Skocz do zawartości

Zlot 10 lecia jerkbait.pl - Gamleby

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualizacja dnia 3. Najatrakcyjniejsza dla szczupaka na ten momen jest blaszka wahadłowa. Większość ryb została złowiona w jednej zatoce. Tam oprócz pistoletów wyszło chyba najwiecej dużych ryb. Zwiekszona aktywność szczupaka wieczorem około 21:00 (tutaj spokojnie można łowić i nawet po 22:00 bo jest jasno). Teraz ekipy sprawdzają czy też od rana jest podobnie. W ciagu dnia raczej dłubanie.

Dzień 4 - pogodowo niewiele sie zmieniło. Jeśli ktoś chciałby się poopalać - idealnie. Woda prawie stoi w miejscu. Słońce, mimo że dopiero siódma wysoko w górze, praktycznie chmur brak. I jak tu wierzyć nawet krótkoterminowym prognozom, które tuż przed wyjazdem obiecywały pochmurne i chłodne dni. Za chwilę kremy z filtrem 50 pójdą w ruch. Walczymy dalej. Wczoraj rozmawiając z ekipami naliczyłem, że było kilka (5) kontaktów z metrowymi rybami więc szansa jest. Podobno też delikatnie ciśnienie maleje. Wczoraj kulminacja 1033hpa, do soboty ma opadać do 990hpa. Macie jakieś teorie?

Troszkę niepokojąco szybki spadek ciśnienia, miejcie nadzieje tylko, żeby nie zrobiły się całkiem niemrawe. Osobiście nie patrzę na ciśnienie, bo jeśli mam czas na ryby i bym wybrzydzał z ciśnieniem to bym prawie nie łowił, ale niskawe 990-1000 stabilne z dżdżystą pogodą zawsze było dla mnie najlepszą wróżbą.

Dzień 4 - pogodowo niewiele sie zmieniło. Jeśli ktoś chciałby się poopalać - idealnie. Woda prawie stoi w miejscu. Słońce, mimo że dopiero siódma wysoko w górze, praktycznie chmur brak. I jak tu wierzyć nawet krótkoterminowym prognozom, które tuż przed wyjazdem obiecywały pochmurne i chłodne dni. Za chwilę kremy z filtrem 50 pójdą w ruch. Walczymy dalej. Wczoraj rozmawiając z ekipami naliczyłem, że było kilka (5) kontaktów z metrowymi rybami więc szansa jest. Podobno też delikatnie ciśnienie maleje. Wczoraj kulminacja 1033hpa, do soboty ma opadać do 990hpa. Macie jakieś teorie?

Moja teoria jest taka, że powolny spadek nie jest zły. Szybki - raczej nie sprzyja. Po wynikach widać, że trafiliście na kulminację cyklu, a teraz jest dołek. Pogoda jest być może jakimś wytłumaczeniem (lampa i flauta nigdy mi nie sprzyjała) ale zapewne nie jedynym. Niewiele można zrobić, prócz czekania na rozkręcenie się kolejnego cyklu... Oczywiście można kombinować, nastawiać się na inne gatunki, ale z moich doświadczeń wynika, że niewiele to daje.

Panowie, trzymam kciuki. w maju na Kallso jeden dzień byliśmy na łodzi na zero, a w końcowym rozrachunku wyjazd udało się zamknąć przyzwoitym wynikiem (przynajmniej ilościowo).

skoro nie sprawdziły się ostatnie krótkoterminowe prognozy, to jest szansa, że obecne też się nie sprawdzą i woda się zacznie ruszać niedługo :-)

opcjonalnie: sprawdźcie prognozy dla miejscowości poza głównym szkierem. jeśli tam wieje, to szkoda czasu na dłubanie na flaucie. lepiej zrobić całodzienną wycieczkę gdzieś daleko. duży prowiant, wypłynięcie skoro świt i w dłuuuugą w stronę wiatru :-)

dziś dopiero środa. będzie dobrze!

edit: wg prognozy wprawdzie ma być ciepło, ale woda powinna się ruszać.

http://www.yr.no/sted/Sverige/Kalmar/Gamleby/

Edytowane przez croock

Na razie bez zmian. Troszeczkę więcej pistoletów. Teraz systematycznie łowimy na 4-8m. Oczywiście brań mniej ale ... liczymy na coś konkretniejszego.

@krzysiek wyglada to dokładnie na sttuację, którą opisałeś. Powolutku jakby się rozkręcało. Wczoraj dużo wyjść i delikatnych brań. Dzisiaj już bardziej zdecydowanie. Szukamy dalej. Głęboka woda, strome stoki. Pływamy, przemieszczamy się.

• Like 3

Fajna taka relacja na żywo, człowiek siedzi w pracy za biurkiem i klepie tabelki, co jakiś czas zerkając jak forumowi znajomi łowią ryby... i ta świadomość że jesteście teraz gdzieś tam daleko na rybnej wodzie a ja w pracy...

... poproszę więcej zdjęć, w imieniu swoim i reszty uzależnionych ;)

• Like 1

ImageUploadedByTapatalk1433937623.452132.jpg

Zaczyna wiać, słońce zachodzi .... no to powoli zaczynamy.

Teraz na 7-8 metrach pracujemy. Na razie piździelce ale czekajcie dzisiaj w blokach ... moje state kości mówią, że obraliśmy dobry kurs.

Inne ekipy nie wiem bo sie rozplynelismy ...

• Like 3