WojtekCIN Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Hej koledzy, Mam prośbę - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaką moc ma kij daiwa exceler jigger 2.7 3-18g? Producent nie opisuje mocy kija a co za tym idzie linki jaką należy stosować do tego wędziska. Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Proponuję 0.60mm wtedy będziesz miał pewność, że wyciągniesz prawie wszystko z wody! Wojtek naprawdę sam nie poradzisz sobie z doborem linki, żyłki do tego kija?Trochę więcej wiary w siebie kolego 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Na litosc latajacego potwora spagetti uzyj hamulca w kolowrotku i sam sobie ustaw jak ci pasuje. Moc wedki moca wedki ale i tak wiekszosc znajomych ma hamulce poustawiane duzo nizej. Ja tam uzywam linki 14 lbs do wiekszosci spinningow. 10 do okoniowania i 30 do jerkowania a do wedki dopasowywuje kolowrotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Nie no mam pod ten kij plecione 0.08 ale miło by było wiedzieć co i jak :-) bo faktycznie wielu producentów nie określa mocy kija tylko podaje cw tez nie wiadomo czy nie z czapki. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawciu Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 a czy to takie ważne ? na moc wedki ryby nie biora , a na umiejetnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Ciekawość po prostu. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Postawił bym na około15lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) uwaga będę strzelał... 12-14lb? Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Mam wędkę 2,4m 10-30 g opisaną do 16 lb , a druga 2,9 m 8-28g opisana do 35lb , i bądź tu człeku mądry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Dlatego właśnie pytam :-) Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zamiast kierować się mocą wedziska, to lepiej dobierać moc linki do poławianych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Ja do tego kijka używam żyłki 0.18mm. Nie bawiłem się w mierzenie mocy wędki, żyłkę dobralem pod rybki które polawiam w Bugu granicznym, wśród zaczepów. Jak dla mnie jest to wielkość odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Stara szkoła wędkarstwa (baaardzo stara) moc kija oznaczała tak. Wyrzut maksymalny x 50. Czyli w tym przypadku 900g. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Stara szkoła wędkarstwa (baaardzo stara) moc kija oznaczała tak. Wyrzut maksymalny x 50. Czyli w tym przypadku 900g.zatem... 2lb?! opsss... PS. to nie tak, że się mocno czepiam, pewnie mówiąc (myśląc) "moc wędki" każdy ma na myśli coś innego, obawiam się, że każdy producent niestety też... np. na wędce 20lb raczej nie odważę się wyciągnąć metrowego szczupaka "na klatę" Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 zatem... 2lb?! opsss...Powieś na takim kiju rybę o masie dwóch funtów, to przekonasz się, że warto czasami słuchać starych wyjadaczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Ja się nie zajmuję projektowaniem blanków, nie mam o tym pojęcia i chyba mieć nie będę, ale zważając na różne konstrukcje wędzisk, moduły węgla, akcje, mięsistość blanków, zbrojenie i wieeele wiele innych rzeczy, bałbym się podstawiać wszystko do wzoru: "max cw x 50 = moc".Nie chcę tutaj negować bardziej doświadczonych kolegów, ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ta reguła miała takie samo odniesienie do delikatnej wklejki i do mocnego kija do jerków, pomijając wszelkiego rodzaju pośrednie konstrukcje. Przed wysłaniem posta przemnożyłem cw swoich wędek, i raczej nie zgodzi mi się to twierdzenie do żadnej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Taki temat z zakresu "Wiedza bezużyteczna"...Masz cw to po co ci moc? Na kiju 6lb nie wyciągniesz suma 20-30kg bo kij jest do 3kg? Do kija 6lb założysz plecionę 20lb i na odwrót? Masz ciężar wyrzutu i wiesz, że nie warto raczej zapinać 20g+4", a więc mniej więcej łowisz w przedziale 10-15g ołowiu + 2/3". Plecionkę dobierasz jak pisali Koledzy do masy przynęt i spodziewanych ryb. Nie łam sobie tym tylko idź na ryby. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Uzywalem. Moim zdaniem, pomijajac matematyczne formuly, kij o mocy 12 lbs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi