Skocz do zawartości

SZWECJA/SZKIERY 2010

szwagier.janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się marzec, a tu nikt nie kwapi się z uruchomieniem tego tradycyjnego już wątku. Wiem, że za oknem jeszcze dość wysokie zaspy, po szkierach mkną bojery, a zębate marzną na mrozie, ale mimo wszystko już czuć, że wiosna tuż, tuż ... :D :D :D

Myślę, że dla wielu z nas było to dobre forum do podzielenia się informacjami, gdzie kto jedzie, czasami umówienia się jeszcze na promie lub już na łowisku, podzielenia się informacjami o wynikach, spostrzeżeniami o warunkach połowu, zamieszczenia fotorelacji itd.

Wydaje mi się również, że był to przede wszystkim wspaniały materiał informacyjny dla tych wszystkich, którzy dopiero odkryli jerbaita.pl, czy też wyruszali do Szwecji po raz pierwszy. Dajcie im szansę na mniej bolesne wejście w ten wspaniały świat, który stał sie naszym udziałem.

Zachęcam do wpisów i

Upplev fantastiska fisket i skargard! :huh: (tak do końca to wcale nie wiem, czy napisałem to poprawnie Embarassed, ale na pewno brzmi po szwedzku)

• Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam.

Ja wybieram się jesienią na wyspę Smago (30 min łódką od Zatoki Syrsan). W 2009 byliśmy na Gamleby - pierwsza moja wyprawa do Szwecji. Jak na pierwszy raz - polecam to miejsce (pierwsza w życiu metrówka).

Teraz ruszamy dopiero jesienią i nigdzie nie mogę znaleźć relacji jesiennych (również będę wdzięczny za sugestie z czym jechać we wrześniu).

szawli

Ja mam zamiar wyjechać na szkiery w Karlskrone. Bardzo był bym wdzięczny za opinie na temat tego łowiska oraz gdzie można wykupić pozwolenie oraz za jaką kwotę?

Pozdrawiam :D

W Szwecji (i paru innych krajach) na wodach morskich generalnie nie potrzeba żadnych pozwoleń :D. A więc warto jechać, a czy akurat w bliskie okolice Karlskrony to napisz po powrocie.

Pozdrawiam.

Z całkiem świeżych jesiennych relacji możesz poczytać np. relację @Matasa Valdemarsvik 2009 - Z notatnika przewodnika. Znajdziesz tam sporo zdjęć i informacji, gdzie i na co łowić. Połamania! :D

Ja byłem w II połowie września w Valdemarsvik i szału nie było ale się nie zrażam w tym roku śmigamy tam ponownie w maju w 9 osób zobaczymy jak będzie.

I potwierdzam wypowiedz Tomka w Gamleby byłem w połowie maja i była rewelacja sztukowo w 4 miesiliśmy około 250szt.

Tomek, ta metrówa to czasem nie padła ostatniego dnia

Z całkiem świeżych jesiennych relacji możesz poczytać np. relację @Matasa Valdemarsvik 2009 - Z notatnika przewodnika. Znajdziesz tam sporo zdjęć i informacji, gdzie i na co łowić. Połamania! :D

Ja byłem w II połowie września w Valdemarsvik i szału nie było ale się nie zrażam w tym roku śmigamy tam ponownie w maju w 9 osób zobaczymy jak będzie.

Zauważyłeś, że akurat ten tydzień kiedy tam byliśmy został w relacji Mateusza całkowicie pominięty? Cała reszta to (prawie) pasmo wędkarskich sukcesów! Chyba trafiliśmy najgorzej jak można! :angry: A kiedy dokładniej wybieracie się do Valdemara?

W sumie to co się dziwić pojechaliśmy w II połowie września, a pogodę mieliśmy jak na 1 lipca.

15-22 maja, mamy zarezerwowane wszystkie te niby apartamenty. Termin trochę asekuracyjnie wybraliśmy ale patrząc co za oknami to chyba była słuszna decyzja.

Przed nami ma być grupowa z Evetura.

Ja mam zamiar wyjechać na szkiery w Karlskrone. Bardzo był bym wdzięczny za opinie na temat tego łowiska oraz gdzie można wykupić pozwolenie oraz za jaką kwotę?

Pozdrawiam :D

W Szwecji (i paru innych krajach) na wodach morskich generalnie nie potrzeba żadnych pozwoleń :D. A więc warto jechać, a czy akurat w bliskie okolice Karlskrony to napisz po powrocie.

Pozdrawiam.

Dzięki za informacje :D I jeszcze mam zamiar wybrać się nad legendarną rzekę M?rrum, jakies 60km od Karlskrony, w której pływają piękne łososie. :mellow: Czy będzie to udana wyprawa zdam relacje na forum.

Pozdrawiam B)

Myślę, że będe z forumowiczów jako jeden z pierwszych w tym roku, po drugiej stronie Bałtyku.

Jedziemy w terminie 16.04-23.04 na Syrsan z Eventurem. Niestety tak się wszystkim harmonogram w pracy ułożył, że nie dało się w późniejszym terminie. Patrząc co się dzieje za oknem to zastanawiamy się czy nie zabrać świdrów :lol:

W zeszłym roku byliśmy na Ivosjon i wyniki były mierne, mimo iż był ciepły początek maja. Fakt, że była to moja pierwsza wyprawa, więc może poprostu zabrakło umiejętności.

W tym roku jade już z chłodną głową, nie nastawiam się na nic po za super przygodą.

Myślę, że będe z forumowiczów jako jeden z pierwszych w tym roku, po drugiej stronie Bałtyku.

Jedziemy w terminie 16.04-23.04 na Syrsan z Eventurem. Niestety tak się wszystkim harmonogram w pracy ułożył, że nie dało się w późniejszym terminie. Patrząc co się dzieje za oknem to zastanawiamy się czy nie zabrać świdrów :lol:

W zeszłym roku byliśmy na Ivosjon i wyniki były mierne, mimo iż był ciepły początek maja. Fakt, że była to moja pierwsza wyprawa, więc może poprostu zabrakło umiejętności.

W tym roku jade już z chłodną głową, nie nastawiam się na nic po za super przygodą.

A po ile płacicie za wynajem bojerów? :lol:

A tak na poważnie, to zdaj po powrocie chociaż krótką relację na forum. Wszyscy majowicze będą już w blokach startowych i każda, oby optymistyczna, informacja będzie interesująca.

Pamiętajcie proszę o http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12298&am p;start=0& Relacje z wypraw kwalifikują się?do wielkiego konkursu. Można przy okazji opublikowania opisu wyprawy zdobyć jeszcze wymarzoną wędkę. A ja oczywiście czekam na Wasze relacje, które z wielką chęcią opublikuję.

Pozdrawiam

Remek

a na jesien jak chlopaki byliscie w valdemar to okoń brał???? bo ze szczupcem to slyszalem ze byla za ladna pogoda i bylo licho?

- Okoń?

- A brał, Panie, brał! W ciągu tygodnia mieliśmy ich na czterech ze cztery :mellow: .

Ale też zupełnie się na nie nie nastawialiśmy. To było tak przy okazji, łowiliśmy głównie na dość duże jerki i gumy. Ze szczupakiem też nie było najlepiej, choć u nas padła jedna metrówka, a konkurencyjna czteroosobowa ekipa holowała (bez sukcesu) przynajmniej dwie. Prawdziwe C&R :D

a na jesien jak chlopaki byliscie w valdemar to okoń brał???? bo ze szczupcem to slyszalem ze byla za ladna pogoda i bylo licho?

a konkurencyjna czteroosobowa ekipa holowała (bez sukcesu) przynajmniej dwie. Prawdziwe C&R :D

Cóż zrobić nie zawsze się wygrywa. Jedną długo będę pamiętał miłą w granicach 120 i już była prawie na łodzi, tylko tak jak w reklamie prawie robi wielką różnicę...