Skocz do zawartości

SZWECJA/SZKIERY 2010

szwagier.janusz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam szanownych kolegów,

wczoraj wróciliśmy z Syrsan, na wstępie powiem że nie nałapaliśmy zbyt wiele. Pierwsze 2 dni rybki współpracowały, padło kilka większych sztuk, 93,82 itd. reszta mniejsza, metrówki brak. 3 dnia w środę zastaliśmy rano śnieg po kostki, silny wiatr, deszcz, grad na zmiane ze śniegiem. Po wypłynięciu łodzią na zatoce zastał nas cienki lód :angry: . Od tamtej pory brania zupełnie ustały. Próbowaliśmy wypływać pare razy, niestety bez efektów. Czwartego dnia zaczeliśmy łapać piękne sieje z pomostu na grunt na czerwonego :lol: , jak ktoś rzyczy posiadam odpowiednie fotki. W między czasie jako ciekawostke moge dodać wyjście pięknego łososia (ewentualnie troć) do woblera Rapala DT, niestety zakończony spięciem rybki przy samej łodzi po wykonaniu kilku efektownych młynków. Po za tym wypadzik udany, aczkolwiek za wcześnie o 3-4 tygodnie. Temperatura wody na echo od 4,4stopnia do max 7,8stopnia i to właśnie w tych miejscach rybki najlepiej brały, i co ciekawe wcale to nie zawsze były zatoki.

Wyjeżdżając w sobote zastaliśmy pierwszy dzień pięknej pogody co wróży dobrze pozostałym późniejszym ekipom.

Pozdr.

Symetric

To nie dobrze ale tak przypuszczałem że z ta pogoda tak będzie.

To ile mieliście razem szczupłych?

MY ruszamy w Piątek tydzień po was .Myślę że praktycznie większej zmiany nie będzie jeśli chodzi o pogodę no i to samo sie odbije na wynikach.

Na co najlepiej bił?

Pzdr. :unsure: :unsure: :unsure:

Witam !

Byłem dwa dnie temu na szkierach i ryby jeszcze nie wytarte sporadyczne brania po gruntownym przeczesaniu trzcinowisk woda jeszcze z zimna. Szwedzi nie mieli takiej ostrej zimy od 50 lat. Jeżeli ktoś jedzie w tym terminie nie może liczyć na specjalne wyniki.

Pozdrawiam

Outsider

witam wszystkich ;) ;) ;)

Jesteśmy na Smago ,Pogoda jest zaskakująco dobra,jesteśmy bez gpsu tak jak wcześniej pisałem raz już zabłądziliśmy.Ryb złowiliśmy około 50 w tym 20 w przedziale 70-80 cm reszta maluchy..

Ogólnie ryby brak trzeba sie natrudzić żeby ja wytropic...

Może ktoś zna te wody bo już nie mamy pomysłów gdzie pływac :( :( .Większość ryb została złowiona na gumy i bez zaczepowe spony.

Pozdrawiam wszystkich.

Krzysztof B)

A mnie kiedyś jedną rzecz powiedział taki fachura od szkierowych szczupaków.....jeśli nie wiesz dokładnie, gdzie są stada śledzia.....nie jedż

Muszę powiedzieć, że ów człowiek zawsze łowił potężne metrowce.

Ja ze szkierów Vastervik mam jedynie 103cm i 109cm. I to wszystko. Jak na te wody to mizeria straszna :(

Jesteśmy na Smago ,Pogoda jest zaskakująco dobra,jesteśmy bez gpsu tak jak wcześniej pisałem raz już zabłądziliśmy.Ryb złowiliśmy około 50 w tym 20 w przedziale 70-80 cm reszta maluchy...

Ryby juz wytarte czy harcują w trzcinach? Głęboko macie brania?

Jesteśmy na Smago ,Pogoda jest zaskakująco dobra,jesteśmy bez gpsu tak jak wcześniej pisałem raz już zabłądziliśmy.Ryb złowiliśmy około 50 w tym 20 w przedziale 70-80 cm reszta maluchy...

Ryby juz wytarte czy harcują w trzcinach? Głęboko macie brania?

Jeśli łowią na spony to chyba nie zbyt głęboko tylko w samych trzcinkach :unsure: Swoją drogą to mnie też interesuje czy są wytarte czy nie.

Szukamy piątej osoby na wyjazd na ryby do Szwecji (Zatoka Syrsan) od 28.05 do 6.06.2010. 7 dni pobyt na samą zatoką w domku do dyspozycji 2 łodzie z silnikami na 5 osób.

Koszt: ok. 1750 zł (wliczony prom) plus własne jedzenie i zrzutka na paliwo.

Cena zawiera również ubezpieczenie. Jedziemy z biurem podróży wędkarskich. Nie zamieszczam linku, bo wiadomość jest usuwana, więc proszę sobie wygooglać :D

Wyjazd z okolic Krakowa, Chrzanowa i Częstochowy na prom do Gdyni.

Kontakt mailowy: rafal_hrycaniuk@o2.pl, mogę mieć opóźnienia, więc proszę o cierpliwość:)

Zapraszam!

Ja ze szkierów Vastervik mam jedynie 103cm i 109cm. I to wszystko. Jak na te wody to mizeria straszna :(

Nie bluźnij Pawle, nie bluźnij! Są tysiące wędkarzy, którzy chcieliby mieć chociaż jedną 100+ i tysiące z nich nigdy tego nie osiągnie.

Właśnie wróciłem ze Szwecji. Byliśmy nad jeziorem Hjalmaren.

Według gospodarza ośrodla lód zszedł dwa tygodnie przed naszym przyjazdem. Szczupaki brały tylko w płytkich partiach wody. Najlepsze okazały się płytkie zatoczki (1-1,5m) osłonięte od otwartej wody. Szczupaka szukaliśmy w zatokach o temperaturze wody powyżej 10 stopni. We dwójkę przez 6 dni złowiliśmy 130 szzczupaków w przedziale od 60-90 cm. Na innych łodziach trafiły się 101, 99, 98 cm. Ryby były już w niezłej kondycji. Hole były bardzo emocjonujące. Najlepszymi przynętami okazały się blachy wahadłowe: algi 2, morsy 2,3 w kolorze srebrnym. Na inne przynęty: jerki, gumy, drapieżniki reagowały zdecydowanie słabiej.

No to ładnie - psiatek - połowiliście. Gratulacje.

Czy polecasz to jezioro na wyjazd wędkarski?

Jacek,

Bardzo poważnie brałem to jezioro pod uwagę jak planowałem nasz wspólny wyjazd w tym roku. Okazało się jednak, że w interesującym nas terminie (połowa maja) nie było już miejsca dla 9 osób, a rezerwacje na Valdemarsvik składałem już pod koniec września.

Z resztą pamiętasz jak my jechaliśmy w zeszłym roku to Marek Szymański miał wyjazd grupowy na te jezioro.

Koledzy a był już ktoś w tym roku na Św. Annie ?

O właśnie, też chętnie poznałbym odpowiedź na to pytanie; a potem zadał kilka innych...

Ujawni się ktoś?

Pozdrawiam,

Witam !

Byłem na św. Annie pod koniec kwietnia teraz będę w sobotę 15.05 pisałem o tym wcześniej na tym wątku. W związku z tak długą zimą w Szwecji wasz wyjazd w tym terminie jest jakby to ująć strzałem w 9 może 10 ponieważ ryba będzie wytarta i gotowa do walki z naszymi przynętami.

Pozdrawiam

Outsider

http://www.fishingclub.eu