Skocz do zawartości

SZWECJA/SZKIERY 2010

szwagier.janusz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mamy zamiar wybrać się po raz pierwszy na szkiery do Szwecji w terminie 1 lub 2 tydzień maja co polecalibyście, z ofert biur podróży lub adresów indywidualnych. Chodzi przede wszystkim o szczupaka ewentualnie okonia. Na miejscu wcale nie oczekujemy metrówek, w zupełności wystarczą do 80-90 cm. Z tego co widziałem na forach może być jeszcze zimno, czy w zwiazku z tym zębaty będzie żerował.

Mamy zamiar wybrać się po raz pierwszy na szkiery do Szwecji w terminie 1 lub 2 tydzień maja co polecalibyście, z ofert biur podróży lub adresów indywidualnych. Chodzi przede wszystkim o szczupaka ewentualnie okonia. Na miejscu wcale nie oczekujemy metrówek, w zupełności wystarczą do 80-90 cm. Z tego co widziałem na forach może być jeszcze zimno, czy w zwiazku z tym zębaty będzie żerował.

Biorąc pod uwagę tegoroczną zimę, ja wybrałbym raczej drugi tydzień maja. Pytanie tylko, czy rzeczywiście będziesz miał wybór. Jest już dosyć późno, jak na wybór miejsca i terminu takiej wyprawy. Ja szukałem miejsca w połowie grudnia i tam, gdzie zdecydowałem się ostatecznie jechać, jedynym wolnym terminem w okresie kwiecień-czerwiec był trzeci tydzień maja. Ale nie załamuj się! Niezależnie od terminu i tak złowisz więcej niż w Polsce. A co do konkretnego miejsca, to niemal wszystkie są równie dobre. Ostatecznie decyduje pogoda, umiejętność dostosowania się do panujących warunków i, jak zawsze, odpowiednia doza szczęścia :D . Popytaj w wędkarskich biurach podróży, np. Eventurfishing, może jeszcze coś mają bo ktoś zrezygnował, a jak nie, to poszukaj w necie. Na pewno jeszcze coś znajdziesz. Wyślę ci na priva namiary na ośrodek, gdzie ostatnio były jeszcze miejsca. Miejsce co prawda nie jest sprawdzone, standard też nie najwyższy, ale jest tanie, a okolica wydaje się zacna. Może Ci się ten namiar przyda. Przynajmniej porównasz z tym, co sam znajdziesz.

Powodzenia!

Mamy możliwość wyjazdu w 2 tygodniu maja na szkiery Św.Anny z Eventurem, czy ten termin i miejsce dobrze rokuje, przy założeniu iż pogoda nie nawali.

W zeszłym roku na promie spotkałem osoby które były w tym czasie na Św.Annie i wyniki mieli bardzo, bardzo słabe. Może ktoś z nich jest na forum i udzieli Tobie bardziej szczegółowych informacji.

My byliśmy na Św. Annie w zeszłym roku. Ponoć jesień na tym łowisku jest dużo lepsza, ale woda samo w sobie fajna. Dużo miejscówek. W 4 chłopa (z dość sporą wiedzą wędkarską) mieliśmy dwie metrówki 100 (moja) i 108 (Pepe). Sporo małego szczupaka. Najniższa średnia jaką łowiłem na szkierach. Dużo ryb w przedziale 50-60, ale my byliśmy w II połowie maja i było już dość ciepło. Wrażenie było takie, że rybki dawno zeszły z wiosennych łowisk i ciężko bnyło je znaleźć.

Tyle, że jak to na szkierach nie ma reguły. Rok wcześniej połowili sporo i dużych ryb. Może trafisz. Wody dość, jest gdzie szukać. Postarajcie się o konkretny silnik (minium 30hp) wówczas jest szansa spenetrować więcej łowisk.

Ja byłem z kolegami nad św.Anną w drugim tygodniu czerwca 2009. Byliśmy zadowoleni z efektów, udało się złowić trzy sztuki godne pochwalenia się 103, 105 i 107 oraz kilka w przedziale 80-90. Mniejszych nie liczyliśmy, było ich sporo. Nad św.Annę warto jechać dla samego miejsca. Tak jak pisał kolega w poprzednim poście, warto mieć większy silnik. Ciekawe łowiska oddalone są od siebie dość znacznie. pzdr

Szanowna Redakcjo!

My byliśmy na Św. Annie w zeszłym roku.... Wody dość, jest gdzie szukać. Postarajcie się o konkretny silnik (minium 30hp) wówczas jest szansa spenetrować więcej łowisk.

Ja wybieram się tam w drugiej połowie maja. Mój Szwed na pytanie, dlaczego w jego łodziach są tylko silniki 5HP, odpowiedział, że pływanie po szkierach Św. Anny z większą prędkością jest bardzo niebezpieczne. Kto ma rację? Czy Szwed mnie oszukał, czy @Baloo jest samobójcą? :D

Mój Szwed na pytanie, dlaczego w jego łodziach są tylko silniki 5HP, odpowiedział, że pływanie po szkierach Św. Anny z większą prędkością jest bardzo niebezpieczne.

Szwed jest przezorny, a nie oszukuje. Jakbyc z wieksza predkoscia wyrznal w skale...

Co nie znaczy ze nie mozna próbowac :lol:

Ale co do tego ma Szanowna Redakcja ?

To miał być taki żart. Widać, niezbyt udany Embarassed Konwencja i poziom pytania, jak w liście do redaktora kolumny porad sercowych czasopisma X.

OK, w przyszłości więcej powagi i żadnych głupich pytań!

Szwed przesadza. Jest kilka rafek, ale wszystkie są dobrze oznakowane, poza jeziorkiem połączonym kanałem z otwartą wodą. Tam są 2 lub 3 rafy, których nie ma na mapach.

Chłopcy pływali potężnymi maszynami na pełnym gwizdku i strachu nie było. Jest tam sporo torów żeglugowych, wszystko ładnie oznakowane i mapy dokładne. Nie ma obaw. Nie wiem, u którego Szweda będziecie, ale nasz miał jednostkę 30hp. Kilka denarów więcej, ale mogliśmy więcej popływać.

Ale co do tego ma Szanowna Redakcja ?

To miał być taki żart. Widać, niezbyt udany Embarassed Konwencja i poziom pytania, jak w liście do redaktora kolumny porad sercowych czasopisma X.

OK, w przyszłości więcej powagi i żadnych głupich pytań!

Zart udany - przeciez juz w moim pytaniu byly usmiechy

Guzu

p.s Powodzenia na Sw Annie :D

Nie ma obaw. Nie wiem, u którego Szweda będziecie, ale nasz miał jednostkę 30hp. Kilka denarów więcej, ale mogliśmy więcej popływać.

Mnie też boli to 5hp :( Chętnie bym zaryzykował na czymś mocniejszym zamiast udawać ślimaka. :D A będziemy nie w bazie Eventura, ale parę mil na północ, po przeciwnej stronie mostu na drodze 210. Masz jakieś doświadczenia z tych terenów?

Tym, którzy jeszcze szukają (albo dopiero będą) swojego miejsca w szwedzkich szkierach i nie tylko tam, chciałbym zwrócić uwagę na link na j.pl do strony www.casamundo.pl. Jest tam kilka, przynajmniej w opisie, sensownie wyglądających propozycji.

• 2 tygodnie później...

Niecierpliwym, którzy chcieliby obserwować jak schodzą lody w szwedzkich szkierach, podaję linki kamer internetowych live w Szwecji:

http://www.webbkameror.se/index.php lub bezpośrednio dla vastervik i st.anna: http://www.webbkameror.se/campingkameror/index.php

Pozdrawiam

To chyba inne kamerki oglądamy, bo ja patrze na Vastervik i sytuacja opanowana, bez lodu. Pare dni temu ktoś z naszej grupy rozmawiał z przedstawicielem Eventuru i zapewniał nas iż w tym roku w rejonie Syrsan zima była wyjątkowo łaskawa.

Tak czy siak jedziemy za tydzień (wyjazd 17.04) i się okaże.

Oczywiście nie nastawiamy się na ostre łowienie ale po powrocie naskrobie co i jak.

W miarę świeże zdjęcia z okolic Vasterviku, umieszczone chyba 02.04.2010, jako news.

http://www.fishingcamps.se/

W samym Vastervik lód na 100% był jeszcze do 4-6 kwietnia.

Syrsan jest w głąb lądu, więc logicznie rzecz biorąc lód powinien trzymać się dłużej, ale możliwe że jest inaczej. Informację z Eventur brałbym ostrożnie, w każdym razie życzę pike + 120 cm

Pozdrawiam

Paweł