Jerzuu Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Nadszedł sezon sandaczowy i chciałbym wymienić swojego kijka "okuma blac rock 2,75" na coś fajniejszego. Uzbierałem 800 zł i czas by było wybrać pierwszego poważniejszego kija. Łapie na kanale Piastowski z brzegu główki do 15/30 gr(nieraz trafi się jakiś szczupaczek albo większy okoń). Do kija posiadam Penn Slamer. Zastanawiam się nad Firmą fenwick bądź St.croix ciężki wybór. Kij minimum 2,40. Oczekuje jakiś ciekawych propozycji fajnie żeby od razu z opinią użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Jeśli ma to być typowo opadowy kij to pomacaj sobie shimano biomaster 15-60 lub nieco spolegliwszego 15-50, oba kije występują w długości 277cm Edytowane 2 Czerwca 2015 przez pioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Nadszedł sezon sandaczowy i chciałbym wymienić swojego kijka "okuma blac rock 2,75" na coś fajniejszego. Uzbierałem 800 zł i czas by było wybrać pierwszego poważniejszego kija. Łapie na kanale Piastowski z brzegu główki do 15/30 gr(nieraz trafi się jakiś szczupaczek albo większy okoń). Do kija posiadam Penn Slamer. Zastanawiam się nad Firmą fenwick bądź St.croix ciężki wybór. Kij minimum 2,40. Oczekuje jakiś ciekawych propozycji fajnie żeby od razu z opinią użytkownika.Można ta sama wypowiedz, tylko po polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Może nie powinienem bo to firma tutaj niezbyt lubiana ale... Ostatnim patykiem fabrycznym przed tworzeniem własnych hand-made'ów był u mnie HM80 Midnight Express 18-35g 2,45m. W podanych gramaturach 15-30g główka+10cm gumak był naprawdę bardzo dobry. Skubany bardzo szybki jak na kij fabryczny, czuły, dobrze ciął a i spady sandaczy były bardzo sporadyczne. A "trochę" ich wyciągnął Korek jakościowo dobry, osprzęt Fuji . Tylko lakier nie najwyższych lotów przez co lekko pękał. Lecz ogólnie przyjemny kijek a jak trafisz w dobrej cenie to będziesz pan zadowolony Ewentualnie szukaj w tych pieniążkach czegoś na tutejszej giełdzie. Na prawdę może trafić super perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Krótko. Pomyśl o St.Croix Avid 86MHF. 260 cm i 28 gram wyrzutu. Łowię oczko słabszym, ale też o połowę lżej. To będzie dobry wybór. Zresztą, wielu użytkowników Ci to potwierdzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Wild River :-) Wersja M też ogarnie 30g. Z Fenwicka ciężko, chyba że EliteTech S&S lub HMX w wersji 8'6". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Witam, potwierdze tylko opinie Kolegi @Kamil_Be odnosnie Wild Rivera. Kijek kupiony tu na forum jako uniwersal szczupakowo-sandaczowy model WRS86MHF2 do 1 uncji wyrzutu. W moim odczuciu szybszy od poprzedniej serii, pieknie pracujacy na calej dlugosci z DUZYM zapasem mocy w dolniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Tak jak koledzy piszą, uniwersał szczupakowo-sandaczowy Wild River a sandaczowo-szczupakowy Avid 86MHF2.Tylko dorzucić trzeba, chyba, że używka to wystarczy pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Kupiłem co teraz i to naprawdę fajny kij tylko 86 ciężko z używał bo nikt nie sprzedaje dłuższy łatwo trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzuu Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Więc padnie na st.croix avid żona dorzuci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Moim zdaniem ten Avid to bardziej szczupakowo-sandaczowy kij niz sandaczowo-szczupakowy (chyba, że nowa seria różni się od starej) Jeśli kijek ma być stricte pod sandacza to zdecydowanie wolałbym coś bardziej szybkiego a pod obciążeniem żeby pracował głęboko co by przyłowy szczupaków nie spadały. Z wędek, które mam dobrze obrzucane mogę polecieć:- composite developments 2.52m 10-35g (lub model dłuższy 2.75m) i to nie dlatego, że mam do sprzedania . Moim zdaniem ten blabnk idealnie nadaje się do takich zastosowań. Szybki ciety, nie gubi ryb ca. 40cm. Poprzednia serie miałem dobrze obłowiona, nowa jest podobna tylko lepiej pracuje pod obciążeniem. Sporo o tym blanku na forum zostało napisane.- composite developments nano 2.6m 10-35g. Gotowym kijem nie łowimem bo czasu zabrakło, jedynie szybkie test na woda. Kijek bardzo szybki, cięty o głębokim ugieciu pod obciążeniem. Mam model krótszy i jeszcze żadnego spadu nie odnotowałem a wyciągnął ze 30 rybek w tym okonki ca. 20cmNowe wędki z pracowni pewnie grubo przewyższa Twój budżet ale może trafi Ci się jakąś używka lub kijek po testowy w stanie BDB. Moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Moim zdaniem ten Avid to bardziej szczupakowo-sandaczowy kij niz sandaczowo-szczupakowy (chyba, że nowa seria różni się od starej) Miałem seryjnego Avida 275 , teraz mam na blanku 260 do 28 g , oba z IPC czyli AVS - te nowsze są podobno (piszę podobno bo nie miałem starszego) szybsze i bardziej dynamiczne - to dosyć ostre kije wg. mnie. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Ja mam noweczke swiezynke 86mhf2 bardzo cięty kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Również miałem przez chwile starego 2.75m jak dla mnie straszna witka, 2.6 łowiłem i według mnie to nie są kije pod sandacza..... Na plus dla tych kijów to ugięcie oraz walory rzutowe choć podany CD w tej kwestii im zbytnio nie ustępuje. Z nową seria St.Croix nie miałem doczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajmienier Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Dzięki uprzejmości kolegi @Patryk1125 miałem okazję wczoraj pomacać wspomnianego przez niego CD'ka. Bardzo szybki, cięty kijek. Co ciekawe nie jest wybitnie szczytowy, ładnie płynnie się ugina. Jak dla mnie ciut za dlugi na łòdź więc go nie kupiłem ale zdecyduje sie prawdopodobnie na cd nano 2.35m 17 lub 20lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Wild River :-) Wersja M też ogarnie 30g. Z Fenwicka ciężko, chyba że EliteTech S&S lub HMX w wersji 8'6". Mam rozumiec ze model 7-21,3 ogarnia przynęty o łącznej wadze 30g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Skąd to zdziwienie? Taka Okuma Black Rock 10-35g, z której korzystam ogarnia spokojnie do 45g przynęty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 A mój MHX MB843-2 do 21 g spokojnie rzuca 50 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 A mój MHX MB843-2 do 21 g spokojnie rzuca 50 g Można nawet ciut więcej Miałem tego patyka i rzucałem łącznie nawet 60g choć już dość ostrożnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Mogę polecić Fenwick z serii Aetos. Mam go od tego sezonu i już pierwsze rybki nim wyciągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makimek Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Jeżeli nadal szukasz kilka na sandacza/szczupaka mam na sprzedaż fenwick elite tech etb70mfs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 kolega z twoich rejonów łowi 1 0z 290cm avidem-gdy chodzi o odleglosc i jest bardzo zadowolony .Patryk,mi sie wciaz fajnie łowi tym avidkiem ,mimo swej mocy(1 1/4 oz) ma dosc spoledliwa szczytówke ale ta wedka nie jest docelowo na sandacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 kolega z twoich rejonów łowi 1 0z 290cm avidem-gdy chodzi o odleglosc i jest bardzo zadowolony .Patryk,mi sie wciaz fajnie łowi tym avidkiem ,mimo swej mocy(1 1/4 oz) ma dosc spoledliwa szczytówke ale ta wedka nie jest docelowo na sandacza Cieszy mnie to takie kije się kocha albo nienawidzi Kije ma kilka pozytywnych cech, sam rzuca ugięcie piękne ale ta akcja.... Nie dla mnie i rzeczywiście kompletnie nie pod sandacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 http://www.fenwick.com.pl/hmx-spinning-2-czesciowy.htmla czy moze ktos lowi taka wedka -2,9m 28gr?ewentualnie tą któtszą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Salmon, avid 96mhf 290 cm 1 oz powinien być kozacki pod nocnego sandacza na woby, dobrze myślę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi