Skocz do zawartości

wobler "javallon"... sami ocencie ;)

spinningista1988

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się na necie ostatnio z przynętą ktorej praca dziala az tak na wyobraznie ze ciezko nawet to porownywac z jakas inna przyneta...

A zreszta sami ocencie po filmiku ktory znalazlem na Youtube

Jeszcze w zadnym sklepie wedkarskim nie spotkalem sie z tego typu przyneta...

Wie ktos jaka firma produkuje cos podobnego (w sensownych pieniadzach) bo na allegro cos takiego kosztuje 200zl...

Chcialbym wyprobowac to cacko juz w maju na szczupakach

a jaka jest wasza opinia na temat tej przynety??

Przyneta ktora widac na filmiku to guma. Wobler tego ksztaltu tez jest. Nazywa sie Javallon Hard. Przynety te kosztuja tyle ile kosztuja bo sa made in Japan by Imakatsu :unsure:.

Szczupaki z ta guma robia krotki proces juz przy pierwszym braniu. Na dodatek wiekszosc bran jest spudlowanych. Firma DAM zrobila juz cos podobnego za duzo atrakcyjniesza cene i jak mi sie wydaje bardziej dostosowanego do polowow szczuplych.

To co widać na filmiku jest gumową przynętą a nie woblerem.

Był już jakiś wątek na jej temat na forum.

Wiem, że to guma, chodziło mi o zachowanie się w wodzie, choć moja wypowiedź rzeczywiście mogła sugerować, że w obu przypadkach mamy do czynienia z wobkiem

Na tym forum o Javallonie było sporo napisane. Pierwszy raz łowiłem na nią 4 lata temu. Była bardzo skuteczna (guma) ale niestety nie przystosowana do warunków europejskich gdzie na nie łowi się szczupaki (Javallon został pierwotnie zaprojektowany do połowu bassów). Segmenty gumy połączone są bardzo cienką gumą więc jedno, dwa brania szczupaka i gumę można wyrzucić do kosza. Zdecydowanie polecam jakieś fajne swimmbaity np. prologic'a, które pracują podobnie a są ZDECYDOWANIE trwalsze. Co więcej ... po dłuższym użytkowaniu nie zauważyłem znacznej różnicy w skuteczności między Javallonem a innymi gumami, które można prowadzić zdecydowanie bardziej kreatywnie.

Pozdrawiam

Remek

Kilka linków:

- http://www.jerkbait.pl/?p=106

- http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=35875& amp;