Skocz do zawartości

Prośba o określenie mocy kija

WojtekCIN

Rekomendowane odpowiedzi

Hej koledzy,

Mam prośbę - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaką moc ma kij daiwa exceler jigger 2.7 3-18g? Producent nie opisuje mocy kija a co za tym idzie linki jaką należy stosować do tego wędziska. Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

Na litosc latajacego potwora spagetti :) uzyj hamulca w kolowrotku i sam sobie ustaw jak ci pasuje. Moc wedki moca wedki ale i tak wiekszosc znajomych ma hamulce poustawiane duzo nizej. Ja tam uzywam linki 14 lbs do wiekszosci spinningow. 10 do okoniowania i 30 do jerkowania a do wedki dopasowywuje kolowrotkiem.

Stara szkoła wędkarstwa (baaardzo stara) moc kija oznaczała tak. Wyrzut maksymalny x 50. Czyli  w tym przypadku 900g.

zatem... 2lb?! :huh:

opsss...

PS. to nie tak, że się mocno czepiam, pewnie mówiąc (myśląc) "moc wędki" każdy ma na myśli coś innego, obawiam się, że każdy producent niestety też... np. na wędce 20lb raczej nie odważę się wyciągnąć metrowego szczupaka "na klatę" :wacko:

Edytowane przez Jano
  • Like 1

Ja się nie zajmuję projektowaniem blanków, nie mam o tym pojęcia i chyba mieć nie będę, ale zważając na różne konstrukcje wędzisk, moduły węgla, akcje, mięsistość blanków, zbrojenie i wieeele wiele innych rzeczy, bałbym się podstawiać wszystko do wzoru: "max cw x 50 = moc".

Nie chcę tutaj negować bardziej doświadczonych kolegów, ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ta reguła miała takie samo odniesienie do delikatnej wklejki i do mocnego kija do jerków, pomijając wszelkiego rodzaju pośrednie konstrukcje. 

Przed wysłaniem posta przemnożyłem cw swoich wędek, i raczej nie zgodzi mi się to twierdzenie do żadnej wędki.

Taki temat z zakresu "Wiedza bezużyteczna"...

Masz cw to po co ci moc? Na kiju 6lb nie wyciągniesz suma 20-30kg bo kij jest do 3kg? Do kija 6lb założysz plecionę 20lb i na odwrót?

Masz ciężar wyrzutu i wiesz, że nie warto raczej zapinać 20g+4", a więc mniej więcej łowisz w przedziale 10-15g ołowiu + 2/3". 

Plecionkę dobierasz jak pisali Koledzy do masy przynęt i spodziewanych ryb.

Nie łam sobie tym tylko idź na ryby.

Edytowane przez mdziam_78