Skocz do zawartości
  • 0

Silnik Mercury - zużycie paliwa

bouli

Pytanie

Kupiłem kilka dni temu silnik Mercury 8 KM używany i dość wiekowy lata 90-te lub początek nowego tysiąclecia. Pływałem na nim przez 3 dni i zastanawia mnie zużycie paliwa. Na łódce 3,5 m rzeka Narew w 3 osoby przez niewiele godzinę potrafi spalić około 5-6 litrów benzyny. Wydaje mi się to dość znacznym zużyciem w porównaniu do silnika którego używałem w Szwecji gdzie 5 litrów starczyło na cały tydzień.  

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No nie wiem. Mój Evinrude 9,9KM 2 takt pali, jakieś 1,5l może 2l ale to wtedy kiedy miał wstawiane na godzinę pływania. Podejrzewam że ten Mercury może być źle wyregulowany. Ostatnio na Darginie pływaliśmy we dwóch, przez 2 dni pływania, (godzinowo, to tak ze 3h może 4h pracy motoru) bo dopływaliśmy na łowisko i kotwiczyliśmy się, spaliliśmy 5-6 litrów benzyny, a na łowisko dopływaliśmy na tak zwanej pełnej pi....... znaczy na maksa :) :).

Edytowane przez Sołtys

• 0

Spy, wiem jaka jest Narew też po niej pływam i pływałem. Mimo różnic w załadunku to wg mnie nie tłumaczy to różnicy w spalaniu przynajmniej X2 jak nie X3. Chyba że pływali Koledzy na totalnym pchaczu gdzie za dziób robi pionowa płaska powierzchnia. Bouli ja bym sprawdził gaźnik i regulację zrobił. Chyba że te 8KM to tylko w nominale a faktycznie ma więcej, np gaźnik i gardziele od mocniejszego, wtedy możliwe że ma takie spalanie ale to takie gdybanie.

p.s. w poniedziałek sprawdzę jak mój spali gdy po Narwi będę pływał.

Edytowane przez Sołtys

• 0

No nie wiem. Mój Evinrude 9,9KM 2 takt pali, jakieś 1,5l może 2l ale to wtedy kiedy miał wstawiane na godzinę pływania. Podejrzewam że ten Mercury może być źle wyregulowany. Ostatnio na Darginie pływaliśmy we dwóch, przez 2 dni pływania, (godzinowo, to tak ze 3h może 4h pracy motoru) bo dopływaliśmy na łowisko i kotwiczyliśmy się, spaliliśmy 5-6 litrów benzyny, a na łowisko dopływaliśmy na tak zwanej pełnej pi....... znaczy na maksa :) :).

Sołtys ty chyba żyjesz w świecie fantazji .

• Like 1

• 0

No nie wiem. Mój Evinrude 9,9KM 2 takt pali, jakieś 1,5l może 2l ale to wtedy kiedy miał wstawiane na godzinę pływania. Podejrzewam że ten Mercury może być źle wyregulowany. Ostatnio na Darginie pływaliśmy we dwóch, przez 2 dni pływania, (godzinowo, to tak ze 3h może 4h pracy motoru)

Sołtys, kaloryczność benzyny to 43MJ. Spalenie 2l w 3 godziny daje moc ok. 8KW. Uwzględniając sprawność silnika spalinowego ok 30%, daje to realną moc 2,4kW = 3,3KM. Tyle w temacie.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Sołtys, kaloryczność benzyny to 43MJ. Spalenie 2l w 3 godziny daje moc ok. 8KW. Uwzględniając sprawność silnika spalinowego ok 30%, daje to realną moc 2,4kW = 3,3KM. Tyle w temacie.

Paweł czytaj dokładnie, napisałem 2l na godzinę, czyli 6l na 3 godziny pływania, więc wg twoich wyliczeń to nawet by wychodziło te moje 9,9KM (3,3 X3=9,9KM). Z drugiej strony, fizykiem nie jestem, ale gdyby tak było to silnik o mocy 100KM  w autku paliłby jakieś 60-70l a pali 10X mniej ;-) ;-). Proces spalania jest taki sam, a opory w motorowodnych chyba mniejsze są?

Z tym że wg Twoich wyliczeń to te 6l/h dla 8-o konnego silnika jest i tak za dużo.

P.s. Dzisiaj pływałem po Narwi. Spalanie wyszło średnio 2l/h. Prędkość maks pod prąd rzeki 23km/h, z prądem 32, tak pokazywał mój gps. Ponton załadowany całym szpejem tak około 60kg ładunku + ja ponad 100kg.

Edytowane przez Sołtys

• 0

Tylko że 30% to jest sprawność teoretyczna, wynikająca tylko z cyklu pracy silnika. W praktyce jest tarcie i inne straty. Realnie silnik samochodu ma sprawność około 20%, Dwusuw na gaźniku jest zawsze mniej sprawny, bo część mieszanki puszcza wydechem. One są zestrojone do optymalnej pracy tylko przy mocy maksymalnej. Autem nie jeździsz z mocą maksymalną. W normalnym użytkowaniu rzadko się zbliżasz do tego punktu Chyba że kręcisz silnik stale w okolice 5500-6500 rpm. Jak masz dostęp do auta ze wskazaniem chwilowego zużycia, to zakręć na trójce albo czwórce  do tej wartości. Słowo klucz - krzywa mocy silnika.

Edytowane przez psulek

• 0

Rzeka+lodka+ 3 osoby+ dwu-suw+ otwarta przepustnica by jakos plynelo, nic dziwnego ze tyle pali, moj Merkury 7.5 ( relanie 10 po malej modyfikacji) tez tak palil, ma dwa cylindry i nie idzie oszukac. Spalanie ( zakladam ze przy takich samych warunkach) takiego silnika na poziomie 1.5-2 litry to pobozne zyczenia, 5 litrow na tydzien lowienia? Jakiego lowienia i ile bylo plywania? Linder 440 przy 3 osobach i hondzie 2.3 spalal nam ( tez w Szwecji) ponad litr na godzine.

• 0

Ja dodam tylko że nie pływałem cały czas na tzw pełnej pi. Pływanie po rzece cały czas w ten sposób, jest proszeniem się o nieszczęście. Na pełnej pi to tak 1/3 czasu pływania a pozostały czas to na 1/3 gazu co pozwoliło pływać z prędkością do 10-11km/h