zarzuca mu sie dziadowszczyznę. Wszak i Syrenkom zdarzało się posuwać 20 lat bez awarii...W segmencie popularnym można uznać, że wyroby te sa jakosci adekwatnej do ceny. czyli jak sie za dużo nie oczekuje to nie ma potem zawodu... Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Wszak i Syrenkom zdarzało się posuwać 20 lat bez awarii...Czyli co - nie zaszly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Wszak i Syrenkom zdarzało się posuwać 20 lat bez awarii...Czyli co - nie zaszly? No nie zaszły mimo, że czasem w trakcie ostrej jazdy łapały gume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_k84 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Wszak i Syrenkom zdarzało się posuwać 20 lat bez awarii...Czyli co - nie zaszly? jakis bubel genetyczny zabezpieczał je skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Im bardziej wyroby wedkopodobne (nie tylko tej firmy) próbuja zblizac się do bardziej wyrafinowanych konstrukcji (czy to wedki, czy to nawijarki), tym dalej im do pierwowzoru. W segmencie popularnym można uznać, że wyroby te sa jakosci adekwatnej do ceny. czyli jak sie za dużo nie oczekuje to nie ma potem zawodu... Pozdrawiam MarekCiekawe zatem czy tu: http://www.allegro.pl/item134839450_multiplikator_geologic_b cr_300.htmljest proporcjonalna do jakości, czy to supere sprzęt za minimalną cenę ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_k84 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Jeśli masz w okolicy Decathlona to zajrzyj. O ile się nie myle Geologic jest to marka własna tej sieci. Możesz pomacać... i.... poczujesz różnice juz w dotyku. Jesli jednak oczekiwania dostosujesz to ceny to... się sprawdzi nie myle się geologic Nie można oczywiście wykluczyć, ze trafi sie rodzynek. Pamięta ktoś Prexerowskie podróbki Shakespeare'a?... Jak na tamte lata były bardzo udanymi kopiami. Znam ludzi, którzy do dzis je katują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Jeśli masz w okolicy Decathlona to zajrzyj. O ile się nie myle Geologic jest to marka własna tej sieci. Możesz pomacać... i.... poczujesz różnice juz w dotyku. Jesli jednak oczekiwania dostosujesz to ceny to... się sprawdzi nie myle się geologic Nie można oczywiście wykluczyć, ze trafi sie rodzynek. Pamięta ktoś Prexerowskie podróbki Shakespeare'a?... Jak na tamte lata były bardzo udanymi kopiami. Znam ludzi, którzy do dzis je katują....Niestety w okolicach Katowic nie ma Decathlona :( A daleko nie będę się wybierał.A co do podróbek sprzętu to od ponad 10 lat łowię na Radziecki multiplikator. Sprawuje się znakomicie(porównywalnie z Penn'em lub ABU, a kosztował niewiele.Aż czasami kusi mnie kupić drugi egzemplarz na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_k84 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 niektór marki własne w Decathlonie są całkiem udane. Sam używam do piłki butów i ubranek Kipsty. Przeciwdeszczowo sztormiak Tribroda i niekóre produkty Quechua i nie narzekam.Sa warte swojej niewysokiej ceny... Jednak halówki to nie Nike itd... to co prawda nie bezpoeśrednie okolice Katowic, ale nie tak daleko AdresDecathlon Zakopiankaul. Zakopiańska 62a30-418 Kraków tel. (012) 295 94 00fax (012) 295 94 01 Godziny otwarciaPo-So od 9.00 do 21.00Ni od 9.00 do 20.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Rafael napisał:Witaj @Roch,Miałem Jaxona Long Cast`a. (...) Nie popełniaj tego samego błędu.(...)Ps. Mam teraz Scorpiona 1001, kosztuje dużo więcej, ale teraz wiem dlaczego . Rafael! Czy mi się wydaje, czy Scorpion 1001 jest kołowrotkiem małego kalibru? Ja szukam niedrogiej i niebadziewnej maszynki do przynęt około 50 g. I cięższych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 @RochPoszukaj, Abu C3 4601 albo shimano curado, shimano citica bądż Daiwy Procaster itd. Omijaj jaxona jak Ci życzliwi radzą. Jesli masz ochotę na bardziej wyrafinowaną maszynkę, to pozostaje, Ebay albo sklepy internetowe za oceanem. Pewnie koledzy też pomogą ze sprowadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Jerzy! Do jaxona już mnie zniechęciliście. Byłem gotów zaryzykować -tylko i wyłącznie z niecierpliwości. Tzreba będzie ciułać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 @roch, mam na oddaniu, prawie nowego abu c3 5501 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Witaj @Roch, Rafael! Czy mi się wydaje, czy Scorpion 1001 jest kołowrotkiem małego kalibru? Bardzo dobrze Ci się wydaje. Dodałem to zdanko jako PS. dla zaznaczenia, że w większości przypadków za niską ceną idzie niska jakość. No i troszeczkę dla podzielenia się radością posiadania prawdziwego multika . Do przynęt o wadze około 50g wybrałbym propozycję @Pitt`a. Możesz też coś wybrać z propozycji @Jerzego np. daiwę procastera, ale to raczej multik do przynęt nie przekraczających 50g. pozdrowionkaRafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Możesz też coś wybrać z propozycji @Jerzego np. daiwę procastera, ale to raczej multik do przynęt nie przekraczających 50g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 @ RochZdecydowanie do przynęt 50g radzę Ci kupić jakiegoś lowprofila (Shimano Citica, Curado- zwłaszcza ten drugi). Czasami zdarza się okazja i można na Allegro taki multik wyhaczyć za około 300 złotych. Naprawdę warto!! Co do Abu to moim zdaniem do przynęt o wadze przez Ciebie podanej łowienie nim będzie mniej komfortowe (ale to moja subiektywna ocena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 @Pitt, ale żeś mnie wyśmiał. Nie wiem tylko dlaczego.Mam daiwę procastera, i gdy ją kupowałem poradziłem się @Remka, do jakich przynęt się nada. W odpowiedzi przeczytałem Slider/Fatso 10 to max. pozdrowionkarafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 nie wysmiewam ciebie, przepraszam, jezeli tak to odebrales rozbawilo mnie tylko stwierdzenie, ze procaster do przynet powyzej 50 gram to juz sie nie nadaje, bo to sie po prostu nie zgadza ja uzywam procastera juz czwarty sezon, lowie nim wszystkim (kolejnosc podana wagowo) od percha 12F, poprzez skinnera 15 i jacka F do slidera 12S i bull dawga shallow, pisze celowo, ze lowie a nie rzucam, bo podczas rzutu na kolowrotek dziala najmniejsze obciazenie, bo niby jakie? z procastera mozna rzucac nawet fatso 14 i nic mu sie nie stanie ...schody zaczynaja sie podczas prowadzenia przynety i tu taki perch 12F stawia o wiele wiekszy opor niz slider 12 a co za tym idzie obciazenia kolowrotka sa o wiele wyzsze niz podczas jerkowania sliderem o twichowaniu skinnerem czy prowadzeniu wielkich bucktails nie wspomne, bo to jest czasami ciezka praca ... wracajac do procastera, sprawuje sie swietnie od kilku sezonow i moge tylko polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 Bardzo pouczająca dyskusja. Teraz muszę przekopać sieć, żeby sprawdzić, o czym Wy mówicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi