nixon69 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Koledzy! Od tygodnia siedzę na fińskich szkierach i za nic nie potrafię zlokalizować szczupłych. Próbujemy wszystkiego, były w akcji i gumy i woblery i blachy...był troll. Masakra! Lowimy 'szczury'po 60 cm i to w śladowych ilościach.Podpowie ktoś coś?? Dodatkowo pogoda nie dopisuje, silny wiatr, wysoka fala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Przede wszystkim pytanie w jakich miejscach łowicie?Warto szukać miejsc z najcieplejszą wodą, z podwodną roślinnością, trzcinowisk ze starymi/nowymi trzcinami, miejsc nawietrznych (fala dobija do brzegu, spycha drobnicę), miejsc z falą, lekko trąconą/zmąconą wodą... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Koledzy! Od tygodnia siedzę na fińskich szkierach i za nic nie potrafię zlokalizować szczupłych. Próbujemy wszystkiego, były w akcji i gumy i woblery i blachy...był troll. Masakra! Lowimy 'szczury'po 60 cm i to w śladowych ilościach.Podpowie ktoś coś?? Dodatkowo pogoda nie dopisuje, silny wiatr, wysoka fala.Kiepsko trafiłeś w tym roku z fińską pogodą,wiosna spóźniona o jakieś 1,5 miesiąca w stosunku do lat poprzednich.U mnie w połowie maja szczupaki były nie wytarte,dopiero teraz zaczynają się ustawiać na płytszych stanowiskach,bo białoryb powoli zaczyna tarło zresztą też opóźnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nixon69 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Wszystko o czym piszesz testowane było i nic. Szukamy zatok, trzcinowisk i lipa. Wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Ja w tym roku byłem na Roslagen 22-29.05. Grupa przed nami narzekała na zimno (+5oC), wiatr i deszcz, jednym słowem pogoda pod psem i... połowili super, nawet po 25 szt. na os./dzień, ryby łatwo lokalizowali i zagryzały.W dzień naszego przyjazdu zmieniła się pogoda tzn. "poprawiła" już tak nie padało, podniosła się temperatura, przestało wiać i... pupa, ryby się skończyły. Nawet w miejscach gdzie jeszcze 2-3 dni temu połowili naprawdę sporo ryby nie brały, każda sztuka "wymęczona" dziesiątkami rzutów, czasem 30-40 min. zagryzały, udawało się złowić po 3-4 szt. niezbyt duże sztuki i koniec. Średnio wyszło mniej ok. 5-6 szt. na os. dziennie, ale zdarzało się, że było 1,2,3 szt. lub nawet chłopaki schodzili z łodzi na 0.Takie życie, cierpliwości, szukajcie, młóćcie wodę, wykorzystujcie każdy krótki okres brań na maxa PS. z tą spóźnioną, dziwną wiosną to prawda, w miejscach gdzie w zeszłym roku o tej porze roku właściwie z trudem dawało się połowić nad intensywnie wzrastającą roślinnością, w tym roku...goło i wesoło, no i ryba się tam też nie trzyma... Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Niestety płytka woda wiosną nie zawsze się sprawdza. Niedawno wróciłem z Szwecji gdzie byłem z moją żoną, Friko i Milupą i 95% ryb było powyżej 10m głębokości. Relacja z tego wyjazdu ukaże się na forum i mimo że wyniki nie powalały na kolana to myślę że artykuł ten da wielu osobom dużo do myślenia. Na szybko podpowiem Ci że jeżeli ryb nie ma na płytkim, a z tego co piszesz na pewno nie ma musi być na głębokim, przyczyną pewnie jest śledź, więc szukajcie ławic śledzi i łówcie w okolicy. Ciężkie to łowienie ale dające jakąkolwiek nadzieję na grubszą rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi