Skocz do zawartości
  • 0

Problem ze śrubą blokady obrotu kolumny silnika (tohatsu)

thug

Pytanie

Po ostatnim wędkowaniu pojawił się problem w moim czterokonnym potworze. Zerwał się gwint w kolumnie silnika. W gwint ten wkręcana jest śruba z motylkiem blokująca obrót kolumny. I teraz jak to ogarnąć we własnym zakresie. Trochę się obawiam rozwiercania na większy rozmiar śruby, ale biorę to pod uwagę :) Nie chciałbym tylko, żeby powstałe przy tym opiłki poszły gdzieś głębiej w kolumnę. Ze schematu wynika, że chyba sprężonym powietrzem można oczyścić rozwiercony otwór. Czy może jakaś regeneracja gwintu we własnym zakresie, wstawienie tulejki gwintowanej, bez rozbierania kolumny na czynniki...

Liczę na rady.

post-51644-0-66660500-1433776709_thumb.jpg

post-51644-0-60029000-1433776734_thumb.jpg

post-51644-0-39456000-1433776753_thumb.png

Edytowane przez thug

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wystarczy rozpołowić, śruby 18, 35? I wtedy bezpiecznie rozwiercić na większy gwint.

Ewentualnie użyć kleju/masy jako wypełniacz i taki sam gwint zrobić. Ale to też lepiej na rozpołowionej kolumnie.

Gwintownik musi te kilka zwojów wyjść z otworu aby poprawnie naciąć gwint, na kolumnie może się to nie udać.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Temat ogarnięty. W zaprzyjaźnionym zakładzie ślusarsko-mechanicznym wstawili mi reperaturkę gwintu (helicoil) został gwint na motylku M6. No ale trzeba było rozkręcić ten element, co nie było żadnym problemem. Pry okazji przeczyściłem i przesmarowałem gumowe ślizgi.

post-51644-0-97942800-1433954432_thumb.jpg

post-51644-0-59053400-1433954517_thumb.jpg

• 0

Kolego thug,

czy przed awarią, po całkowitym dokręceniu blokady kolumny silnik był na "sztywno", czy jednak  chodził na boki? Mam rzeczone Tohatsu 5 km i przyznam szczerze, że denerwuje mnie, ze po całkowitym dokręceniu silnik nie jest do końca zblokowany. Miałem Suzuki i w nim po dokręceniu na maxa silnik był jak drut, czyli na sztywno.

Gratuluję udanej naprawy.

• 0

@thug,

dzięki za odp.. Maszyna nówka kupiona miesiąc temu, więc będę załatwiał sprawę na gwarancji.. Zajefajny silnik, lecz ten brak sztywności przeszkadza mi, często szukam miejscówek na "czuja", no i nawet na wolnych obrotach po puszczeniu rumpla od razu skręca { w prawo, tak jak obrót śruby}. Chodziło mi o potwierdzenie czy to standard w Tohatsu. Widzę, że jednak powinno być ciaśniej.

Dzwoniłem jakiś czas temu do dealera a zarazem serwisanta u którego kupowałem, no i powiedział, że przyczyną może być nadmiar smaru. Fakt faktem, że z kolumny wychodzą go niewyobrażalne ilości, zdecydowanie przesadzili, czyżby stare zapasy? Już parę rzeczy przesmarowałem, a jeszcze zapas na kolumnie jest...