Skocz do zawartości

Patyk pod sandacza do 800 zł? Fenwick ?St.croix?

Jerzuu

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł sezon sandaczowy i chciałbym wymienić swojego kijka "okuma blac rock 2,75" na coś fajniejszego. Uzbierałem 800 zł i czas by było wybrać pierwszego poważniejszego kija. Łapie na kanale Piastowski z brzegu główki do 15/30 gr(nieraz trafi się jakiś szczupaczek albo większy okoń). Do kija posiadam Penn Slamer. Zastanawiam się nad Firmą fenwick bądź St.croix ciężki wybór. Kij minimum 2,40. Oczekuje jakiś ciekawych propozycji fajnie żeby od razu z opinią użytkownika.

Nadszedł sezon sandaczowy i chciałbym wymienić swojego kijka "okuma blac rock 2,75" na coś fajniejszego. Uzbierałem 800 zł i czas by było wybrać pierwszego poważniejszego kija. Łapie na kanale Piastowski z brzegu główki do 15/30 gr(nieraz trafi się jakiś szczupaczek albo większy okoń). Do kija posiadam Penn Slamer. Zastanawiam się nad Firmą fenwick bądź St.croix ciężki wybór. Kij minimum 2,40. Oczekuje jakiś ciekawych propozycji fajnie żeby od razu z opinią użytkownika.

Można ta sama wypowiedz, tylko po polski?

Może nie powinienem bo to firma tutaj niezbyt lubiana ale... ;) 

Ostatnim patykiem fabrycznym przed tworzeniem własnych hand-made'ów był u mnie HM80 Midnight Express 18-35g 2,45m. W podanych gramaturach 15-30g główka+10cm gumak był naprawdę bardzo dobry. Skubany bardzo szybki jak na kij fabryczny, czuły, dobrze ciął a i spady sandaczy były bardzo sporadyczne. A "trochę" ich wyciągnął ;)  Korek jakościowo dobry, osprzęt Fuji . Tylko lakier nie najwyższych lotów przez co lekko pękał. Lecz ogólnie przyjemny kijek a jak trafisz w dobrej cenie to będziesz pan zadowolony ;)

Ewentualnie szukaj w tych pieniążkach czegoś na tutejszej giełdzie. Na prawdę może trafić super perełki.

Witam, potwierdze tylko opinie Kolegi @Kamil_Be odnosnie Wild Rivera. Kijek kupiony tu na forum jako uniwersal szczupakowo-sandaczowy model WRS86MHF2 do 1 uncji wyrzutu. W moim odczuciu szybszy od poprzedniej serii, pieknie pracujacy na calej dlugosci z DUZYM zapasem mocy w dolniku:)

Moim zdaniem ten Avid to bardziej szczupakowo-sandaczowy kij niz sandaczowo-szczupakowy :) (chyba, że nowa seria różni się od starej) Jeśli kijek ma być stricte pod sandacza to zdecydowanie wolałbym coś bardziej szybkiego a pod obciążeniem żeby pracował głęboko co by przyłowy szczupaków nie spadały. Z wędek, które mam dobrze obrzucane mogę polecieć:

- composite developments 2.52m 10-35g (lub model dłuższy 2.75m) i to nie dlatego, że mam do sprzedania :). Moim zdaniem ten blabnk idealnie nadaje się do takich zastosowań. Szybki ciety, nie gubi ryb ca. 40cm. Poprzednia serie miałem dobrze obłowiona, nowa jest podobna tylko lepiej pracuje pod obciążeniem. Sporo o tym blanku na forum zostało napisane.

- composite developments nano 2.6m 10-35g. Gotowym kijem nie łowimem bo czasu zabrakło, jedynie szybkie test na woda. Kijek bardzo szybki, cięty o głębokim ugieciu pod obciążeniem. Mam model krótszy i jeszcze żadnego spadu nie odnotowałem a wyciągnął ze 30 rybek w tym okonki ca. 20cm

Nowe wędki z pracowni pewnie grubo przewyższa Twój budżet ale może trafi Ci się jakąś używka lub kijek po testowy w stanie BDB. Moim zdaniem warto.

Moim zdaniem ten Avid to bardziej szczupakowo-sandaczowy kij niz sandaczowo-szczupakowy :) (chyba, że nowa seria różni się od starej)

Miałem seryjnego Avida 275 , teraz mam na blanku 260 do 28 g , oba z IPC czyli AVS - te nowsze są podobno (piszę podobno bo nie miałem starszego) szybsze i bardziej dynamiczne - to dosyć ostre kije wg. mnie.

Edytowane przez Szymon82

Również miałem przez chwile starego 2.75m jak dla mnie straszna witka, 2.6 łowiłem i według mnie to nie są kije pod sandacza..... Na plus dla tych kijów to ugięcie oraz walory rzutowe choć podany CD w tej kwestii im zbytnio nie ustępuje. Z nową seria St.Croix nie miałem doczynienia

Dzięki uprzejmości kolegi @Patryk1125 miałem okazję wczoraj pomacać wspomnianego przez niego CD'ka. Bardzo szybki, cięty kijek. Co ciekawe nie jest wybitnie szczytowy, ładnie płynnie się ugina. Jak dla mnie ciut za dlugi na łòdź więc go nie kupiłem ale zdecyduje sie prawdopodobnie na cd nano 2.35m 17 lub 20lb.

• 2 tygodnie później...

kolega z twoich rejonów łowi 1 0z 290cm avidem-gdy chodzi o odleglosc i jest bardzo zadowolony .

Patryk,mi sie wciaz fajnie łowi tym avidkiem ,mimo swej mocy(1 1/4 oz) ma dosc spoledliwa szczytówke ale ta wedka nie jest docelowo na sandacza :D

Cieszy mnie to :)

takie kije się kocha albo nienawidzi ;)

Kije ma kilka pozytywnych cech, sam rzuca ugięcie piękne ale ta akcja.... Nie dla mnie i rzeczywiście kompletnie nie pod sandacza

• Like 1